Ana SayfaDünyaFransa’da polis bir genci öldürdü, kentin üç noktasında yüzlerce kişi sokağa çıktı

Fransa’da polis bir genci öldürdü, kentin üç noktasında yüzlerce kişi sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Nantes’da bir genç polis tarafından vurularak öldürüldü. Olayın ardından kentin üç noktasında yüzlerce kişi sokağa çıktı.

Fransa’nın Nantes kentinde 22 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından büyük bir çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişi sokağa çıktı.

Breil Mahallesi’nde polis ile protestocular gece boyunca çatıştı.

Çatışmaların Dervallières ve Malakoff bölgelerinde de yaşandığı bildirildi.

Nantes’ın sosyalist Belediye Başkanı Johanna Rolland, 22 yaşındaki gencin ölümüne ilişkin tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Polisten açıklama

Gencin ölümüyle ilgili soruşturma sürerken, polisten konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Yerel polis şefi Jean-Christophe Bertrand tarafından yapılan açıklamada, Salı günü saat 20.30’da polisin seyir halindeki bir aracı durduğu ve polisin sürücüyü polis merkezine götürme yönünde talimat aldığı belirtildi.

Bertrand, sürücünün arabayla geri giderek bir polisi hafif yaraladığını iddia ederken, “[Polisin] Arkadaşlarından biri ateş etti, maalesef yaşamını yitiren genç erkeği vurdu” dedi.

Görgü tanıkları polisi yalanladı

Ancak görgü tanıkları, polisten tümüyle farklı açıklamalarda bulundu.

Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre olay anını filme alan bir görgü tanığı, polis açıklamasını yalanlayarak, “Hiçbir polis yaralanmamıştı. Ambulans daha erken çağrılsaydı bu genç ölmezdi” dedi ve olayı şu sözlerle aktardı:

“Genç, aracıyla geri gitmeye çalıştı. Araç duvara çarptı. Zaten hareket edecek durumda değildi. Polis doğrudan, şoförün boynuna ateş açtı. Bir kişi olayı filme alıp Facebook’tan paylaştı ancak sonra o filmi sildirdiler.”

Fransa’da polis şiddet

Fransa’da polis şiddeti giderek artıyor.

Temmuz 2017 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında 14 kişi polis kurşunuyla hayatını kaybederken, Fransız polisinin sistematik olarak yoksul mahallelerde şiddet kullandığı belirtiliyor.

Polis şiddetinin hedefinde ise çoğunlukla etnik azınlıklar bulunuyor.

Ayrıca yetkililer etkin soruşturma yürütmemekle suçlanıyor.

Buna örnek olarak da Paris’in yakınlarındaki Beaumont-sur-Oise’de Adama Traoré isimli genç bir siyah erkeğin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardındanki süreç gösteriliyor.

Yetkililer, Traoré’nin ölümünün soruşturulmasına ilişkin süreci ağırdan almakla eleştirilirken, polis ve devlet olayın üzerini örtmekle suçlanmıştı.

Traoré’nin ölümüne ilişkin soruşturma halen sürüyor.


Karınca Dış Haberler