Ana SayfaEkonomiFinancial Times: Türkiye’deki işletmeler için tehlike çanları çalıyor

Financial Times: Türkiye’deki işletmeler için tehlike çanları çalıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki son ekonomik gelişmeleri değerlendiren Financial Times, dövizin gidişatı yüzünden Türkiye’de işletmeler için tehlike çanlarının çaldığını yazdı.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinde Financial Times, Türkiye’deki son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Dövizin gidişatı yüzünden Türkiye’de işletmeler için tehlike çanlarının çaldığı belirtilen haber, gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel’in imzasını taşıyor.

Financial Times’taki haberde, Türk Lirası’ndaki (TL) değer kaybı sonrası tehlikeli çanlarının çaldığı, zayıflayan TL’nin enflasyonu tetikleme, borcu yüksek özel sektör üzerindeki baskıyı artırma ve hayati önemdeki yabancı sermayeyi caydırma riski olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberin başında, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkan Yardımcısı Albert Saydam’ın ekonominin gidişatına yönelik görüşleri yer alıyor: “Bu kesinlikle çok sayıda şirket için yeni bir durum. Hem yüksek enflasyonla hem de dalgalı bir kurla karşı karşıyayız.”

“Merkez Bankası’nın kararı umutlara darbe indirdi”

Haber şu satırlarla sürüyor:

“Merkez Bankası’nın piyasaları şok ederek faiz oranlarını sabit tutmasının ardından Türk Lirası yüzde 4,2 değer kaybetti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kendisini yüksek faizin ‘düşmanı’ olarak ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı ekonominin başına getirmesinden sonra ilk kez toplanmıştı.

“Sayın Albayrak hızla artan enflasyonla mücadele sözü ve Türkiye’nin ‘piyasalarla savaşmayacağı’ garantisi vererek, atamasına yönelik kaygıları gidermeye çalıştı. Ancak Merkez Bankası’nın Salı günkü kararı, Ankara’nın Sayın Erdoğan’ın geçen ayki seçim zaferi sonrası daha ortodoks bir para politikasına dönme sinyali vereceğine dair umutlara darbe indirdi.”

“Türkiye’nin kısır döngüde kilitlenme riski var”

Ayrıca haberde, Nomura’da gelişmekte olan piyasalar ekonomisti olarak görev yapan İnan Demir’in görüşlerine de yer veriliyor:

“Liranın zayıflaması, şirketlerin ve bankaların bilançoları üzerinde büyük bir baskı oluşturacaktır. Yabancı alacaklıların Türkiye’de özel sektörün bilançosuna yönelik kaygıları muhtemelen sermaye akışının azalmasına yol açacak. Türk Lirası üzerindeki baskı daha da artacak. Bu nedenle Türkiye’nin kısır döngüde kilitlenme riski var.”

TL, bu yıl dolar karşısında yüzde 20’den fazla değer kaybetti. Ekonomi geçen yıl yüzde 7,4 büyüse de enflasyon Haziran ayında yüzde 15’e yükseldi. Cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı da yüzde 6’nın üzerine çıktı.


BBC Türkçe’de daha geniş bir hali olan habere BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki ilde iş cinayetleri: Üç inşaat işçisi düşerek yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Yunanistan Başbakanı: Yangınların tüm siyasi sorumluğunu kabul ediyorum