Ana SayfaGüncelDemirtaş’a ‘hukuksuz tutukluluktan’ tazminat ödenecek

Demirtaş’a ‘hukuksuz tutukluluktan’ tazminat ödenecek

HABER MERKEZİ – Mahkeme, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınarak tutuklanması ve 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmadığı gerekçesiyle hazine aleyhine açtığı maddi ve manevi tazminat davasında, Demirtaş’a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın 4 Kasım 2016’da gözaltına alınıp, tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne konulmasının ‘hukuka aykırı bir şekilde’ olduğu, makul sürede mahkeme önüne çıkarılmadığı ve tutukluluk incelemesinin 4 ay boyunca yapılmadığı gerekçesiyle Maliye Hazinesi aleyhine açtığı maddi ve manevi tazminat davasında karar çıktı.

Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman katıldı.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Demirtaş’ın üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Demirtaş’ın tutuklama kararının hukuka uygun olduğu, tutuklama süresinin makul olduğu, tutuklamaya ilişkin kararların gerekçeli olduğu göz önüne alındığında CMK 141’inci maddede belirtilen tazminat koşulları oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddedilmesine karar verilmesini talep etti.

İstinaf yolu açık bırakıldı

MA’da yer alan habere göre Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman ise dava dilekçesinde belirttikleri hususları tekrar etti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme, Demirtaş’ın Maliye Hazinesi aleyhine açtığı maddi tazminat davasının reddine karar verdi.

Mahkeme, Demirtaş’ın CMK’nin 108’inci maddesi gereğince 30 günlük süre içerisinde tutukluluk incelemelerinin yapılmadığı gerekçesiyle açtığı manevi tazminat davasını kısmen kabul ederek, Demirtaş’a 10 bin TL’lik manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Mahkeme, tazminatın aylık tutukluluk incelemesinin yapılmadığı, 27 Temmuz 2017 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı Hazine’den alınarak Demirtaş’a verilmesine hükmetti.

Mahkemenin oy birliğiyle aldığı karara karşı istinaf yolu açık bırakıldı.

Karaman: Karar olumlu ancak eksik

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, kararı değerlendirerek sonucun olumlu ancak eksik bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Haksız tutuklanan, hakkında hukuka aykırı bir şekilde tutukluluk devam kararları verilen, makul sürede yargı mercileri önüne çıkarılmayan ve hüküm verilmeyen, yasal 30 günlük periyotlarla tutukluluk incelemesi yapılmayan Sayın Demirtaş hakkında açmış olduğumuz bu dava ile verilen hüküm, Sayın Demirtaş’ın maruz kaldığı hukuksuzluğun yine başka bir mahkemece tescilidir. Karar eksik ama bu yönüyle de önemlidir. Eksik ve hukuka aykırı kısımlar yönünden istinaf başvurusu yapacağız.” 

Previous post
KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı
Next post
1500 işçi çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle iş bıraktı