Ana SayfaPolitika‘YüzdeÇoğuz’ diyen kadınlar sandıklara sahip çıkacak

‘YüzdeÇoğuz’ diyen kadınlar sandıklara sahip çıkacak

HABER MERKEZİ – Kadınları siyasette “vitrin” olarak gören anlayışa ve siyaset yapma biçimlerine karşı itirazlarını seçimlere yansıtacaklarını söyleyen YüzdeÇoğuz kampanyası aktivisti Yasemin Özgün, “Kullandığımız oyların seçim hilelerine, hesaplarına heba edilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.


Haber: Necla Demir


Aralarında gazeteci, yazar, aktivistin yer aldığı çok sayıda kadın, 24 Haziran erken seçimleri dolayısıyla “Yüzde Çoğuz” adlı bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında hazırlanan videolarda, kadınlar sözlerini, itirazlarını, taleplerini dile getiriyor.

Seçim gününe kadar devam edecek olan kampanya çerçevesinde kadınlar sandıklarda da aktif bir şekilde görev almaya hazır.

‘Dönüştürme gücümüzü hayata geçirmemiz için fırsat’

Kadınların taleplerini, sandıkları korumanın kadınlar için neden önemli olduğunu YüzdeÇoğuz kampanyası aktivisti Yasemin Özgün ile konuştuk.

Tüm partilerin seçim bildirgelerinde kadınlarla ilgili söz söyleme zorunluluğunun kadın mücadelesinin bir başarısı olduğunu belirten Özgün, şunları dile getirdi:

“Tüm partiler seçmenlerinin yarısını oluşturan kadınları ve onların taleplerini dikkate alma zorunluluğu hissetmelerine rağmen kadınların sorunlarını, taleplerini gören bir yerden politika üretmekte büyük ölçüde başarısız oldukları gibi HDP dışındaki partilerin milletvekilliğine gösterdikleri kadın aday sayısı son derece az. Özellikle büyük şehirlerde HDP hariç tüm partilerin birinci sıra milletvekili adayı olarak erkekler karşımıza çıkıyor. AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi; İstanbul, İzmir ve Ankara’da birinci sıradan erkek adaylarla seçime giderken HDP Ankara, İstanbul ve İzmir birinci bölgeden kadın aday gösterdi. Böylesi bir ortamda girdiğimiz bu seçimlerde özgürlük, barış ve eşitlik taleplerimiz doğrultusunda değiştirme ve dönüştürme gücümüzü hayata geçirmemiz biz kadınlar açısından çok büyük önem taşıyor.”

‘İtirazlarımızı seçimlerimize yansıtacağız’

Mesaj ve taleplerini sosyal medya üzerinden dile getirdiklerini ve ciddi bir görünürlük de elde ettiklerini belirten Özgün, şöyle devam etti:

“Egemen siyaset yapılarının bizleri hapsetmeye çalıştığı evlere, özgürlüklerimize getirdiği kısıtlamalara, eşitlik taleplerimizi yok sayan politikalarına karşı YüzdeÇoğuz diyen kadınlar olarak öncelikle bizim sözlerimizi, seslerimizi sözü sesi yapmayan, kadınları yok sayan, siyasette bir ‘vitrin’ olarak gören ya da kadın politikasını ‘kadın kolları’na sıkıştıran, bu yolla oyları artırmayı hedefleyen siyaset yapma biçimlerine itirazlarımızı seçimlerimize yansıtacağız.

“YüzdeÇoğuz diyen biz kadınların seçimleri özgürlük, eşitlik, barış taleplerini hayata geçirme sözü veren partilerden yana olacak ve bu yönde kullandıkları oyların seçim hilelerine, hesaplarına heba edilmemesi için de mücadelelerini sürdürecekler.”

24 Haziran için tüm kadınlara çağrı da yapan Özgün, “Oyumuz, tüzüklerinde, seçim bildirgelerinde kadınların taleplerine, beklentilerine, itirazlarına, isyanlarına yanıt vermekle kalmayıp aynı zamanda; görünmeyen emeklerimiz, yok sayılan taleplerimiz, kimliklerimiz ve özgürlük arayışımızı gören, kadın politikalarıyla, kadın örgütlenmeleriyle bütün bunları dikkate alıp hayata geçirme potansiyeli taşıyan bir siyasi bakışta” dedi.

‘Karar alma mekanizmalarında yer alabildiğimiz bir güne uyanmak istiyoruz’

Seçim sonuçları ne olursa olsun 25 Haziran’da her şeyin bir çırpıda düzelmeyeceğinin farkında olduklarına vurgu yapan Özgün, “Yolumuzun uzun ve meşakkatli olduğunu da biliyoruz. 25 Haziran’da özgürlük, barış ve eşitlik mücadelemizi özgürce sürdürebileceğimiz, sesimizi, sözümüzü rahatça haykırabileceğimiz, taleplerimiz yönünde değiştirebilme gücümüzü hayata geçirmek için karar alma mekanizmalarında yer alabildiğimiz bir güne uyanmak istiyoruz” diye konuştu.


Kaynak: Mezopotamya Haber Ajansı
Previous post
İnsan ne zaman evindedir?
Next post
Ankara'da belediye otobüsleri çarpıştı: 1 kişi yaşamını yitirdi, 15 yaralı var