Ana SayfaDünyaTürkiye’nin engellemelerine rağmen AP’de Afrin konferansı

Türkiye’nin engellemelerine rağmen AP’de Afrin konferansı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nda Afrin gündemiyle toplanan konferansın açılış konuşmasını yapan Avrupalı Parlamenter Gabi Zimmer, Türkiye Büyükelçiliği’nin konferansa engel olmaya çalıştığını belirtirken, diğer parlamenterler de Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatına sessiz kalınmasına bir kez daha tepki gösterdi. Akademisyen Schmidinger ise Afrin’de mezarlıkların tahrip edildiğini ve kutsal mekanlara zarar verildiği bilgisini vererek, kentte bağımsız gazeteci ve araştırmacı olması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Afrin gündemiyle bir konferans düzenlendi.

Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Brüksel Kürt Enstitüsü, KURD-AKAD’ın desteğiyle gerçekleştirilen konferansın katılımcıları arasında Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL), Yeşiller ve Sosyalist-Demokrat İlerici İttifak (S&D) yer aldı.

Akademisyenlerden siyasetçilere çeşitli alanlardan konuşmacıların yer aldığı konferansın açılış konuşmalarını Norveçli EUTCC Başkanı Karieane Westrheim, Almanya’dan GUE/NGL Grubu Başkanı Gabi Zimmer, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan İsveçli Bodil Valero ve Kıbrıs’tan S&D grubu üyesi Costas Mavrides yaptı.

Konferansı engelleme girişimi

GUE/NGL Grubu Başkanı Gabi Zimmer, Türkiye Büyükelçiliği’nden desteğini çekmeleri talebiyle bir mektup aldıklarını belirterek, “Kamuoyu ilgisini azaltmak istiyorlar. Bu, Türk devletinin Kürtlere yönelik suçlarını gündeme getirmenin önemini daha da gösteriyor” diye konuştu.

Zimmer, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatına ilişkin yaptığı açıklamada ise, “NATO üyesi ülkeler Türkiye’nin Afrin’e dönük saldırısını durdurmak için hiçbir yapmadı, yapmıyor da. Yalnızca AB’de değil, aynı zamanda NATO ve BM’de Erdoğan’a karşı yeterli direniş ve protesto olmadı” ifadelerini kullandı.

Avrupalı Parlamenter Bodil Valero da AB’nin sessiz kalmasının nedenlerini “Türkiye en büyük ikinci NATO ülkesi ve aynı zamanda AB için aday ülke” sözleriyle açıkladı.

Bağımsız gazeteci ve araştırmacı talebi

Konferansta üzerinde durulan bir diğer konu Afrin kentindeki Hıristiyan ve Ezidilerin durumuydu.

Oturumda söz alan akademisyen Thomas Schmidinger, 12. yüzyıldan itibaren Afrin’de bulunduğu tahmin edilen Ezidilerin ÖSO grupları tarafından hedef alındığını belirtirken, mezarlıklara ve kutsal mekanlara da zarar verildiğini belirtti.

Schmidinger ayrıca Afrin’de bağımsız gazeteci ve araştırmacı olması gerektiğini söyledi.

Schmidinger, Türkiye’nin Afrin’e girebildiği 18 Mart tarihi itibarıyla kentte kalan Hıristiyanların zorluklar yaşadığını kaydederek, kentte kilise kalmadığını açıkladı.

Afrin’de neler oluyor?

Türkiye, ÖSO grupları ile birlikte 20 Ocak’ta operasyon başlatıp 58 gün sonra yani 18 Mart’ta Afrin’e girmişti.

Bu tarihten sonra ÖSO gruplarının kenti yağmaladığı görüntüler dünya kamuoyunda yankı uyandırmış, Afrin’de demografik yapının değiştirildiği uluslararası hak kuruluşlarının raporlarına yansımıştı.

Ayrıca kentte Kürtlere, Alevilere ve Ezidilere dair izlerin silindiği, binlerce yıllık taşınabilen tarihi varlıkların kentten taşındığı iddia edilmişti.

Mayıs ayının ortasında ise işkence ve ölüm haberlerinin yanında en az 10 kadının kaçırıldığı bildirilmişti.

Afrin üzerindeki tüm bu kararların ise daha önce Türkiye’de toplanan ve “Afrin, Antakya’ya ait olacak” vurgusunda bulunan meclis eliyle alındığı basına yansımıştı.


Gazete Karınca