Ana SayfaDünya‘Yaşam hakkı hiçe sayıldı’: Aşırı dozda ağrı kesici nedeniyle 456 hasta yaşamını yitirdi

‘Yaşam hakkı hiçe sayıldı’: Aşırı dozda ağrı kesici nedeniyle 456 hasta yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İngiltere’deki Gosport hastanesinde 1989-2000 yılları arasında 456 hastanın verilen aşırı dozda ağrı kesici nedeniyle yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

İngiltere’nin Porthsmouth kentindeki Gosport hastanesinde 1989-2000 yılları arasında meydana gelen 833 şüpheli ölümü araştırmak için kurulan bağımsız komisyonun sonuçları bir sağlık skandalını ortaya çıkardı.

Komisyon, 456 hastanın verilen aşırı miktarda ağrı kesiciden öldüğünü açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre komisyon, bunlara ek olarak hastane kayıtları eksik olan 200 kişinin daha aynı sebeple hayatını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

‘Hastaların yaşam hakkı hiçe sayıldı’

Komisyon, bu 12 yıllık süre içinde hastalara verilecek ağrı kesicilerden Jane Barton adlı bir doktorun sorumlu olduğunu belirterek hastanede ‘hastaların yaşam hakkının hiçe sayıldığı’ vurgulandı.

Raporda, hastanede tıbbi açıdan doğru olmamasına rağmen, hastalara tehlikeli seviyelerde ilaç verilmesine dair adı konulmamış ‘kurumsallaşmış bir ilaç rejimi’ olduğu ifade edildi.

‘Doktorlar bilip müdahale etmemiş’

Komisyon Başkanı, eski Liverpool başrahibi James Jones konuya ilişkin şunları söyledi:

“Komisyonumuzun incelediği belgeler, doktorların bu ilaçları kendileri reçete etmese bile, koğuşlarda hastalara nasıl ilaç verildiğini bildiklerini ama kimsenin müdahale etmediğini gösteriyor.” 

Jones, sorumluların cezalandırılması için İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Bu hastanede yaşamını yitirenlerin bazı yakınları, rapordaki bulgular ışığında 20 yıldır verdikleri hukuk mücadelesinin sonunda sorumluların ceza alması umudunun belirdiğini ifade etti.

Bakanlığın adım atması bekleniyor

Öte yandan raporda adı geçen Dr. Jane Norton aynı skandalla ilgili 2010 yılında, daha küçük çaplı başka bir soruşturmada kusurlu bulunduğu ancak hiçbir cezaya çarptırılmadığı da ortaya çıktı.

Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın parlamentoda komisyonun raporuyla ilgili olarak milletvekillerini bilgilendirmesi ve olayda payı olanlar hakkında dava açılıp açılmayacağıyla ilgili soruları yanıtlaması bekleniyor.