Ana SayfaDünyaArjantin’de pezodaki düşüşün ardından takasa dönüş

Arjantin’de pezodaki düşüşün ardından takasa dönüş

HABER MERKEZİ – Arjantin pezosunun ‘serbest düşüş’ü sonrası alım gücü düşen Arjantinliler, ihtiyaçlarını ‘takas pazarları’nda karşılıyor.

Arjantin pezosu dolar ve euro karşısında hızla değer kaybederken, Arjantinliler alternatif ekonomiye, yani takasa geçiş yapmak zorunda kaldı.

İnsanların ihtiyacını karşılayabilmesi için ‘takas pazarları’ kuruldu.

DW Türkçe’nin haberine göre bu pazarlardan biri de başkent Buenos Aires’e yalnızca 30 kilometre uzaklıkta bulunan San Miguel’de bulunuyor.

İnsanlar, bu pazarlarda gıda ürünleri, tuvalet malzemeleri ve diğer gerekli olan ihtiyaçlar için takas yapıyor.

Bölgedeki takas pazarını kuran Jesica Galera, ülkedeki durumu şöyle yorumluyor:

“Bu kadınların başlıca sorunu, bir işleri olmayışı, eşlerinin işini kaybetmiş olması ve geçimlerinin mümkün olmaması. Polislik ve öğretmenlik gibi profesyonellik isteyen meslekleri olan veya hemşirelik eğitimi alanların geçinememesi olacak şey değil. Elektriği ve tavan yapan kira fiyatlarını ödeyebilmek için takas pazarlarına gelmek zorundalar.”

Arjantin, IMF ve neoliberal ekonomi politikaları

Pezonun yalnızca bu sene içerisinde dolar karşısında yüzde 40’a varan değer kaybı yaşaması sonrası Arjantin hükümeti ile Uluslararası Kredi Kuruluşu (IMF) 3 yıllık stand-by anlaşması yapmıştı.

Ancak Arjantin’in IMF’den alacağı 50 milyar dolarlık kredi, IMF’nin onayladığı ekonomik programa uyulması şartını taşıyor.

Pek çok Arjantinli ise IMF ile yeniden masaya oturulmasına tepkili.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden IMF’yi sorumlu tutan Arjantinliler, sokaklara çıkarak protestoda bulunmuştu.

Öte yandan Şubat ayında başkent Buenos Aires’de çeşitli sektörlerden işçiler ve çalışanlar ile öğrenciler, ülkede getirilen neoliberal düzenlemeleri protesto ederken, emeklilik yaşını yükselten ve emeklilik maaşlarında zammı yüzde 50’nin üzerinde düşüren yasa tasarısının kabulü sonrasında da eylemler düzenlenmişti.

Previous post
Memur ve emeklinin zam farkı belli oldu
Next post
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası'na silahlı saldırı: 1 kişi yaşamını yitirdi