Ana SayfaDünyaBritanya’da Brexit Bakanı Davis istifa etti

Britanya’da Brexit Bakanı Davis istifa etti

HABER MERKEZİ – Britanya’da May hükümetindeki Brexit anlaşmazlığı Brexit Bakanı David Davis’in istifasıyla krize dönüştü. Bakan istifa mektubunda, “aşılması mümkün olmayan görüş ayrılıklarını” gerekçe gösterdi.

Hükümetin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma görüşmelerinde izlediği yola karşı çıkan Britanya Brexit Bakanı David Davis istifa etti.

DW Türkçe’nin haberine göre Davis, Başbakan Theresa May’e gönderdiği istifa mektubunda “Brexit politikasındaki yeni trend ve taktiğin Birleşik Krallık’ın AB tek pazarını ve Gümrük Birliği’ni terk etme ihtimalini zayıflattığını” dile getirdi.

Davis’in görüşlerine karşı çıkan Başbakan May, “Brexit bakanının yeni ayrılış stratejisine getirdiği tanımlamaya katılmadığını” belirtti.

Öte yandan Davis’in istifasını, yardımcıları Steve Baker ve Suella Braverman’ın istifaları izledi.

Brexit’te son durum

Britanya Başbakanı Theresa May, Cuma günü Bakanlar Kurulu’nun 12 saat süren toplantısının ardından hükümetin yeni bir AB’den ayrılış stratejisi kararlaştırdığını açıkladı.

Ancak kabinede mutabakat sağlanabilmesi için Theresa May’in bakanlara baskı yaptığı belirtilirken, yeni müzakere planı Brexit yanlıları tarafından “AB’den ayrılmama planı” olarak nitelendirildi.

Ayrıca David Davis’in istifasının ardından May’in Brexitçi kanadın artan tepkisiyle karşılaşabileceği ifade edildi. Hatta Muhafazakâr Partili 60 milletvekilinin bu gruba dahil olduğu ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un da Başbakanının kararını kerhen desteklediği iddia edildi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’nin de May’i Brexit sürecini yürütememekle eleştirdiği bildirildi.

İstifaların artması halinde May’in başbakanlıktan düşürülmesinin de söz konusu olabileceği ifade edildi.

Yeni müzakere planı bugün sunuluyor

Kabinenin kabul ettiği Brexit’e yönelik yeni müzakere planının bugün Avam Kamarası’nda milletvekillerine sunulması bekleniyor.

Ancak istifaların ardından Başbakan May’in milletvekillerinin desteğini almasının zor olacağı tahmin ediliyor.

Britanya ile AB, Brexit için uzlaşı tarihi olarak Ekim 2018’i belirlemişti. Britanya’nın Mart 2019’da AB’den ayrılması planlanıyor.