Ana SayfaDünya“Afrin’e şeriat hukuku getirildi, 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor”

“Afrin’e şeriat hukuku getirildi, 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor”

HABER MERKEZİ – Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü, TSK ve ÖSO’nun kontrolü ele geçirmesi sonrasında Afrin kentinde yaşananlarla ilgili ağır suçlamalarda bulundu. Örgüt’e göre “kente radikal İslamcı Araplar yerleştirildi, tüm Kürtçe yazı ve tabelalar kaldırıldı, okullardaki Kürtçe dersleri müfredattan çıkarıldı, yaklaşık 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor.”

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile girdiği Afrin’e radikal İslamcı Arapların yerleştirildiğini, yaklaşık 7 bin Kürt’ten haber alınamadığını iddia etti.

DW Türkçe’deki habere göre Tehdit Altındaki Halklar Örgütü’nün Ortadoğu uzmanı Kamal Sido, Türk ordusunun Afrin’de kontrolü ele geçirdiği 18 Mart’tan itibaren en az 3 bin Kürt’ün kaçırıldığı, tahminlere göre toplam 7 bin kişiden haber alınamadığını kaydetti.

Sido, bölgedeki Türkiye destekli ÖSO gruplarına yönelik radikal İslamcılık suçlamasında da bulunarak, “bir zamanlar açık ve liberal bir kent olan Afrin’e Arap radikal İslamcıların yerleştirilmesiyle uygulamada şeriat hukukunun yürürlüğe sokulduğunu” söyledi.

Kentte uzun sakallı erkekler ve peçeli kadınların görüntüsünün hakim olduğunu belirten Sido, başörtüsüz kadınların artık sokağa çıkmaya cesaret edemediğini, Ezidiler ve Aleviler için yaşam alanı kalmadığını kaydetti.

Kaçırmalar, işkenceler, ölümler

Türkiye, ÖSO grupları ile 20 Ocak’ta başlattığı askeri operasyon sonucunda 18 Mart tarihinde Afrin’e girdi. Bu tarihten itibaren kentten sık sık hak ihlali haberleri geliyor.

Sadece Haziran ayında 140 sivilin kaçırıldığı bildirildi. Temmuz ayının ilk yarısında ise Afrin’de yaklaşık 120 adam kaçırma, 7 cinayet, 10 soygun ve 27 baskın belgelendi, ayrıca dört tarla da ateşe verildi.

Ankara’nın PYD’ye karşı desteklediği ENKS dahi kentteki silahlı grupların Afrin’de halka işkence yaptığını belirterek, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler, silahlı grupların Afrin’de halka uyguladıkları tutuklama ve öldürmeleri sonlandırmalı” dedi.

Ayrıca kentte daha önce Kürtçe olan yerleşim yerleri ve kurumların adı da Türkçe ve Arapça olarak değiştirildi, kimi Afrinlilerin mülklerine el konuldu.

Previous post
Lezbiyen süper kahraman Batwoman diziye uyarlanıyor
Next post
Bedelli askerlik teklifi Meclis'te, AKP'den açıklama