Ana SayfaDünyaTürkiye dahil 24 ülkede demokrasi geriliyor

Türkiye dahil 24 ülkede demokrasi geriliyor

HABER MERKEZİ – Democratization dergisinde yer alan araştırmaya göre, dünya nüfusunun üçte biri demokrasinin gerilemekte olduğu ülkelerde yaşıyor. Gerilemenin gözlendiği 24 ülkeden biri de Türkiye.

ABD’de akademik çalışmalar yayımlayan Democratization dergisi, 180 ülkeyi mercek altına alarak demokrasi üzerine bir araştırma yaptı.

Araştırmanın temelini, yaklaşık üç bin uzmanın bilgi sağladığı “Varieties of Democracy” adlı küresel çaptaki çalışmadan elde edilen veriler oluşturuyor.

DW Türkçe’nin aktardığı araştırmaya göre, dünya nüfusunun üçte biri demokrasinin gerilemekte olduğu ülkelerde yaşıyor.

Araştırmada “2017 yılı itibarıyla dünyada çoğu insan demokrasilerde yaşıyor. Ancak, 2.6 milyar kişiye ev sahipliği yapan 24 ülkede gerileme var” ifadesi bulunuyor.

Türkiye, Hindistan, Brezilya, Polonya, Rusya ve ABD demokrasi alanında gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında sıralanıyor.

Araştırmaya göre, bazı ülkelerde zenginlerin siyasi gücünün de son yıllarda artış gösterdiğine dikat çeliliyor. Dünya üzerinde 2 milyar insanın, zengin elitlerin siyasi iktidarının son 10 yıl içerisinde daha da güçlendiği ülkelerde yaşadığı ifade ediliyor.

“Seçimler daha da anlamsız hale geliyor”

Araştırmada imzası bulunan isimler arasında yer alan Göteborg Üniversitesi’nden siyaset bilimci Anna Luhrmann, “Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanında büyük gerileme var. Bu eğilim, seçimlerin daha da anlamsız hâle gelmesine neden oluyor” diyor.

25 yıl eskiye gidildi

Araştırmada tarihsel kıyaslamaya da yer verilirken, demokrasinin şu anki küresel çaptaki seviyesinin Sovyetler Birliği’nin sona erdiği 1991 yılı sonrası ile aynı olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre son 6 yıl içerisindeki gerilemelerle 25 yıl eskiye gidilmiş durumda.