Ana SayfaGüncelSon 3 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 3 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 3 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:15 | AKP adayı yurttaşın üzerine yürüdü: ‘Şunu aldırayım da buradan, kessin sesini’

AKP Muğla 1. sıra milletvekili adayı Mehmet Yavuz Demir, “Ülkeyi bu hale siz getirdiniz” diyen bir yurttaşın üzerine yürüdü.

Sözcü’de yer alan habere göre seçim çalışmalarını Milas’taki Güllük pazarında sürdüren Demir, üzerine yürüdüğü yurttaşa “Saygısız köpek. Asıl siz getirdiniz ahlaksız. Şunu ben aldırayım da buradan kessin sesini şerefsiz!” dedi.

Demir, yanındaki partililer tarafından sakinleştirilip pazardan uzaklaştırıldı. O anlar bir yurttaş tarafından da görüntülendi:


22:10 | Ahmet Türk: Erdoğan usta değil çırak bile olamaz

Mardin’de HDP tarafından düzenlenen mitingde konuşan deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, 24 Haziran’ın değişim ve dönüşüm için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Türk, önceki gün kentte miting düzenleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Siz usta olsaydınız halkları karşı karşıya getirmezdiniz” diye seslendi ve “Türk, Kürt ayrımı yapmazdınız. Halkı ötekileştiren, toplumu birbirine düşüren ve düşmanlaştıran bir cumhurbaşkanı kusura bakmasın usta değil çırak bile olamaz” diye konuştu.

Ahmet Türk, halkların demokratik geleceği için mücadele edeceklerini de dile getirdi.


20:45 | İnce: Bakanlar Kurulu’nda her partiden insan olacak

İzmir mitinginde konuşan CHP adayı Muharrem İnce, “Bakanlar Kurulu’nda her partiden insanlar alacağım. CHP’li olacak, HDP’li olacak, MHP’li olacak, İYİ Parti’li olacak, AK Parti’li de olacak” dedi.

İnce kamu çalışanlarına ise, “Korkmayın liyakatle geldiyseniz kalacaksanız. Ama AKP il başkanı gibi çalışıyorsanız hiç şansınız yok” diye seslendi.


19:30 | Demirtaş’ın Twitter mitingi başladı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden miting düzenledi.

“#DemirtaşTwitterMitingi” hashtag’i ile paylaşımlarda bulunan Demirtaş, “Sevgili halkım! Güzel ülkenin güzel insanları! Mührü elinize aldığınızda, aslında iki tercihten birini yapacaksınız. Ya tek adamı ya da çok insanı seçeceksiniz. Ya diktatörlüğü ya da demokrasiyi tercih edeceksiniz” dedi.


18:25 | AGİT seçim gözlemcisi Türkiye’ye sokulmadı

AGİT seçim gözlemcisi ve Almanya Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, Türkiye’nin kendisine giriş izni vermediğini söyledi ve gerekçe olarak “terör destekçiliği suçlamasının” sunulduğunu ifade etti.


17:15 | İtalyan gazeteci Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı

24 Haziran’da yapılacak erken seçimler öncesi HDP tarafından seçimleri izlemesi için Türkiye’ye davet edilen İtalyan gazeteci Lorenzo Bianchi, Atatürk Havalimanı’nda polislerce gözaltına alındı.

MA’nın aktardığına göre ifadesi alınan gazetecinin daha sonra sınırdışı edilecek.


17:00 | HDP PM Üyesi Arife Çınar tutuklandı

İzmir’in Menemen ilçesinde dün seçim çalışması sırasında gözaltına alınan HDP Parti Meclisi Üyesi Arife Çınar, emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.

Hakkında 2012 yılında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan bir soruşturma kapsamında Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na bağlanarak ifadesi alınan Çınar, sevk edildiği mahkemece “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapma” iddialarıyla tutuklandı.


16:58 | Akşener’den Erdoğan’a AA sorusu

İYİ Parti’nin Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Akşener paylaşımında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “Damadınız AA’ya seçim akşamı ‘21.30 itibariyle bizi %52 olarak ilan edeceksin’ dedi mi, demedi mi?” diye sordu.


16:00 | Millet İttifakı, ‘Tutum Belgesi’ni açıkladı

Millet İttifakı tarafından açıklanan “Tutum Belgesi”nde, Meclis çoğunluğu ve cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılması durumunda hayata geçirilmesi planlanan adımlar kamuoyuna duyuruldu.

Haberin tamamı: Millet İttifakı, ‘Tutum Belgesi’ni açıkladı


15:00 | YSK’den elektrik kesintisi için ‘önlem’

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlerde elektrik kesintisi yaşanmaması için önlem aldı.

YSK Başkanlığı binasında bulunan jeneratöre ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ekiplerince yeni jeneratör kuruldu.

Seçim gecesi elektrik kesintisine karşı YSK’nın mevcut jeneratörü devreye girecek, bunun çalışmaması halinde ise yeni kurulan jeneratör çalışacak.

Ayrıca oy sayımı yapılacak merkezler için de benzer tedbirler uygulamaya alınacağı bildirildi.


14:40 | Adil Seçim Platformu 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirdi

Adil Seçim Platformu 24 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerde 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirmesi yaptıklarını belirterek, oy kullanımı bittikten sonra da sandık başında olacaklarını söyledi.

Ayrıca seçimler için özel olarak geliştirilen Adil Seçim Uygulaması Android ve IOS telefonlarda kullanılabilecek şekilde tüm seçmenlerin kullanımına açıldı.

Haberin tamamı için TIKLAYIN.


13:45 | KONDA, seçimden önceki son anketini açıkladı 

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel milletvekili seçimlerine ilişkin anketini açıkladı.

9-10 Haziran  tarihlerinde gerçekleştirdiği anketinde hata payını yüzde 1,7 olarak duyuran KONDA’ya göre kararsızlar da dağıtıldığında AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda cumhurbaşkanı seçilecek.

Tahmin edilen ankete göre partilerin oy dağılımı da şöyle:

  • AKP: Yüzde 45.5
  • CHP: Yüzde 26.1
  • HDP: Yüzde 11.6
  • İYİ Parti: Yüzde 8.5
  • MHP: Yüzde 7.3
Haberin tamamı için TIKLAYIN.

12:45 | “Seçimi Erdoğan kazanırsa AB üyelik süreci bitmeli”

Almanya’da Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partili parlamenter ve Avrupa Parlamentosu üyesi Renate Sommer, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerini kazanması halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

Sommer, Erdoğan’ın ülkesi açısından Avrupa Birliği’ne hiçbir zaman ciddi bir biçimde yönlendirmeyeceğini, sadece müzakereler sırasında ödenen paraları almak istediğini de belirtti.


12:20 | Kaboğlu: Bu kez 7 Haziran’dan daha geniş bir karşı dalga söz konusu

Gazete Karınca’ya konuşan CHP İstanbul Milletvekili adayı Kaboğlu, “AK Partililer bile ciddi bir tedirginlik ve arayış içinde” dedi ve ekledi: “Bu kez 7 Haziran’dan daha geniş bir karşı dalga söz konusu.”

Kaboğlu, Millet İttifakı ile HDP’nin Meclis’te kuracağı çoğunlukla Anayasa değişikliğine gidilebilecek yolun açılabileceğini vurgulayarak da seçmenlere Anayasa’ya ilişkin bir tercih yapılacağı bilinci ile oy verme çağrısı yaptı.


12:03 | CHP Seçim İzleme ve Koordinasyon Kurulu’nu oluşturdu

CHP, 4 ayrı genel başkan yardımcısının da içinde olduğu Seçim İzleme ve Koordinasyon Kurulu’nu kurdu.

YSK’yi anlık takip edeceklerini belirten CHP Bilgi ve İletişim’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, taşımalı sandıkların da yakın takipçisi olacaklarını vurguladı.

MA’ya konuşan Adıgüzel, 24 Haziran günü Kurul’da 200 gönüllünün çalışacağını kaydetti.

Gönüllülerin yanı sıra avukatlardan oluşan bir ağ da örgütlediklerini belirten Adıgüzel, şunları söyledi:

“Kurduğumuz bilişim ağıyla eş zamanlı olarak YSK verilerini takip edeceğiz ve aynı zamanda sahayla da iletişim halinde olacağız. Referandum da yaşadığımız mühürsüz oy meselesinden sonra çok daha kapsamlı bir çalışma yürüttük. Burada oluşturduğumuz kriz masasında gelen bilgileri anında analiz eden ve çözüm üreten bir merkez oluşturduk. Açıklamaların tek merkezden yapılmasını sağlayacağız. Amacımız iktidarla güçle sandığa giren oyun değişmesine izin vermemek.”


10:27 | Seçmene ‘sandık güvenliği’ çağrısı

Seçime sayılı günler kala ‘sandık güvenliği’ önemini korurken, CHP Milletvekili adayı Torun, “Halk oyunu kullanıp eve gitmemeli. Okulda dursunlar. Seçim bitene kadar takip etsinler” çağrısında bulundu.

Seçim Süreci Meclisleri üyesi Demircan ise muhalefetin bulunmadığı sandıkların sayısının bin 800’e düştüğünü söyledi.


10:22 | Erdoğan ilk kez “koalisyon” dedi, Kılıçdaroğlu yorumladı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “300 üzeri bir rakamı Cumhur İttifakı yakaladığında mesele bitmiştir, altında kalırsa koalisyon arayışına gidilebilir”diye konuştu.

Erdoğan’ın sözlerini yorumlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu söylem Cumhur İttifakı’nın diğer iki partisinin yetersizliğini gösteriyor” dedi.


10:20 | ‘Yurttaş Haber Takip Ağı’ oluşturuldu

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde güvenli haber akışı için “Seçim 2018 Yurttaş Haber Takip Ağı” oluşturuldu.

dokuz8HABER girişimiyle oluşturulan, Adil Seçim Platformu ve Bağımsız Seçim İzleme Platformu ile işbirliği içinde olan ağ, AA, TRT ve DHA merkezli medya tekeline karşı haber akışı sağlayacak.


09:25 | Demirtaş bu akşam e-miting yapacak

Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden seçim çalışmalarını yürüten HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, bu akşam saat 19.30-21.30 arasında Twitter üzerinden avukatları aracılığıyla e-miting düzenleyeceğini duyurdu.


09:00 | Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye’ye getirildi

Yurtdışında 7 Haziran’da başlayan oy verme işleminin sona ermesinin ardından kullanılan oylar, THY’ye ait uçaklarla Ankara’ya getirildi.

Esenboğa Havalimanı’nda yetkililer tarafından teslim alınan oylar, daha sonra polis eskortu eşliğinde tırlarla Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’ne götürülerek özel depolara yerleştirildi.

Oyların bulunduğu kargonun karşılanmasında siyasi parti temsilcileri de yer aldı.

Oylar, Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek, 24 Haziran’da saat 17.00’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

Yurt dışı genelindeki dış temsilciliklerde ve gümrük kapılarındaki oy kullanım oranı dün sabah itibarıyla yüzde 48.78’e ulaşmıştı.


08:00 | HDP’nin Diyarbakır mitingi: “Hakikat ‘bir yanımız Gezi bir yanımız Sur’ diyenlerdedir”

HDP’nin Diyarbakır mitinginde yüz binlerce kişi İstasyon Meydanı’nı doldurdu. Mitingde konuşan İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Şık, “Hakikat, ‘bir yanımız Gezi, bir yanımız Sur, bir yanımız Cizre’dir’ diyenlerdedir” dedi.