Ana SayfaDünyaABD’li senatörden ‘Kuzey Suriye’ uyarısı: Türkiye kendini bataklıkta bulur

ABD’li senatörden ‘Kuzey Suriye’ uyarısı: Türkiye kendini bataklıkta bulur

HABER MERKEZİ – Ankara’da AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra hafta başında Minbiç’i ziyaret eden ABD’li senatör Graham, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de yeni bir harekâta girişmesi hâlinde kendini bir “bataklıkta” bulabileceğini söyledi.

Ankara’da geçen hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen, Pazartesi günü de Kuzey Suriye’deki Minbiç kentini ziyaret eden iki ABD’li senatörden Lindsey Graham, Reuters haber ajansına konuştu.

Cumhuriyetçi senatör, Bağdat ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeye değindi.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Graham, Ankara’daki temaslarında ABD’nin Suriye’den ayrılmasının sonuçlarının “iyi olmayacağını”, bu nedenle bölgede kalmalarının Türkiye’nin avantajına olduğunu anlatmaya çalıştığını belirtti ve ekledi:

“‘Suriye’de Türk ordusunun yeni harekâtlara girişmesini de istemezsiniz, aksi takdirde kendinizi bir bataklıkta bulursunuz’ dedim.”

Graham, YPG’lilerin Fırat’ın doğusunda, yani Minbiç’e yaklaşık 20 kilometrelik bir uzaklıkta konuşlanmasının “yeterli olması gerektiğini” de söyledi.

Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ise ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Son olarak Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Previous post
Yıldırım: Yeni KHK yarın yayımlanacak
Next post
İş cinayetleri raporu: Haziran ayında en az 149 işçi hayatını kaybetti