Ana SayfaGüncelAğır hasta tutuklu Çalan’ın 4 aydır kontrolleri yapılmıyor

Ağır hasta tutuklu Çalan’ın 4 aydır kontrolleri yapılmıyor

HABER MERKEZİ – Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Mehmet Çelebi Çalan’ın 4 aydır kontrollerinin yapılmadığı bildirildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Mehmet Çelebi Çalan’ın 4 aydır kontrollerinin yapılmadığını bildirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubesinde yapılan açıklamada konuşan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, ağır hasta tutuklu Çalan’ın geçtiğimiz hafta gönderdiği mektupla durumunu aktardığını kaydederek şunları kaydetti:

“Çalan’ın revir doktoru yıllık prostat kontrolü için kan vermesini istemiştir. Bir gün sonra kan alınması için çağırılır, ancak kan vermeden bir gün öncesinden haber verilmesi gerekir ki, kahvaltı yapmadan gidebilsin. Kan veremeden koğuşuna geri dönen Çalan,  4 kez aynı şekilde kan vermek için çağırıldı ve veremedi. Çalan 4 aydır kontrollerini yaptıramıyor.”

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ya verilen raporu hatırlatan Çevirmen, “Bu tutum ve yaklaşımlar hasta mahpusları hem fiziksel sağlık hem de psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir” dedi.

Kelepçeli muayene dayatmasının da tedavi hakkının önünde engel olduğunu belirten İHD üyesi, “Alaattin Çakıcı adlı bir mahkuma verilen ve gerçekte tıbbi olmadığı anlaşılan bir raporda sınırsız görüş hakkı sağlanmıştır. Ağır hastalıkları olduğu belirtilerek birçok hekimin imzası ile rapor verilmiştir. Mahpuslar arasında nasıl bir ayrım gözetilmektedir ki; birçok mahpus ölümle yüz yüze yaşar iken bir mahpus için böyle bir ayrıcalık tanınmaktadır” dedi.

Çevirmen, “Mahpusların sağlığa erişim hakkı eşitlik ilkesi gözetilerek herkese ayrıcalık gözetilmeden sağlanmalıdır Aksi durum suç teşkil edecektir” diye belirtti.