Ana SayfaGüncelSoylu’dan Buldan’a telefonla tehdit: Size artık yaşama hakkı yok

Soylu’dan Buldan’a telefonla tehdit: Size artık yaşama hakkı yok

HABER MERKEZİ – Ağrı’da bir kişinin infaz edildiği haberlerinin ardından İçişleri Bakanı Soylu’nun HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ı arayarak tehdit ettiği öğrenildi. Konuya dair açıklamalarda bulunan Buldan, Soylu’nun kendisini arayarak, “Size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok. Sizler sorumlusunuz, nereye gidiyorsanız gidin” gibi ifadeler kullandığını bildirdi. İçişleri Bakanı’nın görevinin sorumluları bulup cezalandırmak olduğunu söyleyen Buldan, “Bu ülke böyle yönetilemez. Herkes haddini bilecek, Soylu da haddini bilecek” diye konuştu. İnfaz haberi ve Soylu’nun tehdidinin ardından ise Ağrı’da olayın yaşandığı köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, parti genel merkezinde düzenledikleri basın toplantısında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendilerini açıkça tehdit ettiğini bildirdi.

Buldan, dün Bakan Soylu’dan tehdit içerikli bir telefon aldığını belirtirken, “Soylu, Ağrı Doğubeyazıt’ta gerçekleştirilen infazın sorumlusunun partimiz olduğunu iddia etti” dedi.

Buldan’ın, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun size telefon ettiği doğru mu, doğruysa ne söyledi?” sorusuna verdiği yanıt şöyle:

“Evet, dün İçişleri Bakanı’ndan bir telefon aldım. Basına da yansıdı. Kendilerinin basına yansıttığı bir haber. Dün Bakan beni arayarak Ağrı Doğubeyazıt ilçesi Yanyurt köyünde kendilerinin müşahidi olan bir insanın infaz edildiğini ve bu infazdan partimizi sorumlu tuttuğunu söyledi. Sayın Soylu direkt partimizi hedef gösteren ifadeler kullandı, infazın partimizle bağlantılı olduğu ima etti. Bu konuşmayı reddediyoruz.

Partimiz bu gibi olayların açığa çıkması konusunda her zaman görüş belirtmiştir. Tıpkı Suruç’ta olduğu gibi yapanlar cezalandırılmıyor, olayla alakası olmayanlar sorumlu tutuluyor. Soylu bir kez daha bu infazdan bizi sorumlu tutmaya çalıştı. Bu olay derhal açığa çıkarılmalı ve bu insanlar cezalandırılmalıdır. HDP olarak böylesi olayları asla tasvip etmediğimiz, kabul etmediğimizi, şiddetle kınadığımızı belirtiyoruz.

Soylu ‘size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok. Sizler sorumlusunuz, nereye gidiyorsanız gidin. CHP’ye mi Avrupa’ya mı gidiyorsunuz, nereye giderseniz gidin’ gibi ifadeler kullandı, saçma sapan bir konuşmayla karşı karşıya kaldım.

AKP bundan sonra da bu ülkeyi böyle mi yönetecek? Böylesi bir kinle, bu ülkenin üçüncü büyük partisi olan 6 milyondan fazla insanın oyunu alan bir partiyi bu tür suçlamalarla karartmalarına asla izin vermeyeceğiz. Biz legal demokratik alanda siyaset yapan, halkların kardeşliği için çaba yürüten büyük bir partiyiz. Böylesi bir partiyi bu tür suçlamalarla karalamaya çalışmaları kabul edilemez. Kinle nefretle bu ülke yönetilemez. Bizler bize oy veren insanlara söz verdik, barış getireceğiz diye. Elbette yaşanan olaydan büyük üzüntü yaşıyoruz. İdeolojisi ne olursa olsun, durum kabul edilemez.

Soylu’nun bir partinin Eş Genel Başkanı’nı arayıp tehdit etmesi kabul edilemez. Herkes haddini bilecek, Soylu da haddini bilecek. Biz sıradan bir parti değiliz. Küçük bir parti değiliz. Türkiye’nin demokratikleşmesi için büyük bedeller ödeyen bir partiyiz. Suruç’ta insanlar hastanede boğazları kesilerek katledildi. Ama suçlular değil bizim adayımız tutuklanmıştır. Bu ülke böyle yönetilemez. Herkes haddini bilecek, Soylu da haddini bilecek, İçişleri Bakanı’nın görevi sorumluları bulmak ve cezalandırmaktır. Çok talihsiz bir konuşma yaptı. Bunu kabul etmiyoruz.”

Temelli ise “İçişleri Bakanı bugüne kadar yapması gerekenleri yapmadı, HDP ile uğraştı. Ortada hepimizin kınadığı bir olay var. Gidip suçluları yakalamak yerine partimizle uğraşmaya devam ediyor, tıpkı seçimde olduğu gibi. Bütün bu sözlerini kendisine iade ediyoruz” diye konuştu.

Ağrı’da ne oldu?

Basına yansıyan haberlere göre Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Yanyurt Köyü kırsalında elektrik direğine bağlanmış şekilde bir kişinin cenazesi bulundu.

Başından silahla vurularak öldürüldüğü belirlenen kişinin köy bakkalı Mevlüt Bengi olduğu belirlendi. Bengi’nin dün ölü olarak bulunmasının ardından soruşturma başlatıldı.

Sokağa çıkma yasağı

Bengi’nin ölümü ve Soylu’nun HDP’ye tehdidi gündemdeyken bugün olayların yaşandığı Yanyurt Köyü ve çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bölgede askeri operasyon başlatıldığı öğrenildi.