Ana SayfaGüncelBedelli askerlik teklifi Meclis’te, AKP’den açıklama

Bedelli askerlik teklifi Meclis’te, AKP’den açıklama

HABER MERKEZİ – AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerliğe ilişkin teklifin Meclis’e sunulduğunu açıkladı, ”28 günlük temel askerlik eğitimine tabi tutulacaklar… Şu an itibariyle 1 milyon 324 bin kişiyi ilgilendiren bir düzenlemedir. Çalışanlar ücretsiz izinli sayılacak” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde yer aldığı “torba kanun” teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı.

Teklife ilişkin yaptığı açıklamada bedelliye başvuracakların 28 gün askerlik yapacaklarını ve çalışanların ücretsiz izinli sayılacaklarını belirten Muş, bu kapsamda ödenecek bedelin ise 15 bin Türk lirası olacağını söyledi.

Muş, yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının ise bedelli askerlik düzenlemesi kapsamında 2 bin euro bedel ödeyeceğini ve uzaktan eğitim alacağını ifade etti.

AKP’li Muş’un açıklamaları şöyle:

”Teklif, 31 Aralık 1993 ve öncesidir. 1 Ocak 1994 veya 95 gibi bir uzatma yapılmayacaktır. Tekliften sonra 3 aylık bir müracaat süremiz söz konusudur. Kanun teklifi yapıldıktan sonra müracaatlarını 3 ay içerisinde yapabilirler. Yani yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay veriyoruz.

“Şu an itibariyle 1 milyon 324 bin kişiyi ilgilendiren bir düzenlemedir. Çalışanlar ücretsiz izinli sayılacak. 28 güne ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Hem kamuda hem özel sektörde çalışan vatandaşlarımız için ücretsiz izin söz konusudur.”

Bedeli askerlikten sağlanacak gelirin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacağını da belirten Muş, “Bu gelir, savunma sanayi ve silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında, Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği istihkaklara göre dağılım söz konusu olacaktır” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise bedelli askerlikle ilgili düzenlemeye ilişkin dün yaptığı açıklamada teklifte 25 yaş sınırı, 25 gün askerlik süresi ve 15 bin TL bedel öngörüldüğünü bildirmişti.