Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan Minbiç açıklaması: Şimdi şehrin içine girme zamanı

Çavuşoğlu’ndan Minbiç açıklaması: Şimdi şehrin içine girme zamanı

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li senatör Lindsey Graham’ın son uyarısına rağmen Minbiç’te yeni bir operasyonun sinyalini verdi, “Şimdi ise ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de yeni bir harekâta girişebileceği sinyali verdi.

AA’ya konuşan Çavuşoğlu, Minbiç’teki son duruma değinerek “ABD ile aramızdaki uzun zamandır en büyük sorun olan YPG konusunda bir yol haritası belirledik ve şimdi bunu uygulama safhasındayız” dedi.

Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde bağımsız devriye faaliyetleri devam ederken Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada “Şimdi ise ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı. Bu süreçte de YPG buradan çekilecek ve bunların silahları alınacak” ifadelerini kullandı.

Minbiç’in ardından Fırat’ın doğusuna geçileceğini de söyleyen Çavuşoğlu, “Yol haritamızda Münbiç’i tamamladıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye net bir cümle var ve çalışma grubu toplantılarında bunlar konuşuldu, değerlendirildi ve bu konuda mutabakat sağlandı” dedi.

ABD’li senatörden uyarı

Ankara’da geçen hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen, Pazartesi günü de Kuzey Suriye’deki Minbiç kentini ziyaret eden ABD’li senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de yeni bir harekâta girişmesi hâlinde kendini bir “bataklıkta” bulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Graham, YPG’lilerin Fırat’ın doğusunda, yani Minbiç’e yaklaşık 20 kilometrelik bir uzaklıkta konuşlanmasının “yeterli olması gerektiğini” de söylemişti.


ABD’li senatörden ‘Kuzey Suriye’ uyarısı: Türkiye kendini bataklıkta bulur


Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ise ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Son olarak Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.