Ana SayfaGüncelGazeteci Canan Coşkun’a ertelemesiz 2 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Canan Coşkun’a ertelemesiz 2 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, “Terörle mücadelede görev almış tanığın kimliğini açıklamak ve yaymak” iddiasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı ertelemedi.

DHKP-C’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatların 20 Eylül 2017’de çıkarıldıkları savcılıktaki sorgularını haberleştiren Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Coşkun ve müdafilerinin hazır bulunduğu duruşmayı, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Basın İş Sendikası Başkanı Faruk Eren ile çok sayıda gazeteci izledi.

Duruşma, Coşkun’un mütalaaya karşı yaptığı savunmayla başladı.

2013 yılından bu yana Cumhuriyet gazetesine bağlı olarak adliye muhabirliğini yaptığını belirten Coşkun, “İstanbul Adliyesi’nde başsavcılığın yürüttüğü kamuoyunu ilgilendiren soruşturmaları, davaları takip ediyorum. Haliyle yazdığım haberlerin unsurları avukatlar, mahkemeler, hakimler, savcılar, sanıklar, şüpheliler, tanıklar…” dedi.

“‘Kısıtlılık kararı var’ diye düşünseydim işimi yapamazdım”

Savcının mütalaasındaki suçlamalara cevap veren Coşkun, “Savcı, soruşturmanın kısıtlı olmasına rağmen amacını tehlikeye sokacak şekilde haber yaptığımı öne sürüyor. Mütalaanın ardından geçmişte kamuyu ilgilendiren soruşturmalarda kimlerin tanık olduğunu ve ne dediklerini görmek için haber arşivimi taradım. Bunlardan biri katledilen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink dosyası. Bu dosya hakkında soruşturma aşamasında kısıtlılık kararı vardı. O aşamada cinayetin azmettiricisi Erhan Tuncel ve tetikçisi Ogün Samast tanık olarak ifade verdi. Dolayısıyla söyledikleri haber değeri taşıyordu. O an ‘kısıtlılık kararı var’ diye düşünseydim işimi yapamazdım” dedi.

‘Haberi ana akım da yaptı’

Bu haberi yapan tek kişinin de kendisi olmadığını belirten Coşkun şöyle devam etti:

“Ana akım medya kuruluşlarının hemen hemen hepsi son dakika bilgisi olarak duyurdu bunu. Yani, savcı hem eksik hem de yanlış biliyor. Suçlandığım haber kısıtlı bir soruşturmayla ilgili yazdığım ilk haber değil. Hiçbiri soruşturmanın amacını tehlikeye sokmadığı için dava konusu edilmedi. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğim çünkü bunun toplumsal hafıza için bir gereklilik olduğuna inanıyorum. Savcının diğer suçlaması da tanık Berk Ercan’ı ve ailesini teşhir ederek terör örgütlerine hedef gösterdiğim iddiası. Savcıya göre haberle Berk Ercan ve ailesini teşhir etmişim. Nasıl yaptığım belli değil. Haberde ne bir fotoğraf kullanılmış ne de betim yapılmış. Ailesi ile ilgili ise tek bir kelime bile yok. Savcı ayrıca Berk Ercan’ın etkin pişmanlıktan yararlandığını, örgütün faaliyetlerinin deşifre edilmesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Haberime dayanak olan savcılık sorgusunda Berk Ercan’ın etkin pişmanlıktan yararlandığına ilişkin bir beyan yok. Dolayısıyla haberi yazdığım sırada orada yazmayan bir şeyi bilmem mümkün değil.”

İndirimsiz, ertelemesiz hapis cezası

Geçmişte kısıtlı soruşturma dosyalarıyla ilgili pek çok haber yazdığını ve hiçbirinin dava konusu yapılmadığını vurgulayan Coşkun, “Herhangi bir suç işlemediğim için hakkımda beraat kararı vermenizi talep ediyorum” dedi.

Coşkun’un avukatları da savunmalarında beraat talebinde bulundular.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış tanığın kimliğini açıklamak ve yaymak” iddiasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme cezada indirim uygulamadı ve ertelemedi.

Previous post
İyi ki doğdun "Mîrçik" – Elend Aydın
Next post
2 gün önce tahliye edilmişti: Bulanık eski belediye eş başkanı Yaşar yeniden tutuklandı