Ana SayfaGüncelTÜSİAD: Toplumsal uzlaşı ve reform zamanı

TÜSİAD: Toplumsal uzlaşı ve reform zamanı

HABER MERKEZİ – Seçim sonuçlarının ardından açıklama yapan TÜSİAD, ortaya çıkan seçim sonuçları doğrultusunda oluşacak yeni yasama ve yürütme erkinden acil olarak “toplumsal uzlaşı ve reformlara” odaklanılmasını  istedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve “Cumhur İttifakı” seçimlerde üstünlük sağladı.

Türkiye için çok önemli bir seçim döneminin daha geride bırakıldığı belirten açıklamada, ortaya çıkan seçim sonuçları doğrultusunda “toplumsal uzlaşma ve reform zamanı” olduğu ifade edildi.

TÜSİAD, ilk uygulamanın sonraki dönemler için emsal olacağı bilinciyle yeni Meclis’in katılımcı kanun yapma, etkin denetim ve partiler arası uzlaşmaya dayalı yeni bir çalışma geleneği oluşturmayı başarması temennisinde de bulunarak, “Şimdi yeni yasama ve yürütme erkinin acil olarak odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reform gündemi var” denildi.

TÜSİAD’ın açıklamasında uygulanması gereken reformlar ise şöyle sıralandı:

  • “Hukuk devletinin ve özgürlüklerin en ileri demokrasiler düzeyinde tesisi;
  • Yüksek enflasyon ve cari açık sorunlarının çözümüne yönelik akılcı bir ekonomi programı ve mali disiplin;
  • Bağımsızlığı ve kararları ile ulusal ve uluslararası düzeyde güven veren bir Merkez Bankası ve tüm kurumlarda liyakat temelli atama sistemi;
  • Vergi reformu ile verginin tabana yayılması ve kayıt dışılık ile etkin mücadele;
  • 4. Sanayi Devrimi’nin temeli olan dijital dönüşüme ve doğayla uyumlu nitelikli büyümeye uygun bir kalkınma anlayışı;
  • Türkiye’nin en önemli küresel güçlerinden birinin insan kaynakları olduğunun bilinciyle ve toplumsal uzlaşma içinde hazırlanacak köklü bir eğitim reformu;
  • Eğitim, çalışma yaşamı, karar alma ve toplumsal yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması;
  • Uluslararası rekabet gücümüz ve dünyanın bütün bölgelerine yönelik etkimiz açısından elzem olan Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin hızlanması.”