Ana SayfaGüncelSuruç’ta incelemede bulunmak isteyen STK heyetine polis engeli

Suruç’ta incelemede bulunmak isteyen STK heyetine polis engeli

HABER MERKEZİ – Suruç’ta dört kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından inceleme ve araştırma yapmak amacıyla ilçeye gitmek isteyen STK heyetinin yolu polisler tarafından kesildi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine 14 Haziran Perşembe günü başlayan tartışma çatışmaya dönüşmüş ve dört kişi hayatını kaybetmişti.

Bugün ise olay yerinde inceleme ve araştırma yapmak amacıyla Suruç’a gitmek isteyen Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri polis tarafından engellendi.

Heyetin yolunun Diyarbakır’ın çıkışında polisler ve TOMA tipi zırhlı araçlar tarafından kesildiği bildirildi.

Ayrıca Urfa Emniyet Müdürlüğü ve Urfa Valiliği tarafından gece saat 03.00 sıralarında aranan STK temsilcilerine, “Can güvenliğinizi sağlayamayız” denildiği öğrenildi.

‘Engellemenin yargısal dayanağı yok’

Konuya ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, tepkisini “İnsan hak ve özgürlüklerinin büyük bir yara aldığı bir uygulamayla karşı karşıyayız” sözleriyle dile getirdi:

“Suruç ilçesinde acı ve hiçbirimizin arzu etmediği bir hadise yaşandı. Dört yurttaşımız yaşamını yitirdi. Suruç ve Urfa’daki yetkililerle buluşmak üzere bir heyet oluşturduk. Ama ne yazık ki şu an Diyarbakır’ın çıkışında Urfa’ya gidişimize emniyet görevlileri tarafından anti demokratik bir uygulamayla izin verilmemekte. Gidiş amacımız taraflara benzer yeni bir hadisenin ve provokasyonun yaşanmaması için çağrıda bulunmaktı. Emniyet yetkilileriyle yaptığımız görüşmede kesinlikle gidişimize izin verilmeyeceği, gidiş yapmamız noktasında da bizlere müdahalede bulunacağı aktarıldı. Hiçbir yargısal karar olmaksızın bu yapılmakta. İnsan hak ve özgürlüklerinin büyük bir yara aldığı bir uygulamayla karşı karşıyayız.”




Önceki Haber
İçme suyunun tükenmesi riskiyle karşı karşıya olan 11 kentten biri: İstanbul
Sonraki Haber
Yavru köpeğin ölümüne neden olduğu iddiasıyla bir kişi tutuklandı