Ana SayfaCezaevleri27 yıldır cezaevinde olan Serhat Tuğan hasta annesi ile görüştürüldü

27 yıldır cezaevinde olan Serhat Tuğan hasta annesi ile görüştürüldü

HABER MERKEZİ – 27 yıldır cezaevinde olan Serhat Tuğan’ın, yoğun bakımda tedavi gören annesi Semiha Tuğan’ı görebilmesi için Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuruya olumlu yanıt verildi. Anne Tuğan, bugün hasta yatağında oğluyla görüştü.

Serhat Tuğan, Hakkari’de 22 Temmuz 1991 tarihinde tutuklandı ve 27 yıldır cezaevinde bulunuyor.

Serhat Tuğan’ın annesi Semiha Tuğan ise günlerdir Hakkari Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi görüyor.

Tuğan’ın avukatı da olan kardeşi Rojbin Tuğan, Adalet Bakanlığı’na kardeşinin annesini görebilmesi için dilekçe sunmuştu.

Adalet Bakanlığı’ndan izin çıktı

Anne Tuğan’ın isteği üzerine 2015 yılında açılan Twitter hesabından (@serhattugan1) yapılan açıklamaya göre, Serhat Tuğan’ın annesini görebilemesine izin verildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye’nin en uzun süreli mahkumu, Serhat Tuğan’ın, ağır hasta annesi Semiha Ana’yı görme izni Adalet Bakanlığınca onaylandı. Serhat Tuğan 27 yıl sonra mahkeme ve zindan duvarları dışında soluk alacak, annesini görüp, sarılacak.”

Açıklamada, konuya ilişkin duyarlılık gösteren herkese ve bunun için emek ve mesai harcayan tüm yetkililere teşekkür edildi.

Konuya ilişkin CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Twitter’dan şu paylaşımda bulundu:

Anne Tuğan, hasta yatağında oğluyla görüştü

Serhat Tuğan, gün içerisinde tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden annesinin kaldığı Hakkari Devlet Hastanesi’ne getirildi.

Annesi Semiha Tuğan ile Yoğun Bakım Ünitesi’nde bir araya gelen Serhat Tuğan’ın ardından yeniden cezaevine götürüldüğü öğrenildi.

Ne olmuştu?

Serhat Tuğan hakkında 1991’de eski TCK’nin 125. maddesine göre “ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırmaya matuf silâhlı eylemde bulunmak” suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı.

Diyarbakır 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi 1992 yılında “silahlı örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetmişti. Dönemin Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 1994 yılında kararı bozarak, 125. maddeden ceza verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Bunun üzerine Diyarbakır 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi de aynı yıl Tuğan’a müebbet hapis cezası vermişti.

Tuğan’ın avukatlığını yapan kardeşi Rojbin Tuğan, 2008 yılında başvuru yaparak yargılamanın yenilenmesini talep etmişti. Başvurusunda, Tuğan’ın hiçbir silahlı eyleme katılmadığı, bu nedenle örgüt üyeliği suçundan ceza verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Ancak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetmişti.

Adalet Bakanlığınca 2015’te yapılan başvuru üzerine yapılan incelemede, Tuğan’ın silahlı eyleme katıldığını iddia eden tanıklar, o tarihte baskı altında ifade verdiklerini anlatmıştı. Bir tanık da, iki köy korucusunun öldürülmesinden Tuğan’ın sorumlu olmadığını anlatmıştı.

Bakanlık da bu bilgiler ışığında “Sanık müdafiinin iddialarının yargılamanın yenilenmesi yolu ile değerlendirilebileceği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir” kararını vermiş ve Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine ilişkin 29 Ocak 2009 tarihli kararını bozmuştu.

Ancak mahkeme bu kararı dikkate almayarak yeniden yargılama talebini reddetmişti.

Adalet Bakanlığı ise 29 Temmuz 2016’da ikinci kez yeniden yargılama yapılmasına dair karar vermişti. Dosya halen Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görüşülüyor.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki kez yeniden yargılamayı reddetmesine dair başvuru dosyası da Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. AYM konuyla ilgili kararını henüz vermedi.


Gazete Karınca
Previous post
Akın İpek'in Türkiye'ye iadesi talebiyle ilgili dava Eylül ayında görülecek
Next post
Feminizmi yüksek sesle dillendiren ilk kadın: Mary Wollstonecraft