Ana SayfaGüncelSon 48 saat: Seçime sayılı saatler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 48 saat: Seçime sayılı saatler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 2 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.


20:30 | Tutuklu kadın siyasetçilerden seçim mesajı: Bu düzeni kadınlar değiştirecek

HDP Ankara Kadın Meclisi’nin düzenlediği şölende mesajı okunan HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Bu düzeni kadınlar değiştirecek” derken, DBP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel gönderdiği mesajında “AKP-MHP faşizmi için yolun sonu görünüyor, bizim için yol yeni başlıyor” ifadelerini kullandı.


19:15 | İnce Ankara’da: AA, TRT ve YSK’yi tarafsız yargıya göndereceğim

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçimlere iki gün kala Ankara’da düzenlediği mitingde konuştu.

İnce, daha önce eleştirilerde bulunduğu Anadolu Ajansı (AA), TRT ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) için “Hiçbir intikam, rövanş duygu yok; asla. Ama bu üç kurumun yöneticilerini yargıya göndereceğim. Bağımsız, tarafsız bir yargıya göndereceğim” diye konuştu.


18:45 | Kılıçdaroğlu’ndan Anadolu Ajansı hakkında suç duyurusu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçime sayılı günler kala bir televizyon kanalının ekranlarına oy oranlarının yazılı şekilde yansıtılan “2018 Seçim Tablosu” nedeniyle Anadolu Ajansı hakkında suç duyurusunda bulundu.


15:45 | “TRT, Erdoğan’a 181 saat, İnce’ye 15 saat, Demirtaş’a ise 32 dakika ayırdı”

CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan İlhan Taşcı, TRT’nin propaganda süresince ekranlarında AKP adayı Recep Tayyip Erdoğan’a 181 saat, CHP adayı Muharrem İnce’ye 15 saat, İYİ Parti adayı Meral Akşener’e 3 saat, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu’na 1 saat, Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek’e 38 dakika, HDP adayı Selahattin Demirtaş’a ise 32 dakika dakika süre ayırdığını duyurdu.

Twitter’dan paylaşımlarda bulunan Taşçı, hazırladığı verileri “İşte tarafsız yayıncılık, işte adil koşullarda seçim” diyerek kamuoyuna sundu.


15:15 | Albayrak’tan Akşener’e ‘AA’ iddiası nedeniyle 1 milyon dolarlık dava

AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener hakkında, kendisini Anadolu Ajansı’na (AA) seçim sonuçları konusunda talimat vermekle suçladığı tweet’i nedeniyle 1 milyon dolarlık dava açtı.

Akşener Erdoğan’a “Damadınız AA’ya seçim akşamı ‘21.30 itibariyle bizi yüzde 52 olarak ilan edeceksin’ dedi mi, demedi mi?” diye sormuştu.


15:00 | İHD ve TİHV’den partilere yönelik hak ihlalleri raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) seçim sürecinde yaşanan ihlallere ilişkin İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Rapora göre; seçim süreci boyunca HDP’ye 93, İyi Parti’ye 12, CHP’ye 12, Saadet Partisi’ne 8, AKP’ye ise 2 saldırı ve ihlal gerçekleşti. MHP’ye yönelik ihlal yaşanmazken, seçim sürecinde üyeleri işkence gören tek parti HDP oldu.

Haberin tamamı: İHD ve TİHV’den partilere yönelik hak ihlalleri raporu


14:40 | HDP adayının evine ‘AKP bayrakları asılı’ araçtan ateş edildi

HDP Kocaeli Milletvekili adayı Necmettin Doğrul’un Gebze Arapçeşme Mahallesi’nde bulunan evine silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırıda yaralanan olmazken, Doğrul’un evine ateş edenlerin AKP bayrakları asılı bir araçta olduklarını söyledi.

Doğrul, gece geç saatlerde saldırının gerçekleştiğini de belirterek şunları ifade etti:

“Gece geç saatlerde evin önünden silah sesleri geldi. Ben aldırış etmedim. Daha sonra ikinci kez evin önünde silah sesleri geldi. Balkondan baktığımda eve doğru arabanın içinden ateş eden birilerini gördüm. Aracın arkasında AKP bayrakları asılıydı. Ateş edenler daha sonra bozkurt işareti yaparak hızla uzaklaştı. Sabah olduğunda evin önünde ve duvarlarda kurşun izleri gördük.”

HDP adayı Necmettin Doğrul, saldırıya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu da aktardı.


14:10 | İzmir’de Yeşil Sol Parti standına saldırı

İzmir’in Bayraklı ilçesinde Sevgi Yolu’nda HDP ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a destek vermek amacıyla stant açan Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü üyelerine saldırı gerçekleşti. Yaşanan saldırıda iki kişi hafif şekilde yaralandı.

Ardından olay yerine gelen polisler, önce saldırı ile ilgili ardından ise dağıttıkları broşürler gerekçesi ile partililer hakkında tutanak tuttu.

Polis, Yeşil Sol Parti İzmir Eş Sözcüsü ve HDP İl Seçim Komisyonu üyesi Atilla Kılıç’ı “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiası ile gözaltına aldı


13:15 | Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: Tek adam ya

İstanbul Kartal’da konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve partinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi hedef aldı.

İnce’nin seçim beyannamesini açıklamakla suçladığı Kılıçdaroğlu’na, “Tek adam ya, her şeyi yapıyor” diye seslenen Erdoğan, “Bunlara Pazar günü Osmanlı tokadını atmaya var mıyız? Ben inanıyorum ki benim kardeşim Pazar günü gereken dersi verecek” dedi.

“İnce’nin devletin memuruyla küfürlü konuşmasını duydunuz mu? Bunlardan cumhurbaşkanı adayı olur mu?” diye sordu.

Erdoğan, yaptıkları köprüleri anlatırken de “Bu sabah eski bir futbolcu arkadaşım aradı beni, ‘Allah sizden razı olsun. Şuan Avrasya’dan geçiyorum. Ne mutlu’ dedi. Hakkı teslim etmek böyle bir şey” diye konuştu.


12:43 | Bu da oldu: Ankara’da HDP, CHP ve İYİ Parti adına sahte broşürler

Ankara’da HDP, CHP ve İYİ Parti adına bastırılmış sahte broşürler ortaya çıktı.

Seçimlere sayılı saatler kala başlatılan karalama kampanyası, sosyal medyada da tepki çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, HDP Ankara Milletvekili adayı Veli Saçılık ve HDP İstanbul Milletvekili adayı gazeteci Ahmet Şık, karalama kampanyasına yönelik paylaşımlarda bulundu.

HDP yaptığı açıklamada, “Ankara’da AKP-MHP yanlıları partimizin adını ve logosunu kullanarak yalana dayalı provokatif bildiriler dağıtmaktadır. Halkımız bunları dikkate almamalı ve herhangi bir provokasyona izin vermemelidir” dedi.


11:55 | Sığınma evlerindeki 12 binden fazla kadın oy kullanamayacak

Türkiye’de erkek şiddetinden kaçmak zorunda kalan 137 kadın sığınma evindeki 12 binden fazla kadın, 24 Haziran erken seçimlerinde güvenlikleri sağlanamadığı gerekçesi ile oy kullanamayacak.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadınlar için bir sistem oluşturulabileceğini belirterek şunları söyledi:

“YSK’nin bir madde ile kadın sığınma evindeki kadınlar için geçici bir kimlik kartıyla ya da sığınma evlerine yeni bir sandık açabilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde engelli vatandaşlar için gezici sandık sistemi ortaya çıkmıştı. O tür bir değişim ve dönüşüm ile sığınma evlerindeki kadınlara devlet elini uzatarak bir önlem yaratabilir aslında. Pazar gününe kadar bile yapılabilir ya da kalırsa ikinci tura da yetişebilir.”


11:15 | Soylu’dan CHP’li seçmene ‘ince’ tehdit: Kendinize gelin, partinize oy verin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Silivri Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen mitingde, CHP seçmenine seslendi, “Kendi partinize oy verin, HDP’ye taşıdığınız oyların hesabı sorulacaktır” dedi.

CHP’lilerin sosyal medyada ‘HDP barajı aşamayacak, her aileden bir kişi HDP’ye oy versin’ diye paylaşımlar yaptığını iddia eden Soylu, şunları dile getirdi:

“CHP’liler kendinize gelin, partinize oy verin. Kim size partinize oy verdiniz diye karşı çıktı. Gidin partinize istediğiniz gibi her yerde oy verin. Ama şunu bilesiniz ki, HDP’ye taşıdığınız oyların bu dünyada da öteki dünyada da bu masum millet tarafından size hesabı sorulacaktır.”


11:00 | Demirtaş’tan seçim öncesi son sesli mesaj

HDP’nin cezaevinde bulunan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Twitter’dan paylaşımlarda bulundu.

Demirtaş yaptığı paylaşımlarda yurttaşları oylarına ve sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

Aynı zamanda seçim öncesi sesli bir mesaj da paylaştı.

Haberin tamamı: Demirtaş’tan seçim öncesi son sesli mesaj


10:45 | İYİ Parti milletvekili adayı Özyer hayatını kaybetti

Ankara’da 30 Mayıs’ta İYİ Parti’nin gerçekleştireceği milletvekili aday tanıtım toplantısına giderken kaza yapan Samsun 2’nci sıra milletvekili adayı İbrahim Özyer, tedavi gördüğü Ankara’daki hastanede dün hayatını kaybetti.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İbrahim Özyer’in hayatını kaybetmesi üzerine İstanbul’da yapılması planlanan mitinglerini iptal ettiğini duyurdu.

Akşener, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz değerli arkadaşım İbrahim Özyer’in cenazesi nedeniyle 23 Haziran Cumartesi günü yapılması planlanan İstanbul’daki tüm mitinglerimiz iptal olmuştur. Merhumun naaşı öğle namazını müteakiben Samsun Büyük Cami’den kaldırılacaktır” dedi.


10:37 | Financial Times: Erdoğan seçimler öncesi bu kadar zayıf nadiren görüldü

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, sayılı saatler kalan seçime dair yer verdiği bir makalede “Erdoğan bu kadar zayıf nadiren görüldü” diyor. Gazetede Erdoğan-İnce karşılaştırması da var.


10:35 | AGİT gözlemcisi Jabar Amin’in de Türkiye’ye girişine izin verilmedi

İsveç Yeşiller Partisi’nden milletvekili olan Jabar Amin’in de Türkiye’ye girişine izin verilmedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi Amin, İsveç haber ajansı TT’ye Atatürk Havalimanı’na varışta gözaltına alındığını ve pasaportuna el konulduğunu söyledi.

Dün de Almanya Sol Partisi milletvekili Andrej Hunko’nun Türkiye’ye girişine izin verilmemişti.

Avrupalı parlamenterler, AGİT tarafından yürütülen bir gözlem heyetine katılacaktı.

AGİT yaptığı açıklamada, “AGİT üyeleri seçimleri gözlemlemede ve demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmede önemli bir rol oynuyorlar” dedi.


10:10 | ‘YüzdeÇoğuz’ diyen kadınlar sandıklara sahip çıkacak

Kadınları siyasette “vitrin” olarak gören anlayışa ve siyaset yapma biçimlerine karşı itirazlarını seçimlere yansıtacaklarını söyleyen YüzdeÇoğuz kampanyası aktivisti Yasemin Özgün, “Kullandığımız oyların seçim hilelerine, hesaplarına heba edilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.


09:40 | “HDP’nin barajı yüzde 13; eğer Erdoğan kazanırsa bu son seçim olacak”

Dünkü Hatay mitingi öncesi konuştuğumuz HDP Eş Genel Başkanı Temelli, 24 Haziran’ın gerçek anlamda “son fırsat” olduğunu söyleyerek, “Ya şimdi ya hiç. Ya Erdoğan rejimi ya demokrasi; faşizme karşı radikal demokrasi” dedi.


09:35 | Times: Erdoğan seçim umutlarını patates fiyatının frenlenmesine bağlıyor

Times gazetesi, 24 Haziran erken seçimleriyle ilgili yayınladığı haberinde Türkiye’de artan patates ve soğan fiyatlarına değindi ve ‘Erdoğan seçim umutlarını patatesin fiyatının frenlenmesine bağlıyor’ dedi.


09:10 | HDP’nin final mitingi Van’da

HDP, Van’da yarın (23 Haziran) düzenleyeceği final mitinginin hazırlıklarını tamamladı.

Beşyol Meydanı’nda yapılacak mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve partinin Van milletvekilli adayları katılacak.


09:00 | Erdoğan: Bakanlık sayısını 16’ya indireceğiz

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlık sayısını 16’ya indireceklerini açıkladı ve yeni bakanlıkların listesini verdi.

Previous post
Tutuklu kadın siyasetçilerden seçim mesajı: Bu düzeni kadınlar değiştirecek
Next post
Zonguldak'ta maden ocağında göçük