Ana SayfaGüncelArmutlu Cemevi’ne polis baskını: “Bir hükümet politikası mı?”

Armutlu Cemevi’ne polis baskını: “Bir hükümet politikası mı?”

HABER MERKEZİ – HDP, Sarıyer’deki Armutlu Cemevi’ne uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen polis baskınını İçişleri Bakanı’na sordu.

19 Temmuz’da İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne (PSAKD) bağlı Armutlu Cemevi’ne yönelik polis baskını Meclis’in gündemine taşındı.

Alevilerce Cem ayininin gerçekleştirildiği Perşembe günü yaşanan olayda Cemevi’ne uzun namlulu silahlarla girilmiş, baskın sırasında çok sayıda kişi kötü muameleye maruz bırakılarak gözaltına alınmıştı.

Ayrıca Cemevi’nde duvarlara sprey ile yazılama yapılmış, kapılar zorla kırılmış, içerde bulunan eşyalara zarar verilerek, koridorlara baskını gerçekleştiren polislerce idrar yapıldığı ileri sürülmüştü.

Konuyu bir soru önergesi ile Meclis’in gündemine getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Aleviler tarafından ibadethane olarak kabul edilen bir mekânın böylesi bir muameleye maruz bırakılması bakanlığınızın veya hükümetinizin politikası mıdır?” diye sordu.

Baskın sırasında Cemevi’nde sergilenen ve Aleviler tarafından onur kırıcı, rencide edici olarak addedilen davranışların sorumlularına herhangi bir yaptırımda bulunulup bulunulmadığını da soran HDP’li vekil, “Hükümet veya bakanlık tarafından Alevilerden özür dilenecek midir?” dedi.

Yaşananları anlatan PSAKD Sarıyer Şube Başkanı gözaltında

PSAKD İstanbul Sarıyer Şube ve Armutlu Cemevi Başkanı Zeynep Yıldırım, polis baskınını ve yaşananları şöyle anlatmıştı:

“Üç girişi var Cemevi’nin. Üç girişten de silahlarla aniden girmişler içeri. O sırada Cemevi’nde yöneticimiz dahil yaklaşık 10-12 kişi varmış. Girer girmez kapıları kırmışlar. İçerideki herkesi ters kelepçe yaparak yere yatırmışlar ve işkence yapmışlar. Uzun namlulu silahları doğrultmuşlar.

Gözaltına alınan iki kişi dışında üç kişi daha Vatan’a götürülmüş. Bunlardan biri cemevi yöneticisi, birisi mahallenin muhtarı. Diğerinin kim olduğunu bilmiyoruz. Yönetim odamızı, toplantı odamızı vs her yeri dağıtmışlar.

Duvara polisler bir yazı yazmış fakat ekibin amiri kızarak yazıyı sildirmiş boyayla. Ne yazdığı anlaşılmıyor boyayla kapatıldığı için.

Bu saldırı Cemevleri’ni itibarsızlaştırmak için yapılıyor. Hem inancımıza yönelik olarak hem de mahallemize yönelik olarak yapılıyor. Bizim kapımız halk düşmanı olmayan herkese açıktır. İnancımızdan dönmeyeceğiz asla!”

Öte yandan bu açıklamayı yapan Zeynep Yıldırım, gece evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Yıldırım’ın gözaltına alınma gerekçesi ise henüz öğrenilemedi.


Bu haberde Pirha ve Gazete Yolculuk‘tan da yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Albayrak: Kamu harcamaları için tasarruf tedbirleri alınmaya başlandı
Sonraki Haber
Bu kez Maltepe: Yol çöktü, otobüs çukura girdi