Ana SayfaEkolojiDivriği’de köylüler altın arayan şirketlere karşı: “Doğamızı mahvedecekler”

Divriği’de köylüler altın arayan şirketlere karşı: “Doğamızı mahvedecekler”

HABER MERKEZİ – Sivas’taki Mursal köyünde  altın madeni işletmecileri tarafından yapılmak istenen sondaj çalışmalarına halk tepkili. Doğalarına sahip çıkmak için nöbet tutan Mursallılar, ‘yaşam alanlarına yapılan bu müdahaleyi engellemek için hukuki bütün yolların zorlanacağının’ altını çiziyor. Köylüler sondaj çalışmasının başlatılacağı gün ise büyük bir eyleme hazırlanıyor.

Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyü sakinleri, Yuva ve Attepe bölgelerinde maden rezervlerini tespit etmek amacıyla yapılmak istenen sondaj çalışmalarına tepkili.

27 Temmuz itibariyle Mursal köyünde altın madeni arama amacıyla başlatılmak istenen sondaj faaliyetine karşı yaşam alanlarını savunan köylülerin ve bölgedeki diğer yurttaşların müdahalesi sonucu başlayan gerginlik hala devam ediyor.

Sürecin yasal bir şekilde ilerlemediğini belirten köylüler, bu faaliyete son verilmesi için başvuruda bulundu.

Köy muhtarı Ali Kocaoğlu, başlayacak hukuki süreç ile birlikte sürecin en az bir yıl erteleneceğini öngördüklerini belirtiyor. Bu bir yıl içerisinde de sondaj çalışmasının topyekun iptal edilmesi için mücadele edeceklerinin de altını çiziyor.

“Baraj suyuna siyanür karışacak”

Muhtar Kocaoğlu, Divriği ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Mursal Barajı yakınlarında yapılmak istenen sondaj faaliyetiyle birlikte baraj suyuna siyanür karışacağı kaygısını taşıdıklarını da aktarıyor.

Bu çalışmanın bütün Divriği doğasını ağır bir tahribata maruz bırakacağını ifade eden Kocaoğlu, yaşam alanlarına yapılan bu müdahaleyi engellemek için hukuki bütün yolların zorlanacağının altını çiziyor.

HDP’den destek

Muhtardan bilgileri alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Kendilerine sürecin takipçisi olacağımızı ve yaşam alanlarının talan edilmesine karşı yürüttükleri mücadelelerinde yanlarında duracağımızı ifade ettik” açıklamasında bulundu.

Ne oldu?

Sivas merkeze 180, Divriği ilçesine ise 28 kilometre uzaklıkta bulunan Mursal köyünde Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün girişimleriyle Yuva ve Attepe bölgelerinde başta altın olmak üzere maden araması için sondaj yapılması kararı alındı.

Kararı uygulamak için perşembe günü Mursal köyüne gitmek isteyen MTA yetkilileri köyde toplanan kalabalığın tepkisiyle karşılaştı. Bir gün sonra yeniden aynı girişimde bulunan MTA yetkilileri köy girişinde biriken kalabalığı görünce köye girmekten vazgeçti.

Köylüler, oluşturdukları heyetle Sivas Valisi Davut Gül’ü ziyaret ederek konu hakkında bilgi aldı. Heyet cumartesi günü köyde toplanarak köylülere bilgi verdi. Salı günü şirket yetkililerinin köye tekrar geleceği ve sondaj çalışmalarına başlayacağı öğrenildi.

Fotoğraf: DHA

Konu hakkında açıklama yapan Divriği İl Genel Meclis Üyesi Sadık Güller, MTA tarafından geçen sene 10 bin metre uzunluğunda bir sondaj çalışmasının yapıldığını öğrendiklerini, salı günü gelecek şirket çalışanlarının sondaj yapacağını ve bölgedeki maden çeşidinin tespit edileceğini ve ona göre çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

Sondaj çalışmasının yapılacağı 31 Temmuz’da yani yarın, çevre köylerden de katılımla büyük bir miting düzenleneceği belirtiliyor.


Bu haberde HDP’li Ali Kenanoğlu’nun web sayfasından, Hürriyet ve Pirha’dan yararlanılmıştır.