Ana SayfaDünyaYunanistan sekiz yıllık ‘borç krizi sayfasını kapattı’

Yunanistan sekiz yıllık ‘borç krizi sayfasını kapattı’

HABER MERKEZİ – Kriz ülkesi Yunanistan’a ortakları tarafından yapılan kredi yardımı Ağustos’ta sona erecek. Hükümet Sözcüsü, “Yunanistan bir sayfayı kapatıyor, borcu artık yaşanabilir düzeyde” dedi.

Yunanistan, Euro Bölgesi Ekonomi Bakanları ile yapılan anlaşma sonrasında sekiz yıllık kriz sayfasını kapattı. Böylece ülkedeki borç krizi, kemer sıkma politikaları ve kurtarma paketleri sonlandı.

Euro Bölgesi Bakanları ile yapılan anlaşma, Yunanistan’ın borçlarının son kez hafifletilmesini içeriyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları ile Yunanistan arasında varılan anlaşma “tarihi bir başarı” olarak nitelendiriliyor.

Yunanistan Hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopulos, “Yunanistan bir sayfayı kapatıyor, borcu artık yaşanabilir düzeyde. Yunan halkının yeniden gülümseyebileceği, nefes alabileceğini düşünüyorum. Bu tarihi bir karardır” dedi.

10 yıl içerisinde ödeyebilecek

Bakanlar ile yapılan son anlaşma kapsamında Yunanistan’ın 20 Ağustos’ta kreditörler olan Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin vesayetinden çıkması bekleniyor.

Anlaşma, Yunanistan’ın borçlarının büyük bir bölümünü 10 yıl içerisinde ödemesine olanak tanıyor.

Yunanistan’ın borçlarını daha önceki anlaşmalar kapsamında 2022’den itibaren ödemeye başlaması öngörülüyordu. Ancak yeni anlaşmaya göre borçlarının bir kısmını 2032’den itibaren ödemesi gerekiyor.

Bakanlar toplantısında, Yunanistan’a son haftalarda gerçekleştirdiği 88 reform karşılığında son yardım dilimi olan 15 milyar euro verilmesi de kararlaştırıldı.

Almanya’nın baskısı nedeniyle, kredi kapsamındaki tedbirlerden bazıları gelecek aylar içerisinde beklenen bazı yeni reformlara koşullandı.

Yunan ekonomisi ve kriz

2010 yılından bu yana ortaklarının yardımına muhtaç olan Yunanistan’a toplam 274 milyar euro kredi açılmış, karşılığında ise Yunanistan tasarruf ve yapısal reform yükümlülüğü alarak yapması istenen düzenlemelerden 450’sini yerine getirmişti.

Yeniden ekonomik büyüme hızı ve bütçe fazlası kaydeden Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 20’yi buluyor.

Yunanistan’ın borç stoku Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 180’ine tekabül ediyor.

Krizin doruğa ulaştığı 2015 yılında Yunanistan Euro Bölgesi’nden ayrılmayı gündeme getirmiş ancak ortakları ve AB Komisyonu ülkenin “Avrupa ailesinde” kalması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını duyurmuşlardı.