Ana SayfaGüncelSon 5 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 5 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 5 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:42 | Kılıçdaroğlu’nun canlı yayına çıkacağı alanda ‘AKP’lilere gösteri yapma izni’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu akşam Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası programına konuk oldu.

Ataşehir’de gerçekleşecek olan yayın öncesi alana gelen AKP’li olduğu belirtilen kişiler ile bölgedekiler arasında tartışma yaşandı.

Halk TV’nin haberinde polisin kalabalığa müdahale ettiği belirtilirken, bir polisin yaralandığı bildirildi.

Ataşehir Belediyesi Basın Sorumlusu Tayfun Gönüllü ise “Bütün izinlerin olmasına karşın aynı parkın içinde AKP’lilere de gösteri yapma izni veriliyor. Saat 20.00’da sonlandırmak zorundaydılar. Şu anda hala bitmiş değil. İlçe amiri zabıt tutup AKP’lilerin boşaltılmasını istemesine rağmen boşaltmadılar. Anlaşılır gibi değil” ifadelerini kullandı.


20:45 | Saçılık: Zulmün uygulandığı yeri umudun başkenti yapacağız

HDP Ankara İl Örgütü’nün Kolej Meydanı’nda düzenlediği mitingde konuşan HDP 3. Bölge Adayı Veli Saçılık, “Zulmün uygulandığı yeri umudun başkenti yapacağız” diye konuştu:

“’Ankara’da HDP’den milletvekili seçilemez’ dediler. Sırrı Süreyya Önder, faşizmin merkezine HDP bayrağını dikti. Şimdi biz diyoruz ki; bir yol açıldı burada, HDP bir yol açtı ve biz 24 Haziran’da 4 vekil çıkartacağız. Biz Ankara’da MHP’den daha fazla oy alacağız ve bürokrasinin, zulmün uygulandığı yeri umudun başkenti yapacağız. 

Binlerce insan cezaevinde zulüm altında. Cezaevindeki yoldaşlarımız için oy vereceğiz, onlar için sokaklarda olacağız. Biz aynı zamanda örgütlü bir toplum yaratacağız. İlçe binalarımızı ve bürolarımızı tekrar yapacağız. HDP’yi bir umut olarak ülkeye hediye edeceğiz.”

Öte yandan mitingde partinin İstanbul Milletvekili ve Ankara 1. Bölge Adayı Filiz Kerestecioğlu da bir konuşma yaparken, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın mitingdekilere gönderdiği mesaj, partinin genç adaylarından Emine Kaya tarafından okundu.


20:35 | Akşener: Her şey iyiyse niye seçim yapıyorsunuz?

Kocaeli’de düzenlenen mitingde konuşan İYİ Parti lideri ve partinin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi.

Akşener, “2018 bütçesinde TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) için 36 milyar TL ayrılmış. TİKA’yı inceledik. TİKA’dan sonra AFAD’a geçtik, TOKİ’ye geçtik. Lağım hepsi, lağım. Bunlar alışmış bedava para kazanmaya. Bakan çocukları değil, vatan çocuklarına harcayacağız bu parayı” açıklamasını yaptı ve devamla şöyle konuştu:

 “24 Haziran’da bir seçim var. Seçimi getirenler de pişman. Soru şu: ‘Muhteremler her şey iyiyse niye seçim yapıyorsunuz? Her şey kötüyse niye size oy verelim?’ Erdoğan’ın yüzündeki asabiyeti görüyorum. Bu kaybedeceğini bildiğinden. Ekonomiyi berbat ettiler. Türkiye’nin ekonomisinin içine tükürdüler, tarımı mezara gömdüler.”


17:45 | Barış Anneleri: Akan kanın durması için bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a

İstanbul Barış Anneleri Meclisi, 24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala HDP’ye ve partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a destek çağrısında bulundu.

“Bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a” diyen Barış Anneleri, herkesin oyuna sahip çıkması için de çağrı yaptı.

Zeynep Calıhan

“Tüm anneler için, gençler için, Cizre’de diri diri yakılan çocuklarımız için, buzdolabında cenazesi bekletilen kızımız için bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a. Oyumuza sahip çıkalım.”

Zekiye Ayık

“Hakların kardeşliği, annelerin ağlamaması için, Taybet Ana’yı unutmadığımız için oylar HDP’ye. Bir oy HDP’ye bir oy Demirtaş’a. Oylarımıza sahip çıkalım.”

Behiye Demir

“Kadınların katledilmemesi için oyunuzu HDP’ye verin ve sandıklarınıza sahip çıkın.”

Naciye Şahin

“Akan kanın durması için bir oyu HDP’ye bir oyu Demirtaş’a verelim. Sandıklarımıza sahip çıkalım.”

Perihan Akbulut

“Adalet, demokrasi ve barış için bir oyunuzu HDP’ye, bir oyunuzu Demirtaş’a verin ve oylarımıza sahip çıkalım.”


16:05 | Erdoğan Van’da: Hangi Kürt sadece Kürt olduğu için dışlanıyor?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında Van’da düzenlenen mitingde konuştu.

Van’ı ayağa kaldırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Valimiz belediye başkanlığı görevini yürütüyor, hizmetlerden memnun musunuz? Yollar pırıl pırıl daha da iyi olacak” diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumunun, Erdoğan’ın Van’a gelişi nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklara gülsuyu döktüğü haberlere yansımıştı.

Erdoğan asimilasyonu kaldırdıklarını da öne sürerek, “Ret ve inkar politikalarını, asimilasyonu biz kaldırdık. Bu ülkede hangi Kürt sadece Kürt olduğu için dışlanıyor? Asla” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu ülkede hangi Kürt sadece Kürt olduğu için dışlanıyor, o benim kardeşim. Böyle bir baskıyı kabul etmemiz mümkün değil. Varsa böyle bir terbiyesizlik yapan karşısında önce beni bulur. Sonra kolluk güçleriyle devletimizi bulur.”

Erdoğan ayrıca, “Biz, Türkiye’de devlet zulmünü ortadan kaldırdık” dedi.


15:53 | YSK’den seçim günü “çay bahçesi” kararı

Manisa Kula’da bir esnafın başvurusunu değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran’da çay bahçelerinin de kapalı olması gerektiğine karar verdi.

AA’nın haberine göre, Kula’da çay bahçesi işleten bir esnaf, seçim günü işletmesinin açık olup olmayacağı konusunda Kula İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan görüş istedi. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı da yazıyı YSK’ye gönderdi. Talebi görüşen YSK, çay bahçelerinin seçim günü kapalı olması gerektiği kararına vardı.

Kararda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 79. maddesinin “İçki ve silah taşıma yasağı” başlıklı ikinci fıkrasına atıfta bulunarak, “Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda yalnız yemek verilir” denildi.

YSK, daha sonra 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 7. Maddesinde “umuna açık istirahat ve eğlence yerleri” tanımına atıfta bulundu.


15:00 | Tunceli Valisi AKP’ye oy istedi, Van’da kayyum Erdoğan’ın yollarına gülsuyu döktü

Dersim’in Pertek ilçesinde dün gün boyu esnaf ve yurttaşlara ziyarette bulunan Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in AKP’ye oy istediği belirtildi.

MA’nın haberine göre Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu ise, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van’a gelişi nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklara gülsuyu döktü.

Belediye ayrıca, Erdoğan’ın mitingi boyunca onlarca araçla seçmenlerin üzerine gülsuyu püskürteceği öğrenildi.


14:55 | Amerikan İlerleme Merkezi ve Metropoll’den ortak seçim anketi

Amerikan İlerleme Merkezi ile Metropoll araştırma şirketinin 24 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında ortak yaptığı araştırmaya göre, 24 Haziran erken seçimlerinin ilk turunda kazanan çıkmıyor.

Ankete göre, AKP-MHP ittifakı da Meclis’te tek başına çoğunluğu sağlayamıyor.

  • Ankete ilişkin verilerin tamamı için TIKLAYIN.

14:50 | İnce seçilirse ilk 100 günde yapacaklarını sıraladı

CHP cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim çalışmaları kapsamında Hatay’da düzenlediği mitingde seçilmesi halinde ilk 100 gün içinde yapacaklarını sıraladı:

  • OHAL’i kaldıracağım
  • Merkez Bankası özerk olacak
  • Bakanlar Kurulu toplumun tüm kesimlerini kapsayacak, liyakat esas olacak
  • PKK, IŞİD, FETÖ gibi terör örgütleriyle amansız bir mücadele vereceğim
  • Türkiye’nin Şam büyükelçisini hemen atayacağım, Suriye içinde ve dışında yaşayanlar için BM nezdinde bir seçimi desteklemeliyiz. Projemiz Türkiye’de, bölgede, dünyada barış
  • Cumhurbaşkanı salona girdiğinde ayağa kalkmayacak yargıçlar arıyorum
  • Hiçbirinizin telefonu dinlenmeyecek
  • KHK’lar ile işten atılanlar, haklarına dava açılmışsa sonunu bekleyeceğiz, açılmamışsa hemen işe dönecekler
  • Kapatılan askeri kurumlar hemen açılacak
  • Bölünen üniversitelerin tamamı yeniden birleştirilecek, öğretmenlere mülakatı kaldıracağız

14:20 | CHP’den TRT hakkında suç duyurusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan seçimler öncesi dengeli yayın yapmadığı gerekçesiyle TRT hakkında RTÜK, YSK ve Ankara savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Özkan, dünkü İsveç-Güney Kore maçında satın almış olmalarına rağmen CHP reklamlarına hiç yer ayrılmadığını, öte yandan AKP için 8, MHP için 6 reklam verildiğini söyledi.

Özkan ayrıca, halkın kurumu olması gerekirken TRT’nin AKP’nin kurumu olmayı tercih ettiğini söyledi.

RTÜK’ün CHP’li üyeleri TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in görevden alınması için resmi bir dilekçeyle de başvuruda bulunmuştu.


14:00 | Karamollaoğlu: Kuvvetler ayrımı sağlanmazsa iş kendiliğinden diktaya evrilir

Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, Fox TV canlı yayınında “Kuvvetler ayrımı sağlanmazsa iş kendiliğinden diktaya evrilir. O kişi ne kadar yüksek vasıflara sahip olsa bile…Kim seçilirse seçilsin parlamentonun dengelemesi gerek” diye konuştu.

“İslamcı” olmadığını, “Müslüman” olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, “Birisi kendi menfaati için İslam’ı kullanmaya kalkarsa altından kalkamaz” dedi.


13:08 | Başbakan Yıldırım: 30 bin Suriyeli seçimlerde oy kullanacak

Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Genel Seçimleri’nde vatandaşlık hakkı kazanan 30 bin Suriyelinin oy kullanabileceklerini söyledi.

İzmir’de medya mensupları ile buluşan Yıldırım, “Vatandaşlık hakkı kazanan 30 bin Suriyeli 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak. Suriyeliler bizim misafirimiz memleketlerine gidecekler” dedi.


12:55 | Demirtaş: “1 oy HDP’ye 1 oy Demirtaş’a” deyin, kek ve simit dışında da güzel şeyler yiyelim

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, milyonlarca oyun bir tek oyun birleşmesinden oluştuğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “HDP’yi markaja alın” sözlerini hatırlattı ve “Sadece senle değişir, 1 oy HDP’ye 1 oy Demirtaş’a deyin kek, simit dışında da güzel şeyler yiyelim” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

11:50 | Prof. Doğanay: Erdoğan giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin

‘Seçimlik Demokrasi’ kitabının yazarlarından Prof. Dr. Ülkü Doğanay, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamı: “Erdoğan giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin”


11:20 | Demirtaş’tan AYM’ye: Ölü taklidi yapıyorlar

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, “tahliye talebini reddettiği” belirtilen Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ilişkin açıklama yaptı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nden seçim çalışmalarını yürüten Demirtaş, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı.

“Anayasa Mahkemesi’nin tahliye talebimi reddettiği şeklindeki haberler doğru değildir. AYM, avukatlarımın tahliye başvurusunu henüz görüşmedi bile. Halen ölü taklidi yapıyorlar. AYM, dosyamı ele almaya korkar hale getirildi. Gerçekten çok yazık.”


10:50 | Osmaniye’de HDP seçim bürosuna silahlı saldırı

Osmaniye’nin Karaboyun mahallesinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bürosuna sabaha karşı kimlik belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıda binaya 11 merminin isabet ettiği ve maddi hasar meydana geldiği bildirildi.

Polis ise olay yerine gelerek inceleme yaptı. MA’nın haberine göre polisin HDP’lilere, “Olay 05.30 sularında motosikletli şüpheliler tarafından tabanca kullanılarak yapılan bir saldırı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor” dediği aktarıldı.

Öte yandan dün gece de HDP’nin Erzurum’un Palandöken ilçesinde astırdığı aday tanıtım billboardlarının tamamı söktürülerek çöpe atıldı.


10:40 | ‘Oyum HDP’ye’ diyen feministler standı devralıyor

“Oyum HDP’ye” diyen bir grup feminist, 20 Haziran Çarşamba günü Kadıköy’deki HDP standını devralacaklarını açıkladı.

Feminizm de dâhil olmak üzere, her türlü muhalif politikanın siyaset ve ifade alanının daraldığını belirten feministler, bu gidişata karşı herkese HDP’ye oy verme çağrısında bulundu.

“Barajların karşısında HDP ile yan yana duruyoruz” diyen feministler yaptıkları açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler ‘bağır herkes duysun’ diyen kadınlarız çünkü sesimizi çıkaramadığımız ölçüde görünmezleşiyoruz, görünmezleştiğimiz ölçüde hayatımızın gerçeği haline gelen şiddet, eşitsizlik, baskı büyüyor, her düzeyde failleri cezasız kalıyor. Bu durumu değiştirmek zorundayız ve HDP mecliste olmazsa değişmeyecek.”

HDP’nin barajı geçememesi durumunda iktidarın Meclis’teki mutlak çoğunluğu ele geçireceğine vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti:

“Son olarak, savaş siyasetinden ve savaşın ürettiği şiddetten, yıkımdan, yoksulluktan biz kadınlar nasibimizi fazlasıyla alıyoruz. Barış istiyoruz. Dolayısıyla Kürt sorununun kalıcı çözümü ve barış için de HDP’nin mecliste olması bizce elzem. Bizi belirsizlikle, korkuyla, şiddetle, tehditle, yoksullukla, güvencesizlikle, güvensizlikle, geleceksizlikle, eşitsizlikle, nefretle ‘terbiye etmeye’, kendimiz olmaktan çıkarmaya çalışan bu düzeni değiştirmek için: Oyumuz HDP’ye!”


10:20 | 51 ülkede oy verme işlemi sona erdi

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri için 51 ülkedeki 90 temsilcilikte oy verme işlemi sona ererken, 9 ülkedeki (Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Norveç) 33 temsilcilikte bugün yerel saatle 21.00’e kadar oy kullanılabilecek.

Oy verme işleminin tamamlandığı ülkeler şöyle:

ABD, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bi̇rleşik Arap Emi̇rli̇kleri̇, Bosna Hersek, Bulgari̇stan, Cezayi̇r, Çek Cumhuri̇yeti̇, Çi̇n, Fi̇nlandi̇ya, Güney Afri̇ka, Gürci̇stan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrai̇l, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazaki̇stan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Lübnan, Lüksemburg, Macari̇stan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Özbeki̇stan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Si̇ngapur, Sudan, Suudi̇ Arabi̇stan, Tayland, Türkmeni̇stan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni̇ Zelanda ve Yunanistan.

Öte yandan yurt dışında ikamet eden seçmenler, 24 Haziran Pazar günü saat 17.00’ye kadar gümrük kapılarında da oylarını kullanabilecek.


10:10 | Ahmet Şık: HDP’li olmayanlar da oy vereceklerini söylüyor

HDP İstanbul 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili adayı Ahmet Şık, erken seçimlere ilişkin gözlemlerini aktardı.

Bianet’ten Ekin Karaca’nın sorularını yanıtlayan Şık, sokakta negatif bir tepkiyle karşılaşmadığını belirterek “HDP’li olmayanlar da oy vereceklerini söylüyor” diye konuştu:

“Bazı insanlar kendilerini yakın hissettikleri partide görmek istiyor beni. Ama bu tepkiler de çok sınırlı. Genellikle tepkilerin çoğu ‘Ben HDP’li değilim ama HDP’ye oy vereceğim’ tarzında oluyor. Hem CHP seçmeni hem milliyetçi seçmenlerden benzer görüşler alıyorum.”


09:55 | Bir Adım Daha İnisiyatifi: Oyumuzu kullanıp, sandıklarımıza sahip çıkalım

Bir Adım Daha İnisiyatifi Sözcüsü Hakan Öztürk, seçim güvenliğine ilişkin seçmene çağrıda bulundu.

MA’dan Sadiye Eser’e konuşan Öztürk, “Biz oyumuzu attıktan sonra hiçbir tasa, kaygı olmadan evimize gidemeyiz ve gitmemeliyiz. Her gün birçok şaibenin ortaya çıktığını görüyoruz. Bizim oyumuzu sadece atmak yönünde bir görevimiz yok, aynı zamanda oylarımıza, sandıklarımıza sahip çıkmak gibi bir görevimiz de var. Bunu sonuna kadar yerine getirmeliyiz” dedi.


09:50 | Times: Erdoğan’ın siyasi kariyerinde ilk kez popülaritesi azalıyor

Times, Türkiye’deki erken seçimlere ilişkin yayımladığı haberde bir ankete yer vererek seçimin ‘bıçak sırtında’ olduğunu söylüyor ve Erdoğan’ın siyasi kariyerinde ilk kez popülaritesinin azaldığını belirtiyor.


09:35 | Kılıçdaroğlu: Çiller çıkarı olmadan AKP mitingine gitmez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakan Tansu Çiller’in AKP’nin İstanbul Yenikapı mitingine katılması ile ilişkin, ‘çıkar ilişkisi’ vurgusu yaptı.

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Neden destek veriyor onu bilemiyoruz ama önümüzdeki günlerde biraz daha net görürüz. Tansu Hanım’ın Amerika’da dünya kadar mal varlığı var. Onların hepsinin sorgulanması lazım. Nedir ne değildir, bu Amerika aşkı nereden geliyor? Bütün bunların sorgulanması lazım. Kesinlikle rızaya dayalı birliktelikler değildir bunlar. Tansu Hanım gibi dünyalığını Türkiye’de değil de Amerika’da edinen birisinin herhalde kalkıp da böyle belli bir menfaati, belli bir çıkarı sağlamadan oraya gideceğini hiç düşünmüyorum.”