Ana SayfaGüncelHDK’den ‘yerel’e vurgu ve ‘parlamento yerine sokak’ mesajı

HDK’den ‘yerel’e vurgu ve ‘parlamento yerine sokak’ mesajı

HABER MERKEZİ – HDK’nin Genel Meclis toplantısının açıklanan sonuç bildirgesinde, “Yeni dönem parlamento yerine sokağın esas alınması gereken bir dönemdir. Bu sokağın da eskisinden daha farklı örgütlenmesi demektir” denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 15 Temmuz’da İstanbul’da yapılan Genel Meclis toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Toplantıda seçim sonuçları ile birlikte siyasal ve toplumsal gelişmeler değerlendirilip, önümüzdeki döneme dair kimi planlamalar çıkarıldı.

24 Haziran seçimlerinin adil olmadığının savunulduğu bildirgede, “Tek başına OHAL koşularının varlığı bile seçimin meşru olmadığının göstergesidir” denildi.

Bütün olumsuzluklara rağmen HDP’nin oylarını yükselterek barajı aşmasının önemine dikkat çekilen bildirgede,  “toplumsal muhalefette büyüme dinamiklerinin ortaya çıkması ile anti faşist güç birliğine gidecek ittifak zeminin oluştuğu” ifade edilerek bunun önemine vurgu yapıldı.

Bildirgede, seçim sonrası oluşturulan kabinenin ‘savaş rant kabinesi olduğu’ değerlendirmesi yapılırken, şöyle devam edildi:

“Yeni devlet yönetiminin ‘şirket mantığı’ ile hareket edecek olması, her politikada temel alınacak kriterlerin ‘kar ve zarar’ ve ‘rekabet’ olması demektir. Bu politika, kamusal hizmetlerin tümüyle devre dışı bırakılması, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşama koşullarının giderek kötüleşmesi anlamına gelmektedir.”

“Parlamento yerine sokak”

HDK bildirgesinde esas vurgu ise yerel örgütlenmeye yapıldı.

“Eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesi için siyasal ve toplumsal kesimlerle ittifaka ihtiyaç olduğunu” belirten HDK bildirgesinde yerele dair yapılan vurgu özetle şöyle:

  • Yaşanan tüm sorunların temelinde demokratikleşememe vardır. Kalıcı çözüm ise, başkanlık sistemi ve tek adam rejimine karşı demokratik cumhuriyetin inşasıdır.
  • Tüm alanlarda halk meclisleri kurulması perspektifi ile en yerelden en genele hareket edilecektir.
  • Yerel meclisler kurma ve güçlendirme çalışmaları yoğunlaştırılarak sürdürülecektir.
  • Yeni dönem, alternatif toplumsal örgütlenme ve kurumların yaratılması, kurulması dönemidir.
  • Yeni dönem eskisinden daha farklı olarak parlamento yerine sokağın esas alınması gereken bir dönemdir. Bu sokağın da eskisinden daha farklı örgütlenmesi demektir.

Duruşmaya çağrı

HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun da aralarında bulunduğu siyasetçilerin 19 Temmuz Perşembe günü Ankara’da yapılacak duruşmasına katılım çağrısında da bulunulan bildirgede, “19 Temmuz Perşembe günü, tüm demokrasi güçleri ile en kitlesel biçimde Ankara’da buluşacağız” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarihi Kuzguncuk Mahallesi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi
Sonraki Haber
'Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı' raflarda