Ana SayfaGüncelThe Economist: Muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor

The Economist: Muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor

HABER MERKEZİ – The Economist, 24 Haziran erken seçimlerine dair analizinde muhalefet partilerinin durumunu değerlendirdi, “Türkiye’de muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor” dedi.

Britanya’nın önde gelen dergilerinden The Economist son sayısında, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimlerine ilişkin bir yazı yayımladı.

Muhalefet cephesinden bakılan yazıda, “Türkiye’de muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor” başlığı ile okurlara tanıtıldı.

“Türkiye’nin otoriter cumhurbaşkanı bir sorunla karşı karşıya olabilir” alt başlığı ile yayımlanan yazıda İYİ Parti’nin yüzde 10 barajının “iyiden iyiye” üzerinde göründüğü kaydedildi.

Dergi, Meral Akşener’in cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oyunun son anketlerde yüzde 20’ye yakın göründüğünü aktardı.

The Economist, “popüler bir delifişek” ifadesini kullandığı CHP’nin cumhuhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi ise “Muhafazakar seçmenle iletişim kurabilen ender laik politikacılardan biri” cümlesiyle okurlarına tanıttı.

Cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları

Yazıda, muhalefette yer alan partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarına ilişkin bilgiler de yer buldu:

“Cumhurbaşkanı’nın karşısındaki adaylar yaklaşan seçimlerde halen favori değiller. Ama bir ivme kazandıkları ve doğru adayları buldukları gözlemleniyor. CHP’nin adayı olan Muharrem İnce popüler bir delifişek ve muhafazakar seçmenle iletişim kurabilen ender laik politikacılardan biri. Muhafazakar bir ailede dünyaya gelen İnce, namaz kılıyor ve kamusal alanda kadınların başörtüsü giymesini destekliyor ama bunun yanında arada bir içki de içiyor

“Emektar milliyetçi ve bir dönem içişleri bakanlığı da yapmış olan Meral Akşener, kendisini ve kurduğu İYİ Parti’yi belirsizlik içinden ulusal seviyeye taşıdı. Bir yıldan az bir süre önce kurulmuş bir parti için saygı uyandırıcı şekilde yüzde 10 barajının oldukça üzerinde bir seçmen kitlesi elde etti. Son anketler Akşener’in kendisini ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, yüzde 20’nin üzerinde gösteriyor.

“Anketler (HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin) Demirtaş’ın da çift haneli rakamlara ulaştığını ortaya koyuyor. Bu dış dünya ile sosyal medya ve avukatları aracılığı ile haberleşen biri politikacı için hiç fena değil.”

Son aylara ilişkin ekonomik gelişmeler ve verilerin de yer aldığı The Economist makalesi şu cümle ile son buluyor:

“Her ne kadar baskıcı olsa ve çılgın ekonomik teorileri bulunsa da piyasalar her zaman Erdoğan ve partisini, dağınık bir muhalefete tercih etmişti. Geçen ay içinde bu da değişmiş olabilir”


Kaynak: BBC Türkçe
Previous post
Haziran için bir senfoni – Tuncay Korkmaz
Next post
İtalya'da 'dönüşüm': Popülist koalisyon hükümeti tamam