Ana SayfaGüncelSuruç’ta neler oldu, kim ne dedi?

Suruç’ta neler oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Suruç’ta AKP’li aday İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim çalışması’ sırasında kendisine tepki gösteren esnafa yönelik saldırıyla birlikte çıkan olaylar çatışmaya dönüşürken, dört kişi yaşamını yitirdi. Yaşananların ardından gelen açıklamaları derledik ve bir görgü tanığın ifadelerine yer veriyoruz.

Urfa’nın Suruç ilçesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine başlayan tartışma dün çatışmaya dönüşmüş ve beş kişi hayatını kaybetmişti.

Daha sonra açıklama yapan Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Suruç’ta dün yaşamını yitirdiği belirtilen bir kişinin ise hastanedeki müdahaleyle yaşama döndürüldüğünü söyledi. Böylelikle olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı dört oldu.

8 kişinin de yaralandığı saldırı ve çatışmada hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Adil Şenyaşar, Celal Şenyaşar, Hacı Esvet Şenyaşar ve Mehmet Şah Yıldız.

TTB: Saldırılar hastane içerisinde de sürdü

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yaşananların ardından yaptığı yazılı açıklamada çatışma sonrasında Suruç Devlet Hastanesi’nin içerisinde de saldırıların devam ettiğini belirterek, “Ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleşmiş olduğu bilgisi, hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda yaralıların çevredeki devlet hastanelerine sevki için 112 ambulanslarının hizmet vermesinin engellendiğini de öğrenmiş bulunmaktayız” dedi.

TTB yaptığı açıklamada “Yaşanılan bu kaygı verici olay, hastanenin sağlık hizmeti vermesinin engellendiğini ve başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanamadığını göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

“Kameralar tahrip edilmiş, hastanede linç edilip katledildiler”

Bazı görgü tanıklarının iddiasına göre Hacı Esvet Şenyaşar’ın oğlu Mehmet Şenyaşar, hastanede linç edilerek öldürüldü.

Bu iddiayı güçlendiren şey ise yaralıların hastaneye kaldırılmalarının ardından hastane kameralarının tahrip edildiği bilgisi.

Korur-Fincancı bir diğer mesajında da “DBP’lilerden birinin oksijen tüpü ile kafası kırılmış birine tabanca ile ateş etmişler, diğerini bıçaklayıp boğazını kesmişler” bilgisini paylaştı.

CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören de baba ile oğula hastanede saldırıldığını ifade etti.

“İbrahim Halil Yıldız ve kardeşleri bir esnafın, tuhafiyecinin dükkanına giriyor. Esnaf da duruma tepki gösterince silahlı kavga çıkıyor. Onlar da saldırıyor” diyen Gören, baba ve oğulun hastanede linç edildiğine dikkat çekerek, “Oğul burada katledildi” dedi.

“Milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet, Celal Şenyaşar’ı vurdu”

Güvenlik kaygısıyla isminin açıklanmasını istemeyen, Suruç’ta yaşananlara tanık olduğunu söyleyen bir kişi ise olayı şöyle anlattı:

“Suruç’ta ‘Bir Milyoncular Caddesi’ olarak bilinen caddede, 20 yıldır esnaflık yapıyor Celal Şenyaşar ve kardeşleri. Büyük bir mağaza bu ve adı İstanbul Ucuzluk Pazarı. Esnaf olarak da tanışırız. Babaları Esvet Şenyaşar eski DBP yöneticisiydi ama çocukların seçimlerde HDP’ye oy verme dışında partiyle herhangi bir bağları yoktu.

“Dört kardeşin en küçüğü öğretmen. O da, yaz tatili diye dükkanda. Dükkanıma gitmek için çarşıya girdiğimde, büyük bir kalabalık gördüm. Kendi dükkanıma varmadan, silah sesleri geldi.

“Milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet’in, Celal ağabeyi vurduğunu gördüm. Sonra Celal ağabey yere yığıldı.”

“İlk anda esnaf silah sıkmadı”

Görgü tanığı, dükkândakilerin saldırıya bıçaklarla karşılık verdiklerini aktarırken, milletvekilinin koruması olarak orada bulunan sivil polislerin kendilerini olay yerinden uzaklaştırdığını, bu sırada silah seslerinin artığını söyledi. Tanığın ifadeleri şöyle devam etti:

“İlk anda esnaf silah sıkmadı, milletvekilinin yanındakiler silah çekince, esnaf da dükkandaki bıçaklarla kendilerini savunmaya çalıştı. Ama sonra esnafın elinde de pompalı gördüm.

“Polis dükkana girmemize izin vermedi. Bizi uzaklaştırınca silah sesleri daha da arttı. Büyük bir çatışma oldu. Celal ağabeyi yerdeyken gördüm. Diğer üç kardeşi de yaralıydı ama durumları çok ağır görünmüyordu. Diğer kardeşin hastaneye gittikten sonra öldüğünü duyduk.”


Başsavcı’dan Suruç açıklaması: Gözaltına alınan yok


İktidar HDP’yi suçladı

Olayla ilgili açıklama yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise AKP Milletvekili adayı Yıldız’ın kardeşinin ölümünden HDP’yisorumlu tuttu.

Erdoğan, “Bu olay, PKK ve HDP’nin, Kürtlerin kanından beslenerek büyüme stratejilerini hala terk edemediklerinin en bariz örneğidir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım da “faillerin veya zanlıların PKK sempatizanı olduğu yönünde polisin kayıtları, tespitleri” olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise olayın “önceden kurgulandığını”, saldırının hazırlıklı olduğunu öne sürdü.

HDP ‘provokasyon’ deyip uyardı

Yaşananların ardından İstanbul’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz” dedi ve uyarıda bulundu:

“Bunu yapanları lanetliyoruz. Biz HDP olarak hiçbir provokasyona zemin yaratmayacağız. Parti disiplini ile seçimlerin son gününe kadar hiçbir oyuna gelmeden, bu süreci sakinlikle, disiplin içinde atlatacağımıza inanıyorum.”

Van’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de tüm cumhurbaşkanı adaylarına çağrı yaparak, “Gelin bu oyunu deşifre edelim. Bu provokasyonlar karşısında güçlü bir çağrı yapalım” dedi.

Yurttaşlara da seslenen Temelli, şunları söyledi: “Sizi bu tuzaklara çekmek isteyenler olacaktır. Seçimi kaybedeceklerini anladıktan sonra; türlü türlü oyunlara başvuracaklar. Asla bu tuzakların içine düşmeyin.”

Demirtaş: Yurttaşlarımız serinkanlılıklarını korumalı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da ‘provokasyon’ uyarısı yaptı, “Yurttaşlarımız serinkanlılıklarını korumalı” dedi.

Demirtaş’ın avukatları aracılığıyla Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“Suruç’ta yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yaşananlar çok vahimdir. Etkili bir soruşturmayla, gerçekler mutlaka açığa çıkarılmalıdır.

“Yurttaşlarımız provokasyonlara gelmemeli, serinkanlılıklarını korumalıdır. Seçimlere baskı, şiddet ve kan bulaştırmaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmalısınız. Hiçbir şey, insan canından daha kıymetli olamaz.”


Suruç’a giden HDP heyeti: Erdoğan ‘HDP baraj altında kalmalı’ dedi, Suruç oldu


CHP’li vekil çelişkileri sıraladı

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda olayla ilgili çelişkilerin bulunduğunu söyledi. “Suruç’ta tüm basın ‘AKP’ye saldırı’ diye veriyor” diyen CHP’li İrgil, soru işaretlerini ise şöyle sıraldı.

  • Bir insan kendi dükkanında gelen heyete silahla saldırır mı?
  • Saldırdı diyenlerden 3 ölü, saldırılanlardan ise bir ölü var
  • Saldırdı denenler yaralı hastaneye gidiyor, hastanede intihar mı ettiler?

Kılıçdaroğlu görevlendirmişti: Suruç’a giden Gök’ten ‘sağduyu’ çağrısı


Karamollaoğlu’ndan ‘sükunet’ çağrısı

Saadet Partisi cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu da yaşananların ardından yaptığı açıklamada, sükunet çağrısı yaptı.

“Bugün Suruç’ta meydana gelen vahim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Rahmet ve mağfiret ayının son gününde, bayram arefesinde meydana gelen bu olay hepimizi çok üzmüştür. Bu nedenle herkesi itidale ve sükunete davet ediyorum. Sürekli söylüyoruz; bir muharebe içinde değiliz seçim yarışındayız. Kutuplaştırmayın, kamplaştırmayın, kin ve husumet dilini terk edin! İnşallah bu hadiseden herkes gereken dersi alır. Bilmeliyiz ki, hiçbir strateji insan canından daha kıymetli değildir.”

SP adayı: Bayram günü bile oy almak için habire kışkırtıyor

Partinin Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Ali Aktaş ise, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak “Bayram günü bile oy almak için habire kışkırtıyor. Evinin dibinde dükkanı olan HDP’li dükkanında vuruluyor; bir oğlu yaralanıyor, bunun üzerine diğer oğlu silah çekiyor ve Ak Partilileri vuruyor. Sonra yaralı HDP’lileri hastanede öldürüyorlar. Yahu yeter ! Yeter ! Yeter !” ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Çıray: Şanlıurfa Valisi, olayın PKK-AKP çatışması olmadığı bilgisini verdi

İYİ Parti de olayı incelemek üzere ilçeye bir heyet gönderdiğini açıkladı.

Açıklamayı yapan İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, partisinin ve diğer muhalif partilerin stantlarına, seçim irtibat bürolarına ve partililere yönelik çok sayıda saldırı düzenlendiğini hatırlatarak, “Buna karşın seçim çalışmalarının güvenliğini sağlayamayan AKP hükümetinin acz içindeki tutumu nedeniyle, benzer olaylar sürmeye devam etmektedir” dedi.

Çıray, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in kendisine “olayın PKK-AKP çatışması olmadığı, detaylı incelemelerin sürdüğü” bilgisini verdiğini söyledi.

Previous post
Altyazı dergisinden 'Dünya Sinema Sözlüğü'
Next post
Süryani Soykırımı'nın yıldönümü: "Aynı zihniyet devam ediyor"