Ana SayfaKitapBankerden anarşist ya da anarşistten banker olur mu?

Bankerden anarşist ya da anarşistten banker olur mu?

HABER MERKEZİ – Sel Yayıncılık, Fernando Pessoa’nın “Anarşist Banker” isimli romanını Işık Ergüden çevirisi ile tekrar bastı. Pessoa bu eserinde paranın ve gücün tahakkümüne ışık tuttuğu kadar bu düzeni yıkma iddiasındaki düşünce ve hareketlerin benzer bir tahakkümü yeniden örgütleme potansiyeline de eğiliyor.

Fernando Pessoa’nın “Anarşist Banker” isimli romanı Işık Ergüden çevirisi ile Sel Yayıncılık tarafından yeniden basıldı.

Antikçağ felsefesine özgü diyalog yöntemiyle kaleme alınan kitap, sofizmin ve paradoksların gücünün yanı sıra kullandığı retorik ile mizah dolu.

Pessoa’nın bir dergide yayınladığı tek anlatısı olan bu eseri, anarşist olduğunu iddia eden bir banker ile onu sorularıyla kışkırtan bir karakter arasındaki diyaloglarla ilerliyor.

Pessoa bu eserinde bir yandan hâlâ içinde yaşamakta olduğumuz burjuva toplumun ikiyüzlülüğüne ve yalanlarına, paranın ve gücün tahakkümüne, diğer yandan ise bu düzeni yıkma iddiasındaki düşünce ve hareketlerin benzer bir tahakkümü yeniden örgütleme potansiyeline edebiyatın sınırları içinde ışık tutuyor.

Yazar Emek Erez, Duvar’da yer alan “Bir banker nasıl anarşist olur?” başlıklı yazısında Pessoa’nın kitabı için şu değerlendirmeyi yapıyor:

Fernando Pessoa’nın “Anarşist Banker”i nicelik olarak küçük bir metindir ancak nitelik açısından kendi boyutundan taşar. Yazar bizi üzerinde durabileceğimiz, tartışabileceğimiz pek çok düşünce ile karşı karşıya getirir. Bana kalırsa pek çok açıdan da felsefi bir metindir. Ve bu kitabın karakterinin yanında en ilginç yanı dünyaya dair bakış açısının güncelliğini kaybetmemesidir. Pessoa, düşünceyi tersine çevirir, bize düz bir bakış sunmaz. ‘Zorbalık’ etmeden de bir şeylerin başarılabileceğini hatırlatır, aykırı karakteri ile anarşizmi hayata geçirir. Ama işte konu insandır, banker bir anarşist yaratarak da, kusursuz iyi diye bir şeyin olamayacağının altını çizer.

Previous post
Fikret Başkaya: Rejimi durduracak potansiyel var, onu harekete geçirmek gerek
Next post
Akdeniz’de kurtarılan mültecileri hiçbir ülke istemiyor