Ana SayfaGüncelSon 17 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 17 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibariyle 17 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:15 | Demirtaş’tan oy kullanma daveti

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, yurt dışında yaşayan seçmenlerin 24 Haziran erken seçimleri için bugün oy vermeye başladığını hatırlatarak, çağrıda bulundu.

Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter’dan paylaştığı mesajında şunları kaydetti:


20:05 | Van’da seçim çalışması yürüten HDP’liler gözaltına alındı

Van’nın Gürpınar ilçesinde seçim çalışması yürüten HDP’liler gözaltına alındı.

Savacık Mahallesi’nde bildiri dağıtımının ardından ilçe merkezine gelen Cevdet Yücel, Mahmut Tam, Ahmet İnce ve Yaşar Yıldız’ın polisler tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Dört kişinin gözaltı gerekçesi ise öğrenilemedi.


20:00 | Erdoğan’dan seçim vaadi: ‘Millet kıraathaneleri’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında Hatay’da düzenlediği mitingde “millet kıraathaneleri” kuracaklarını vaadetti.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Şimdi bunu tabii Bay İnce yanlış anlayabilir. Millet kıraathanesi deyince, iskambil oyunlarının oynandığı yer anlayabilir. Bay Muharrem, öyle değil, burası tamamen kitaplarla dayalı döşeli kütüphane ve içeride keki, çayı, kahvesi olacak ve burada gençlerimiz, yaşlılarımız gelecek ve kitabını alıp okuyacak.”


19:40 | Demirtaş, TRT konuşması için cezaevinden stüdyoya götürülecek

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik propagandas konuşumasının çekimleri için cezaevinden stüdyoya götürülecek.

AA’nın haberine göre, Demirtaş’ın 17 Haziran’da TRT’de yayınlanacak konuşması, 13 Haziran Çarşamba günü 10.00-11.00 saatlerinde TRT’nin Ankara’daki stüdyosunda kayda alınacak.

Yine 23 Haziran’da yayınlanacak konuşma için de 22 Haziran Cuma günü 14.00-15.00 saatlerinde aynı stüdyoda kayıt yapılacak.

Demirtaş seçim kampanyasını cezaevinden sürdürüyor

Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Yüksek Seçim Kurulu, adaylığında hukuki bir sakınca görmeyip adaylığını kabul ederken, Demirtaş, diğer adaylardan farklı olarak tutuklu bulunduğu için meydanlarda yurttaşlara seslenemiyor ve seçim kampanyasını şahsen anlatamıyor.

HDP’nin adayı Demirtaş, sadece avukatları ve partisi aracılığıyla yazılı mesajlarla Cumhurbaşkanı adayı olarak sesini duyurabiliyor.


19:30 | Cumhurbaşkanı adaylarının konuşma sırası belli oldu

Cumhurbaşkanı adaylarının TRT’de yapacakları propaganda konuşmalarının sıralaması belli oldu.

Buna göre, 17 Haziran Pazar günü saat 20.00’den itibaren yapılacak konuşmaların sıralaması şöyle:

  • Birinci konuşma Doğu Perinçek – saat 20.31-20.41
  • İkinci konuşma Recep Tayyip Erdoğan – saat 20.42-20.52
  • Üçüncü konuşma Selahattin Demirtaş saat – 20.53-21.03
  • Dördüncü konuşma Temel Karamollaoğlu saat – 21.04-21.14
  • Beşinci konuşma Meral Akşener saat – 21.15-21.25

Cumhurbaşkanı adaylarının 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak konuşma sırası ise şöyle:

  • Birinci konuşma Temel Karamollaoğlu – saat 17.06-17.16
  • İkinci konuşma Meral Akşener – saat 17.17-17.27
  • Üçüncü konuşma Recep Tayyip Erdoğan saat – 17.28-17.38
  • Dördüncü konuşma Doğu Perinçek saat – 17.39-17.49
  • Beşinci konuşma Selahattin Demirtaş saat – 17.50-18.00.

CHP’nin adayı Muharrem İnce ise, YSK’ye propaganda konuşması yapmak üzere başvurmadığı için kuraya sokulmadı.


19:09 | Polis HDP milletvekili adayına yumruk attı

Ankara’da HDP’nin seçim çalışmalarına müdahale eden polis, partinin milletvekili adayı Emine Kaya’ya yumruk attı.

Kaya, “Bildiri dağıttığımız sırada polis önce beni itti ardından da boğazıma yumruk attı” ifadelerini kullandı.


17:10 | Akşener: Gül’ü kabul etseydim milletvekili adayıydım

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı Meral Akşener, Abdullah Gül’ün çatı aday olmasına karşı çıkarak, seçimlerin bugünkü haliyle yapılmasını sağladığını söyledi.

İstanbul Bağdat Caddesi’nde partisinin seçim ofisinin açılışını yapan Akşener, “Abdullah Gül’ü kabul etseydim milletvekili adayıydım” dedi.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde yaşananlara değinen Akşener, şöyle konuştu:

“Herkes bir çatı adayı üzerinde dururken, beni de bu konuda ikna için çok büyük gayretler sarf edilmişken, çatı adaya karşı olan Meral Akşener’in bu tutumunun bugün Türkiye’de nasıl bir seçimle karşı karşıya olmamızı sağladı; pek çok adayın var olduğu, Sayın Erdoğan’ın da insicamının bozulduğu, bir süreci birlikte başardık. Ama ben de bana yapılan baskılara karşı koydum. Sayın Abdullah Gül’ü kabul etseydim milletvekili adayıydım.”


16:30 | Temelli: 24 Haziran’da ya savaşa ya da barışa evet diyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Elazığ mitinginde yaptığı konuşmada erken seçimlerin yapılacağı 24 Haziran’da kazacaklarını vurguladı ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Temelli 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimleri hatırlatarak, “Tıpkı 7 Haziran seçimleri öncesi gibi savaştan medet umuyorlar. Biz savaş değil, barış istiyoruz. Gençlerimize vaat edilen tek şey savaş. Ancak 24 Haziran’da Kürt ve Türk anneleri AKP’yi iktidardan indirecek. 24 Haziran’da ya savaşa ya da barışa evet diyeceğiz” dedi.

24 Haziran’a sayılı günler kaldığını hatırlatan Temelli, konuşması şöyle sonlandırdı:

“Çok çalışıp HDP’yi anlatmalıyız. Herkesi oyunu mutlaka kullanıp sandığa sahip çıkmaya ikna etmeliyiz. Çünkü huylu huyundan, hırsız hırsızlığından vazgeçmez. Şimdi hep birlikte omuz omuza oyumuzu HDP’ye verip sandıklarımızı koruyalım. HDP’nin baraj altında kalması Türkiye’nin baraj altında kalması demektir. Bu nedenle bu baraj yıkılmalı.”


15:18 | İnce’den Erdoğan’a ‘Saray’ yanıtı

Kütahya’da konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çıkmış, sarayı yıkacakmış. Senin genel başkanın da aynı şeyleri söylüyordu. Sonra kuzu kuzu saraya geldi” sözlerine yanıt verdi.

İnce, “Meydanlarda o sarayı senin başına yıkacağım dedim, kastettiğim şatafat. Sarayı niye yıkayım? Saraydaki kültürü, kafayı yıkacağım ben. O sarayı gençlere vereceğim, orayı bilim merkezi yapacağım. Ben iş dedikçe iftiralara başladılar” dedi ve devamla şu sözleri kaydetti:

“Bir saray yaptırdı 2 milyar dolar harcadı. Bir tane yazlık saray yaptırıyor şimdi Marmaris’te. 300 odalı. Söz veriyorum, cumhurbaşkanı seçildiğimde Marmaris’teki yazlık sarayı engelli vatandaşlarımıza vereceğim. Sırayla aileleriyle birlikte engelliler birer hafta orada tatil yapacak. “


14:40 | Erdoğan’dan İnce’ye ‘Saray’ tepkisi: Neyi yıkıyorsun, millet sizi mezara gömer

Mersin’de konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi seçim vaatleri üzerinden hedef aldı.

Erdoğan “Çıkmış, sarayı yıkacakmış. Senin genel başkanın da aynı şeyleri söylüyordu. Sonra kuzu kuzu saraya geldi” dedi. Erdoğan’ın ilgili konuşması şöyle:

“Neyi satıyorsun, neyi yıkıyorsun, neyi kaldırıyorsun? Bu millet sizi mezara gömer, mezara. Şimdi tutmuş, çıkmış bu ‘Bay İnce’ çok da ince değil ya, geometrik olarak söylüyorum. Çıkmış, sarayı yıkacakmış. Senin Genel Başkanın da aynı şeyleri söylüyordu. Sonra kuzu kuzu saraya geldi ama sen saraya gelme fırsatını da bulamayacaksın. Çünkü oraya gelmek ancak milletin ferasetiyle olur. Bu akşam o sarayda 2 bin 500 muhtarımıza iftar vereceğim.”


11:00 | Ahmet Şık yanıtladı: HDP seçmeni ikinci turda İnce’ye oy verir mi?

HDP İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı Ahmet Şık, FOX TV’de yayınlanan İsmail Küçükkaya’yla Çalar Saat programında açıklamalarda bulundu.

“HDP’liler ikinci turda İnce’ye oy verir mi?” sorusuna yanıt veren Şık, “HDP’nin parlamentoda olmasının kıymetini bilen insanların gösterdiği teveccühe ve olgunluğa HDP seçmeni aynı şekilde karşılık verir” yanıtını verdi. Şık’ın açıklaması şöyle:

“Köprüden ince son çıkış. Ve bu toplumsal mutabakatın şu an kamusal karşılığı var. Bana en çok merak edilen soru HDP seçmeni ikinci tura kaldığında Muharrem İnce’ye oy verecek mi diye soruyorlar. Evet verecekler.

Kürt seçmeni adına değil ama bir ortak akıl ve vicdan adına konuşuyorum. HDP’nin parlamentoda olmasının kıymetini bilen insanların gösterdiği teveccühe ve olgunluğa HDP seçmeni aynı şekilde karşılık verir.”


10:50 | Gümrük ve sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

Yurt dışında yaşayan seçmenler, 24 Haziran erken seçimleri için bugün oy vermeye başladı.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) yapılan açıklamada, yurt dışında kayıtlı seçmenler, 7-19 Haziran tarihleri arasında temsilciliklerde kurulacak sandıklarda ya da 7-24 Haziran tarihleri arasında gümrük kapılarında oy kullanabilecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı herhangi bir kişi dilediği temsilcilikte ya da gümrük kapısında oy kullanma hakkına sahip.


09:30 | Akşener: Hakimler insiyatif kullanmalı, Demirtaş ile eşit yarışılmalıydı

İYİ Parti genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, ‘Millet İttifakı’nın seçimden sonra da devam etmesi gerektiğini söyledi.

FOX TV’de konuşan Akşener, “Sayın Temel beye de Kemal Kılıçdaroğlu’na da aynı şeyi söyledim. Bu ittifakın 8 Temmuz’dan sonra biteceği gibi bir kavram yok benim kafamda. Bunun devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasına ilişkin de konuşan Akşener, “Demirtaş sanık, hükümlü değil. Adaylığı da onaylandı. Cumhurbaşkanı adayının kaçma gibi durumu olmayacağına göre hakimler insiyatif kullanmalıydı. Eşit yarışılmalıydı” dedi.


 

Previous post
HDP adayı Kaya: Bildiri dağıttığımız sırada polis bana yumruk attı
Next post
Moody's Türkiye merkezli 17 bankanın notunu düşürdü