Ana SayfaGüncel32 yıldır süren mücadelenin adı: İHD

32 yıldır süren mücadelenin adı: İHD

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği’nin 32’nci yaşında. Derneğin kuruluş yıldönümü için düzenlenen basın toplantısında konuşan derneğin eş genel başkanı Türkdoğan, insan hakları sorununun temel sebebinin ‘resmi devlet ideolojisini sürdürecek siyasette ısrar etmek’ olduğunu belirtti.. Türkdoğan, buna karşın mücadelenin “insan onuruna dayanan özgürlük, eşitlik, adalet ve barış talebi ile artarak devam edeceğini” söyledi.

İnsan hakları Derneği’nin (İHD) 32’nci yıldönümü nedeniyle İHD Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

1986 yılında 98 kişinin imzasıyla kurulan derneğin toplantısına, İHD’nin eski başkanları ve mevcut Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sözlerine “Kurucular arasında mahpus yakınları, aydınlar, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, akademisyenler, avukatlar, hekimler, mimar ve mühendisler, öğretmenler vardı. Kurucularımızdan yaşamını yitirenleri sevgi ve minnetle anıyoruz” diyerek başladı.

‘İnsan hakları sorununun sebebi resmi devlet ideolojisini sürdüren siyaset’

Ülkedeki demokrasi ve insan hakları sorununun halen sürüyor olmasının en önemli sebebi resmi devlet ideolojisinin sürdürülmesini sağlayacak siyasette ısrar etmek olduğunu belirten Türkdoğan, “Bu ideoloji Türk etnisitesi ve Sünni Müslümanlığın devletleşmiş haline dayanır. Bunun dışındaki etnik ve inanç gruplarını inkar eder” dedi.

2013-2015 yıllarında başlatılan ‘çözüm sürecini’ hatırlatan Türkdoğan çözüme ulaşılamadığını belirterek, “Bunun sonucunda resmi ideolojiyi savunanlar ile mevcut siyasi iktidar kendisini yaşatmak için daha otoriter bir rejime yönelmişti” diye konuştu.

‘Kapitalist modernite insan hakları sistemini korumakta acz içine düşmüştür’

Türkiye’deki yeni rejimin daha otoriter bir noktaya kaymasında dünyadaki gelişmelerin de payı olduğunu belirten Türkdoğan, buna OHAL ilan edilmesi ve temel hakların tamamen askıya alınmasına Avrupa Konseyi’nin seyirci kalması ve 8 ay sonra siyasi denetim kararı alıp, bunun gereğini yerine getirmemesini örneğini verdi.

Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler’e eleştirilerini yönelten Türkdoğan, “Kapitalist modernite kurduğu insan hakları sistemini korumakta acz içine düşmüştür. Dünyadaki gelişmeler insan haklarının araçsallaştığını göstermektedir” dedi.

‘OHAL ilan etmeden OHAL varmış gibi yapacaksınız’

Türkdoğan, hükümetin yeni hazırladığı kanun teklifine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğunu belirten Türkdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“OHAL ilan etmeden yani 3 ayda bir Meclis onayını almadan 3 yıl boyunca sürecek kesintisiz OHAL tedbirlerini içerecek bir yasayı Meclis’ten geçiremezsiniz. OHAL’i kaldırdık diyeceksiniz ama OHAL ilan etmeden OHAL varmış gibi yasa yapacaksınız. Bu 3 yılın kriteri nedir? Toplum üstündeki baskıyı kesintisiz olarak 3 yıl daha sürdüreceğinizi mi ilan ediyorsunuz? Siz gözaltı süresini 14 güne çıkartamazsınız. Valilere 15 gün giriş-çıkış yasağı yetkisi veremezsiniz. OHAL varmış gibi kurumlara ihraç yetkisi veremezsiniz. Bunlar Anayasa 15’e açık aykırıdır. Kalıcı bir OHAL düzenini nasıl tesis edersiniz? Zaten yüzlerce kanunda, birlerce maddede kalıcı değişiklikler yaptınız. Madem öyle OHAL’i kaldırmayın, 3 aydan 3 ay Meclis’te onaylayın. Hiç değilse şekil olarak Anayasa’ya uygun yapmış olursunuz.”

Türkdoğan, son olarak “İnsan hakları savunucularının İHD çatısı altındaki 32 yıllık mücadelesi insan onuruna dayanan özgürlük, eşitlik, adalet ve barış talebi ile artarak devam edecek ve Türkiye’nin demokratik bir rejime kavuşması mücadelesi sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.

Yurtsever: Bu anti demokratik karakteri ağır basan bir rejimdir

Öte yandan İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda bir araya gelen İHD’liler, kuruluş yıldönümlerine ilişkin açıklama yaptı.

İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, barış anneleri ve birçok insan hakları savunucusunun katıldığı açıklamada konuşan İHD  İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, İHD’nin kurulduğu tarihten bu yana demokrasi ve insan hakları sorununun giderilmesine katkı sunmak için mücadele ettiklerini söyledi.

OHAL uygulamalarına da değinen Yurtsever, “20 Temmuz 2016 tarihinden beri kesintisiz olarak sürdürülen OHAL koşullarında gerçekleştirilen 24 Haziran 2018 seçimleri sonucunda Türkiye yeni rejimine geçmiştir. Bu rejim tek kişi yönetimine dayalı anti demokratik karakteri ağır basan bir rejimdir” dedi.

İstanbul şubesinde buluşulacak

İHD’liler saat 19.00’da da derneğin İstanbul şubesinde kuruluş resepsiyonunda bir araya gelecek.


İHD, 32’nci yıla bulunduğu bazı öneri ve tavsiyelere BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Üç kentte iş cinayetleri: Biri Suriyeli üç işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Yargılanan EHB'li Kaya: Emniyet araçlarının önünde işkence olmasın diye bekleyen avukatlarız