Ana SayfaEkolojiDanıştay’dan tarihi karar: Munzur Vadisi’ne baraj yapılamaz

Danıştay’dan tarihi karar: Munzur Vadisi’ne baraj yapılamaz

HABER MERKEZİ – 10 yıllık hukuki sürecin ardından Danıştay 10. Dairesi, Munzur Çayı’na 4 baraj ve 5 HES projesiyle ilgili bakanlığın projelerin iptali kararının düzeltilmesi yönündeki talebini reddetti. “Bu projelerle ilgili onay ve izin verilemez” kararını yineledi.

Danıştay 10. Dairesi, Dersim’deki Munzur Vadisi’ne yapılması planlanan HES ve barajlara yönelik kararını açıkladı.

10 yıllık hukuki sürecin sonunda verilen kararda, “ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı” alınmadıkça projelerle ilgili onay ve izin verilemeyeceğine hükmedildi.

“Tarihi karar”

Bianet’ten Pınar Tarcan’ın haberine göre Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce verilen projelere onay kararını temyize götüren Dersim Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım, gelinen aşamada davalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. ile Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş.’nin yaptığı Karar Düzeltme başvurusunun reddedildiğini aktardı.

Yıldırım “Böylelikle gerek Munzur Vadisi Millî Parkı bakımından ve gerekse de Millî Parklar hukuku bakımından tarihi bir karar verilmiştir” dedi.

İlk dava 2011’de açılmıştı

Munzur Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde toplam 4 Baraj ve 6 HES projesine izin veren Bakanlık kararının iptali amacıyla 19.12.2011 tarihinde dava açılmıştı.

Açılan davaya Munzur Suyu üzerinde inşaası planlanan Konaktepe Barajı ve HES I ile Konaktepe HES II Projesini gerçekleştirmek isteyen Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. ile Mercan Suyu üzerinde 1985 yılında tamamen kaçak inşa edilen Mercan Reg. ve HES’i işleten Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş. davalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı yanında müdahil olmuşlardı.

Avukat Barış Yıldırım’ın açtığı dava 10.10.2013 tarihinde Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti.

Red kararının bozulması amacıyla yapılan temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 10. Dairesi’nce Ankara 3. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cizre yasağında cenazesi buzdolabında saklanan Cemile Çağırga’nın babası tahliye edildi
Sonraki Haber
Aracı terk edilmiş halde bulundu: HDP üyesi de olan Diyarbakırlı iş insanından haber alınamıyor