Ana SayfaGüncelHDP’li iki vekil hakkında daha ‘cenaze soruşturması’

HDP’li iki vekil hakkında daha ‘cenaze soruşturması’

HABER MERKEZİ – HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca ve Mehmet Rüştü Tiryaki hakkında PKK’li Devran Baysal’ın cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Uca hakkında açılan soruşturmaya, “Halkın acısı bizim acımızdır. Soruşturmalarla bizleri irademizden koparamazlar” sözleriyle tepki gösterdi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekilleri Feleknas Uca ve Mehmet Rüştü Tiryaki hakkında soruşturma başlattı.

HDP’li vekiller hakkında açılan soruşturmanın gerekçesi, Hakkari’de yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’li Devran Baysal’ın Asri Mezarlık’ta yapılan cenaze törenine katılmaları.

AA’nın haberine göre Uca ve Tiryaki’ye yöneltilen suçlama ise ‘örgüt propagandası yapmak’.

Uca: Cenazeler arasında ayrım yapmayacağız

Feleknas Uca, hakkında açılan soruşturmaya tepki gösterdi.

Kültürlerinde cenazelere katılmanın insani görev ve toplumsal zorunluluk olduğunu ifade ederek, “Kimin cenazesi olursa olsun, geçişi sırasında dahi ayağa kalkarak saygı duyulur. Kimse cenazenin kimliğini sorgulamadı, tarihte böyle bir örnek bulamazsınız” dedi.

Uca, “AKP siyaseti cenazelere uzandı. Hakkımızda cenaze törenlerine katıldığımızdan dolayı soruşturma açılması yeni bir durum değil. Biz bu halkın çocuklarıyız, seçilmiş milletvekilleriyiz. Halk bize inanarak oy verdi. Bizler de bu halka sahip çıkarak, milletvekilliği görevimizi yerine getireceğiz. Halkın acısıyla, sevinciyle bütünleşiyoruz. Her dönem halkımıza sahip çıkarak, acılarını paylaşacağız” diye konuştu.

İktidarın varlığını cenazeler üzerinden sürdürdüğünü belirten Feleknas Uca, sözlerini “Biz ne soruşturmalardan ne tutuklamalardan ne de saldırılardan korkuyoruz. Biz bu halkın çocuklarıyız. Halkın acısı bizim acımızdır. Soruşturmalarla bizleri irademizden koparamazlar” diye sürdürdü.

Cenaze törenlerine katılmanın suç sayılamayacağının bir kez daha altını çizen Uca, “Soruşturma savcısına, hükümete soruyoruz; Anayasa’nın hangi maddesinde milletvekillerinin cenaze törenlerine katılmasının suç olduğu ifadesi geçiyor? Cenazeler arasında ayrım yapmayacağız. Devran Baysal’ın cenaze töreninin ardından Batman’da intihar eden bir gencin cenaze törenine de katıldık” dedi.

HDP’lilere ‘cenaze soruşturmaları’

Geçtiğimiz günlerde de HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları hakkında PKK’li Mehmet Yakışır’ın cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Daha önceki parlamentoda HDP’den vekil olan isimler hakkında da ‘cenaze soruşturmaları’ açılmıştı.

13 Kasım 2017’de Şırnak’ta hava saldırısı sonucu yaşamını yitiren Hülya Eroğlu’nun Diyarbakır’daki cenazesine ve taziyesine katılan HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Leyla Birlik, Berdan Öztürk, Nadir Yıldırım ve Ahmet Yıldırım’a hedef göstermelerin ardından soruşturma açılmıştı.

Ayrıca HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran hakkında da PKK’li Metin Kaplan’ın Batman’daki cenazesine katıldığı için soruşturma başlatılmıştı.