Ana SayfaGüncelSon 24 saat: Seçime saatler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 24 saat: Seçime saatler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran Pazar günü yapılacak olan erken seçimlere sadece 24 saat kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlandı. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı aldı. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı saatler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


16:59 | ‘Demirtaş’ın verdiği mesajlar bu ülkenin geleceğidir’

HDP’nin ‘Büyük İzmir Mitingi’ Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı.

Partinin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden gençlere hitaben yazdığı mektubun okunduğu mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan ise “Demirtaş’ın verdiği mesajlar bu ülkenin geleceğidir” dedi.


16:20 | Temelli Van’dan seslendi: ‘Barış ve demokrasi için sandıklara gideceğiz’

HDP’nin final mitingini gerçekleştirdiği Van’da, on binlerce kişi mitingin yapıldığı Beşyol Meydanı’nı doldurdu.

Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Van’dan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Barış için, demokrasi için, adalet için, huzur için hep birlikte sandıklara gideceğiz. Oylarımıza iradenize sahip çıkacağız” dedi.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


15:40 | İstanbul mitinginde konuşan İnce: 5 milyon kişi Maltepe’de

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, son mitingini düzenlediği Maltepe Sahili Alanı yağmura rağmen hınca hınç doldu.

Mitingde konuşan İnce, “Şu anda 5 milyon kişi Maltepe’de, hiçbir televizyon canlı veremiyor” dedi ve mitingi yayınlamayan TRT’yi eleştirdi.


15:35 | Demirtaş Guardian’a yazdı: Her otoriter rejim mutlaka çöker

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian için bir makale kaleme aldı.

Demirtaş, “Unutmayalım, her otoriter rejim mutlaka çöker. Bazıları çok hızlı şekilde, bazıları da zamana yayılarak” dedi.


14:15 | Erdoğan: Parlamentoda anayasa değişikliği yapabilecek çoğunluğunuz olacak mı?

AKP lideri ve ‘Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenyurt’ta düzenlediği mitingde parlamenter sisteme dönme vaadinde bulunan partileri eleştirdi.

Erdoğan bu partilerin anayasa değişikliği yapmayı sağlayacak milletvekili sayısının olmadığını söyledi, “Seçim sonrasında parlamentoda anayasa değişikliği yapabilecek çoğunluğunuz olacak mı? Hayır. Neyin değişikliğini yapıyorsun? Bunlar zihinsel hasta, fizikselin ötesinde” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, seçim güvenliği konusunda da her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.


13:55 | Veli Saçılık’tan seçim öncesi son mesaj

HDP Ankara Milletvekili adayı Veli Saçılık, 24 Haziran seçimlerini ‘tarihi’ olarak nitelendirdi, “Bu seçim aynı zamanda AKP’nin 16 yıllık talan ve baskı yönetimine son vermek için tarihi bir seçimdir. Tarihe tanıklık edeceğiz ve oylarken de tarihi bir anı oylamış olacağız. Bu yüzden herkesin bu bilinçle sandığa gitmelerini rica ediyoruz” dedi.

Bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinden sonra ilk defa 12 Eylül barajının yıkılması için ortam oluştuğunu kaydeden Saçılık, MA’ya verdiği demeçte herkesin sandık başına gitmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu anı çok iyi kullanmalıyız ve gereğini yapmalıyız” diye konuştu.


13:20 | YSK, Diyarbakır’da Erdoğan’ın posterlerinin kaldırılmasına karar verdi

YSK, Diyarbakır caddelerindeki aydınlatma direklerine asılan AKP Genel Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın posterlerin indirilmesine karar verdi.

YSK Başkanı Sadi Güven’in imzasıyla yayınlanan kararda, “Diyarbakır il Seçim Kurulu’nun 13/06/2018 tarihli, 2018/27 sayılı kararının kaldırılarak söz konusu yerlere asılan posterlerin kaldırılmasına karar verilmesinin istenmesi üzerine; ilgi (b)’de kayıtlı kurulumuzun kararı ile Diyarbakır il Seçim Kurulu’nun 13/06/2018 tarihli, 2018/27 sayılı kararının kaldırılmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.


12:20 | Ahmet Türk’ten seçmene ‘sandık’ çağrısı

Deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, seçim sonuçlarına dair öngörüde bulundu. Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Özgür Paksoy ve Bilal Güldem’in sorularını yanıtlayan Türk, şunları ifade etti:

“Eğer hileler engellenebilinirse yüzde 10 ila 14 arasında sonuç alacağımızı düşünüyorum. Seçimler için bir gün bile çok önemlidir. Seçimlere bir iki kala seçimi kendi lehine çevirebilmek için her türlü provokasyona karşı duyarlı olmak gerekiyor. Bunun hesabını yapmak lazım. Umut ediyoruz ki değişim ve dönüşümü sağlayacak bir sonuç alınır.”

Ahmet Türk, seçmenlere ise şu çağrıyı yaptı:

“Oyları korumak yetmiyor. Sandıklara sahip çıkmak gerekiyor. Gerçekten hilelere meydan vermeyeceksiniz. Atadıkları sandık başkanları oldukça iktidardan yana olan kişilerdir. Sandıklar konusunda hassasiyet ve titizlik göstermek zorundayız. Sonuna kadar sandık başında bulunup, seçim kurularında sayım bitene kadar sonuçları takip etmek gerekiyor. Tutanaklara dikkat etmek gerekiyor. Sonuna kadar sahip çıkılmasa her farklı yöntemlere başvuracaklarını düşünüyorum.”


12:10 | Seçim günü İstanbul’da 38 bin 480 polis görevli

İstanbul’da 39 ilçede 1670 okul ve 28 bin 357 sandıkta oy kullanılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, il genelinde 38 bin 480 polis görevli olacağını açıkladı.

Ayrıca 4 helikopter, 8 polis botu, 85 TOMA, 90 zırhlı araç, 137 gözaltı aracı ve 3 drone’un da kullanılacağı bildirildi.


12:00 | Partiler ve cumhurbaşkanı adayları son mitinglerini yapıyor

Seçime bir gün kala siyasi partiler ve cumhurbaşkanı adayları son mitinglerine çıkacak.

HDP, İmzir ve Van’da olacak. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın katılımıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda ve HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin katılımıyla Van Beşyol Meydanı’nda yapılacak mitingler saat 13:00’te başlayacak.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin İstanbul Maltepe mitingi de 13.00’te başlayacak.

AKP lideri ve cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ise İstanbul’da 12.00 – 17.00 arası beş ilçede miting yapacak.

Öte yandan İYİ Parti lideri ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, bugün İstanbul’da yapılması planlanan mitinglerini İYİ Parti milletvekili adayı İbrahim Özyer’in hayatını kaybetmesi üzerine iptal etmişti.


11:30 | Demirtaş’ın ikinci TRT konuşması bugün yayınlanacak

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın ikinci ve son TRT konuşması, bugün saat 17.50’de TRT Haber’de yayınlanacak.

Twitter’dan mesajlar paylaşan Demirtaş, sandığa gitmekte kararsız olan ve ilk kez oy kullanacak gençlere “Sorumluluk almaktan geri durmayın” çağrısında bulundu.


10:30 | Seçim günü uygulanacak yasaklar

24 Haziran Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nin sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla içki, silah taşıma ve yayın yasağı uygulanacak.


10:20 | Yurt dışından gelen 480 gözlemci sandık güvenliğini sağlayacak

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, yarın yapılacak seçimlerin ülke genelinde adil ve eşit geçmesi için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Parlamentosu üyesi parlamenterler ve Avrupa’da bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 480 gözlemcinin seçimleri gözlemleyeceğini söyledi.

Seçim gününü raporlaştıracak olan gözlemcilere avukatların da eşlik edeceği belirtildi.,

Özsoy, gözlemcilerin sandıkların korunması noktasında önemli rol oynayacağını da ifade etti.


10:00 | Seçime 1 kala: Ankara’da HDP’lilere operasyon

Ankara’da bu sabah aralarında HDP ve HDK yöneticileri ile partili sandık görevlilerinin de olduğu kimi isimlerin adreslerine polis baskınları düzenledi.

Yapılan baskınlarda HDK Ankara İl Eş Sözcüsü Fatma Kılıçarslan ile Fatih Kılıç, Dinçer Dağ, Mehmet Baytekin, Sidar Göksu, Barış Deli, Celal Demir’in de aralarında olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

MA’nın aktardığına göre operasyon “Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde provokatif eylem yapılacağı” iddiasıyla gerçekleşti. Savcılık tarafından 25 isim hakkında yakalama kararı alındığı da öğrenildi.

Öte yandan sanatçı Hozan Cane de HDP’nin seçim çalışmalarına katılmak için gittiği Edirne’de gözaltına alındı.


09:50 | Bahçeli’den AKP’ye: Davutoğlu’nun yaptığı hatalara düşerlerse her şey biter

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçimler için ittifak kurdukları AKP’ye yönelik “Davutoğlu’nun yaptığı hatalara düşerlerse her şey biter. Kimse bizi yok sayamaz, satın alamaz, kullanamaz” sözlerini sarf etti.


09:00 | Avrasya Araştırma’nın anketi: Cumhurbaşkanlığı ikinci tura kalıyor, HDP barajı geçiyor

Avrasya Araştırma’nın anketine göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken HDP barajı geçiyor.

AKAM’ın anketine göre cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların oy oranları şöyle:

  • Recep Tayyip Erdoğan: % 44.5 (En düşük oy yüzde 41.5, en yüksek oy yüzde 47)
  • Muharrem İnce: % 28.3 (En yüksek oy yüzde 30.5, en düşük oy yüzde 26)
  • Meral Akşener: % 13.5 (En düşük yüzde 11.5, en yüksek yüzde 15.5)
  • Selahattin Demirtaş: % 11.5 (En düşük yüzde 10.5, en yüksek yüzde 13.5)
  • Temel Karamollaoğlu: % 2 (En düşük yüzde 1.5, en yüksek 3.0)

Ankete göre milletvekilliği genel seçimine ilişkin oy oranları ise şöyle:

  • ‘Cumhur ittifakı’ (AKP-MHP): % 45.9 (En düşük yüzde 43.4, en yüksek yüzde 48.4)
  • ‘Millet ittifakı’ (CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi-DP): % 40.4 olarak (En düşük yüzde 37.9, en yüksek yüzde 43.9
  • HDP: % 13.4 (En düşük 11.5, en yüksek 15.6)

08:55 | İnce: Yüzde 68 Erdoğan önde diye haber yapacaklar

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Uğur Dündar’ın sunduğu ‘Halk Arenası’nda Pazar günü yapılacak seçimlere ilişkin “Artık insanların bir umudu var, kazanmaya yakın olduğunu hissediyor insanlar ve karşı tarafta bir telaş var” dedi.

Seçim gününe de değinen İnce, “Yüzde 68 Erdoğan önde diye haber yapacaklar. TRT ve yandaş kanallar. AA böyle haberler yayacak. Moralinizi bozacak. Referandumda yüzde 65’le başlamışlardı. Aynı numarayı çekecekler” iddiasında bulundu.

İnce şöyle devam etti:

“Sizden istedikleri şu, Erdoğan 65, Muharrem İnce 15 diyecek, moralinizi bozup sandıkları terk edeceksiniz, onlar da çalacak. Plan bu. Cumartesi akşamdan gidin okulların bahçesinde yatın. Gün ışımadan okulların bahçesinde olun. Sandık başlarından sonra seçim kurullarının önlerinden ayrılmayın.”

Previous post
HDP'nin İzmir mitingi: 'Demirtaş’ın verdiği mesajlar bu ülkenin geleceğidir'
Next post
Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa’ya yönelik bombalı saldırı