Ana SayfaGüncelSoylu’nun hedef gösterdiği HDP adayı Kaplan serbest bırakıldı

Soylu’nun hedef gösterdiği HDP adayı Kaplan serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Suruç’ta AKP’li Yıldız’ın yakınlarının silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden esnaf kardeşler Celal ve Adil Şenyaşar’ın cenaze töreni sonrası İçişleri Bakanı Soylu tarafından hedef gösterilen ve ardından gözaltına alınan HDP milletvekili adayı İsmail Kaplan’ın aralarında olduğu 15 kişi serbest bırakıldı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine başlayan tartışma önceki gün çatışmaya dönüşmüş ve dört kişi hayatını kaybetmişti.

Suruç’ta polis saldırısına rağmen yapılan Adil ve Celal Şenyaşar kardeşlerin defin işleminden sonra başlatılan gözaltı operasyonunda 16 kişi gözaltına alınmıştı.

Çatışmada hayatını kaybeden Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın cenaze töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesi ile evleri basılarak gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Adayı İsmail Kaplan, HDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Rojda Binici, Mehmet Kaplan, Mehmet Polat, Halil Mevlüt Karataş, Salih Şahin, Fethi Yavuzel, Mehmet Türkmen, Mehmet Ali Gündüzalp, Salih Olcay, Abdulkadir Gündüzalp, Mahir Aydeniz, Mehmet Kip, Fırat Çakır, Ali Övür ve Mehmet Altun 13 günlük gözaltının ardından Urfa Adliyesi’ne çıkarıldı.

Adliyede savcıya sosyal medya paylaşımları ile HDP ve DBP’nin düzenlediği etkinlikler dolayısı ile ifade veren 13 kişiden 9’u serbest bırakılırken, partinin milletvekili adayı İsmail Kaplan’ın da aralarında olduğu 7 kişi, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkemeye sevk edilenlerden Mehmet Kip sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla tutuklanırken Kaplan’ın da aralarında olduğu 6 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı.

Bakan Soylu hedef göstermişti

Çatışmada yaşamını yitiren AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın cenazesine katılmak için Suruç’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AA’ya verdiği demeçte şu an gözaltında olan HDP’li aday İsmail Kaplan için şu ifadeleri kullanmıştı:

“İdari ve adli soruşturma devam ediyor ama somut birtakım olaylar var. Yaklaşık 3-4 gün önce ve daha önceki dönemlerde de HDP’nin 6’ncı sıra milletvekili adayı (İsmail Kaplan), bizatihi milletvekilimizi mecliste daha önce yapılan bir tartışmadan dolayı hedef göstermektedir ve bunu sürekli olarak tırmandırmaktadır. O adamın dağ kadrosuyla ilişkili olduğu ve burada bu talimatları da oradan aldığı yönünde değerlendirmeler vardır, o kadar açık ve net.”