Ana SayfaDünyaFT: Erdoğan ekonomiyi aile meselesi yaptı, döviz krizi riski yine ortada

FT: Erdoğan ekonomiyi aile meselesi yaptı, döviz krizi riski yine ortada

HABER MERKEZİ – Britanya merkezli FT gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimine Berat Albayrak’a getirmesi hakkında “Erdoğan ekonomiyi aile meselesi yaptı” başlıklı bir analiz ve bir başyazıya yer verdi. Başkanlık sistemiyle beraber yetkilerin Erdoğan’ın elinde toplamasının yatırımcıları ürküttüğünü yazan gazete, “Türkiye’nin tam anlamıyla, birkaç ay önce kılpayı kurtulduğu bir döviz krizine girmesi riski yeniden ortaya çıktı” yorumuna yer verdi.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times (FT), Türkiye’de başkanlık sisteminin resmen başlamasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde toplanan yetkileri ve Erdoğan’ın ekonomi yönetimini Berat Albayrak’a emanet etmesini mercek altına aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre yetkilerin Erdoğan’da toplanmasının yatırımcıları ürküttüğünü yazan gazetede, Maliye ve Hazine Bakanı olarak atanan Berat Albayrak hakkında “Erdoğan ekonomiyi aile meselesi yaptı” başlıklı bir analiz ve bir başyazı yer aldı.

Yeni sistemle birlikte Merkez Bankası Başkanı’nı atama yetkisinin Erdoğan’ın eline geçmesinin piyasaların güvenini sarstığını belirten gazete, buna ek olarak Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı ekonomiden sorumlu kişi yapmasının Türkiye borsasını altüst ettiğini belirtti.

Rabobank’tan gelişmekte olan piyasalar para kuru stratejisti Piotr Matys, “Türkiye’nin tam anlamıyla, birkaç ay önce kılpayı kurtulduğu bir döviz krizine girmesi riski yeniden ortaya çıktı. Damadı Berat Albayrak’a bu kadar hayati bir dönemde bu kadar önemli bir görevi vermesiyle Erdoğan, yönetiminin alışılmadık politikalar izleyebileceği mesajını vererek, piyasaların endişelerini yeniden alevlendirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Makalede ayrıca Albayrak’ın ekonomik modele dair bir önerisi olup olmadığının bile bilinmediği belirtildi.

“Erdoğan karşısında uluslararası finans piyasalarını bulabilir”

Financial Times’ta yer alan başyazıda da Erdoğan’ın Albayrak seçimi eleştirildi.

“Erdoğan’ın tek adam yönetimi projesi tamamlandı” cümlesiyle başlayan yazıda, “Erdoğan, ülkenin büyüyen ekonomik sorunlarını çözebilecek uzmanları görevlendirerek, bu gücünü akıllıca kullanabilirdi. Ama bunun yerine ilk kararnameleriyle gösterdi ki gücünü kendisinin ve yakın arkadaşlarının yerini sağlamlaştırmak, kendine has ve çoğu zaman yanlış olan ekonomik yaklaşımını uygulamak için kullanacak” ifadeleri yer aldı.

Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının “piyasaların tam da korktuğu şey” olduğu savunulurken, son olarak Erdoğan’ın geleneksel olmayan ekonomi politikaları izlemesi halinde karşısında en güçlü baskı mekanizması olarak uluslararası finans piyasalarını bulabileceği belirtildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Neden insanlar, sanki özgürlükleri için savaşırmışçasına, kölelikleri için savaşırlar? - Asad Haider
Sonraki Haber
Cari açık ilk beş ayda 27.72 milyar dolar arttı