Ana SayfaÇalışma YaşamıCSUN işçileri eylemde: ‘Gerekirse Saray’a gideceğiz’

CSUN işçileri eylemde: ‘Gerekirse Saray’a gideceğiz’

HABER MERKEZİ – Aylardır ücretleri ödenmediği için eylem yapan 380 CSUN işçisi, fabrikayı kendilerinin batırmadığını, bu yüzden de bedelini ödemeyeceklerini söyledi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise İŞKUR’a işçilerin yaşadığı sorunların çözümü konusunda talepte bulunacaklarını belirterek, “Kısa süre içerisinde buradan da bir sonuç alamadığımız takdirde bizler gerekirse Ankara’ya Saray’ın önüne gideceğiz” dedi.

Tuzla’da kurulu ve aylardır üretim faaliyeti olmayan CSUN fabrikasında 380 işçi, ücretlerinin ödenmemesi üzerine 18 Haziran’dan bu yana fabrika önündeki bekleyişini sürdürüyor.

Fabrika önünde eylemde olan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, taleplerini dile getirmek için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Çinli patronu uyarıyoruz; CSUN’u biz batırmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz” pankartının açıldığı eylemde, “Krizin faturası işçiye değil patronlara” ve “Biz çalıştık sen kazandın” dövizleri taşındı.

Eylemde sık sık “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atılırken, basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu okudu.

Tuzla’da bulunan fabrikanın Çin sermayeli ve dünyanın en büyük fabrikalarından biri olduğuna değinen Serdaroğlu, “Özellikle enerji üretiminde dünyanın en önemli firmalarında olan bu şirket Tuzla Serbest Bölgede devletin bütün imkânlarından ve o bölgenin hassasiyetinden yararlanarak 2013 yılından 2017 yılına kadar devasa bir şekilde büyümüş. Firma daha küçük çaplı bir firmadan bugün neredeyse 500 yakın çalışanını bulunduğu bir şirket haline dönüşmüş” dedi.

Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de işçileri asgari ücretle çalışan ve sosyal hak talep etmesini istemeyen bir serbest bölge anlayışı yaratıldı. Ve buralarda sendikal örgütlenmeler sürekli olarak engellenmeye çalışıldı. İşçinin hakkını vermeyen patronlara karşı yapılacak grevler patron sever hükümet tarafından sürekli yasaklanmaya ve engellenmeye çalışıldı. Biz serbest bölgelerdeki teşvike ve hükümet desteğine rağmen işçilerin bugün burada yaşamış olduğu mağduriyeti kabul etmiyoruz.”

Dayanışma çağrısı

Herkesi CSUN işçileriyle dayanışmaya da çağıran Serdaroğlu, “3 ay maaş alamadığımız takdirde Türkiye’de yaşamanın zorluklarını herkesin hissetmeye çalışmasını istiyoruz. Elektrik faturası, su parası ve kiralar ödenemiyor. Ödenemeyen her kuruş için faiz ödüyoruz. Ama buna rağmen devlet yetkilileri bize neden böyle bir sorun yaşıyorsunuz. Ben sorunları çözeceğim deme zahmeti göstermiyor” ifadesinde bulundu.

Öte yandan Çin Konsolosluğu’yla görüşme yaptıklarını dile getiren Serdaoğlu, “Özel sektör eğer yabancı sektörse, Türkiye’ye geldiği zaman işçilerin ‘kanını emip, terini sömürüp daha nasıl kazanırım’ hesabı içerisindedir. Biz Çin Devleti’nin buraya yatırım yapmasını beklemiyoruz. Bu insanlar Türkiye’nin vatandaşları. Vergilerini veriyor, her türlü hukuksal sorumluluğunu yerine getiriyor. Örgütlerken ayrı bir dert yaşıyorlar. Fabrikada çalışırken emeğin ortaya koyarken Türkiye’ye katkı sağlamaya çalışıyorken ayrı bir dert yaşıyorlar. Bunca sorunun yaşanmasını herkes görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Gerekirse Saray’a gideceğiz’

İŞKUR’a ise işçilerin yaşadığı sorunların çözümü konusunda talepte bulunacaklarını söyleyen Serdaroğlu, “Kısa süre içerisinde buradan da bir sonuç alamadığımız takdirde bizler gerekirse Ankara’ya Saray’ın önüne gideceğiz. Sen içeride saltanat yaparken biz mağdur ediliyoruz diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Eylemin ardından da Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ‘CSUN Raporu’ İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne verildi.


Bu haber Evrensel ve MA’dan derlenmiştir.
Previous post
Kuzey Suriye'de birleşik yönetime doğru: Son kongrede 'ortak koordinasyon' kararı
Next post
Şizofreni hastası tutuklu tek kişilik hücrede tutuluyor: "Kendini öldürme riski var"