Ana SayfaGüncelHerhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek

Herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek

HABER MERKEZİ – Yargıçlar Sendikası üyesi Nuh Hüseyin Köse, 703 sayılı KHK ile herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olanların idari yargıç olabileceğini söyledi.

Yargıçlar Sendikası Basından Sorumlu Başkan Yardımcısı Nuh Hüseyin Köse, Resmi Gazete’de yayımlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile idari hakim olabilme şartlarında değişikliğe gidildiğini açıkladı.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Köse, “703 sayılı KHK’nin 136/à maddesine göre herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek” ifadelerini kullandı.

Köse, açıklamalarının devamında şunları kaydetti:

“Fizik tedavi, veterinerlik, Fransızca, iklim mühendisliği, ilahiyat, sümeroloji, tıp gibi en az 4 yıllık bölüm mezunlarının idari yargıç olmalarının önündeki yasal engel kaldırıldı. KHK’nın 136/a madde/fıkrasına göre; bakanlığın ihtiyaç duyacağı diğer alanlarda en az dört yıllık üniversite mezunu olmak şeklindeki değişiklikle, bakanlığa, 4 yıllık herhangi bir alanda lisans diploması olanları idari yargı sınavına sokma yetkisi verilmiş oldu.”

703 sayılı KHK’nin 136. maddesi şöyle:

Daha önce kimler idari yargıç olabiliyordu?

Değişiklikten önce ise idari yargıç olma şartları şöyleydi:

Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, Hukuk Fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak.


703 sayılı KHK’nin tamamına 703 KHK ulaşabilirsiniz.
Previous post
10 ton ağırlığında, en az 200 milyon yaşında: Arjantin’de ‘ilk dev’ dinozor bulundu
Next post
Sanatçı Orhan Aydın serbest bırakıldı