Ana SayfaÇalışma YaşamıAYM, grevi yasaklayan Bakanlar Kurulu’nu tazminat ödemeye mahkum etti

AYM, grevi yasaklayan Bakanlar Kurulu’nu tazminat ödemeye mahkum etti

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu’nu 50 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu’nu sendikaya 50 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Genel İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grevinin 30 Ocak 2015 tarihinde yasaklanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının “sendika hakkının ihlali” olduğuna karar verdiği ifade edildi.

AYM, hükümetin grev yasağına gerekçe gösterdiği “mili güvenlik” kavramının geniş bir şekilde yorumlanmasının keyfiyete yol açabileceğini vurgulayarak, mahkemelerin savunduğu “ekonomik güvenlik” gibi bir gerekçenin kanunda olmadığını kaydetti.

AYM ayrıca kararda, “Söz konusu erteleme kararı ile Anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması fiilen anlamsız hale gelmiştir” ifadelerine yer verdi.