Ana SayfaGüncelSuruç’ta AKP’li adayın seçim çalışması: Esnafa saldırı sonrası çıkan çatışmada üç kişi yaşamını yitirdi

Suruç’ta AKP’li adayın seçim çalışması: Esnafa saldırı sonrası çıkan çatışmada üç kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP adayı İbrahim Halil Yıldız’a tepki gösteren esnaf ile Yıldız’ın beraberindekiler arasında silahlı çatışma çıktı. Şanlıurfa Valiliği, çatışmada 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. HDP ise “Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı” ifadelerine yer verdiği açıklamasında, 3’ü esnaf olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

AKP Şanlıurfa Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız, Urfa’nın Suruç ilçesinde silahlı kişiler eşliğinde seçim çalışmaları yaparken esnafın tepkisiyle karşılaştı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın (MA) haberine göre, esnafın yoğun tepkisi üzerine Yıldız’ın yanındakiler kalaşnikof da dahil olmak üzere silahlarla esnafa ateş etti.

AA ise Yıldız ve beraberindekilerin, Suruç’ta seçim çalışmalarını yürüttükleri sırada silahlı saldırıya uğradığını belirtti.

MA’nın aktardığına göre çatışma sonucunda esnaflardan Celal Şenyaşar olay yerinde yaşamını yitirdi.

AKP’li Yıldız’ın kardeşi Mehmet Ali Yıldız ile bir kişinin daha hayatını kaybettiği ve 9 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Şanlıurfa Valiliği’nden açıklama

Şanlıurfa Valiliği, yazılı yaptığı açıklamada Suruç’ta yaşanan olaya ilişkin şunları kaydetti:

“14.06.2018 günü saat 15.56 sıralarında ilimiz Ak Parti Milletvekili Sayın İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi neticesinde çıkan olayda, biri Sayın Milletvekilinin yakını olmak üzere üç kişi hayatını kaybetmiş 9 kişi de yaralanmıştır. İkisinin durumu ağır olan yaralılardan beşi Sayın Vekilin yakınlarından oluşmaktadır.

“Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmış olup, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınmıştır.”

Valilik, olayla ilgili adli ve idari soruşturmaların başlatıldığını da duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da olayın aydınlatılacağını ve faillerin adalet önüne çıkartılacaklarını söyledi.

HDP: 3’ü esnaf 5 kişi hayatını kaybetti

Olaya ilişikin HDP’den de açıklama geldi. Yazılı yapılan açıklamada “Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı” ifadelerine yer verildi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun açıklamasında, Suruç’ta yaşanan olayda 3’ü esnaf 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

“Seçimlere 10 gün kala çeşitli illerde saldırılar yaşanmaktadır. Yaklaşık 1 aydır yan yana stantların açıldığı ve her partinin kendi yerel çalışmasını sürdürdüğü ortam seçimlere 10 gün kala değiştirilmeye başlanmıştır.

“Urfa Suruç’ta yaşanan ve şu ana kadar bize gelen bilgilere göre 3’ü esnaf 5 kişinin ölümüyle, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay son derece vahimdir. Öncelikle ölenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.

“Suruç halkını, demokratik kamuoyunu ve tüm Türkiye’yi provokasyonlara karşı sağduyulu ve itidalli olmaya davet ediyoruz. Hükümete ve medyaya sorumlu bir dil kullanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Medya organları gelişmeleri çarpıtarak ve asılsız iddialara dayandırarak yaymaktan ve ortamı körüklemekten derhal vazgeçmelidir.

“Başbakana, İçişleri ve Adalet Bakanlarına sesleniyoruz. Seçim çalışmalarının güvenliğinin sağlanması için gerekenler bir an önce yapılmalıdır. Göreviniz güvenli bir seçim çalışması ortamını sağlamaktır. Savcıları acilen Suruç’taki olay yerinde ve hastanede delillerin karartılmaması için göreve çağırıyoruz.

“Herkes soğukkanlılığını korumalı, seçim çalışmalarını demokratik bir tarzda sürdürmelidir. Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır.”

Previous post
Alıkonulan asker ve polis aileleri: Cumhurbaşkanı 'dayanın' demeyi bıraksın
Next post
Seçime sadece 10 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?