Ana SayfaGüncelHDP’den 15 Temmuz açıklaması: Darbe girişiminin siyasi ayağı meçhul bırakıldı

HDP’den 15 Temmuz açıklaması: Darbe girişiminin siyasi ayağı meçhul bırakıldı

HABER MERKEZİ – HDP, 15 Temmuz darbe girişiminin ikinci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada darbe girişimin siyasi ayağının ‘meçhul’ bırakıldığını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimine dair yazılı açıklama yaptı.

“2 yıldır siyasi ayağı bulunamayan darbe girişimi” başlıklı açıklamada, darbe girişiminin hemen ardından ilan edilen ve ahlen süren olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına ve 4 Kasım 2016’da HDP’nin eski eş genel başkanları ve milletvekillerine dönük gözaltı ve tutuklama operasyonlaru hatırlatıldı.

“15 Temmuz darbe girişimi göstere göstere gelmiştir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Özellikle 28 Şubat 2015’te yapılmış olan Dolmabahçe mutabakatının iktidar tarafından bozulmasının ve Kürt sorununa ilişkin çatışma ve savaş konseptinin yeniden devreye alınmasının darbe mekaniğini tetiklediğini defalarca dile getirmiştir. Her tür darbeye karşı net duruşumuzu defalarca vurgulamıştır.

“15 Temmuz darbe girişimine karşı TBMM’nin ve halkımızın gösterdiği ortak duruş da iktidar tarafından demokratik siyaseti güçlendirme ve darbeci zihniyet karşısında demokrasi, hak, hukuk ve özgürlükler zeminini geliştirme yönünde değerlendirilmemiştir.”

İktidarın toplumsal muhalefet ve demokratik siyasete karşı baskı ve hukuksuzluklarını artırdığı savunulan HDP MYK açıklamasında, yargının bağımlı ve taraflı hale getirildiği belirtilerek şöyle devam etti:

“Yeni bir totaliter rejimi ilan edecek, mutlak iktidarı kurumsallaştıracak ortamı sağlamıştır. Kuvvetler ayrılığını, denge denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırmış; hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu tesis etmiş; demokratik hak ve özgürlükleri, kurum ve işleyişleri kullanılamaz hale getiren tek kişi yönetimini kurmuştur.”

Açıklamada, darbe girişimin siyasi ayağının ‘meçhul’ bırakıldığı vurgulanarak, “Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözümün gerçekleştirilmesi de yeni darbe ortamlarının doğmaması, darbe mekaniğinin işlememesi için elzem olandır” denildi.