Ana SayfaEkonomiİktisatçı Kozanoğlu: Ekonomi kontrolden çıktı

İktisatçı Kozanoğlu: Ekonomi kontrolden çıktı

HABER MERKEZİ – Enflasyon rakamlarını değerlendiren bütçe uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonominin kontrolden çıktığını belirterek, “Kriz içerisindeyiz” dedi ve ekledi: “Ne yazık ki iflas etmiş bir iktisat politikası anlayışı 24 Haziran’dan sonra devam edecek gibi görünüyor.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyonunun yüzde 15,39 ile 15 yılın zirvesinde olduğunu açıkladı.


Enflasyon Haziran’da zirve yaptı


Gidişatı değerlendiren bütçe uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yaz aylarında enflasyonun normalde düşüş eğilimde olmasına rağmen TÜİK’in açıkladığı rakamların tersine işaret ettiğini belirtti.

‘Ekonomi kontrolden çıktı’

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan (MA) Yasin Kobulan’a konuşan Kozanoğlu, “Şimdi petrol fiyatları, enerji fiyatları, dünyada ham madde fiyatları da artınca iş kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Faizler çok yüksek, enflasyon çok yüksek, cari açık çok yüksek. Bu şartlar altında döviz kuru tutulamıyor. Ne yazık ki iflas etmiş bir iktisat politikası anlayışı 24 Haziran’dan sonra devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Kozanoğlu, “Ekonominin kontrolden çıktığını düşünüyorum. Bu kadar yüksek faizle zaten yatırım yapılmaz, zaten istihdam sağlanmaz. Bu kadar yüksek faizle dahi siz enflasyonu kontrol altına alamıyorsanız, döviz kurlarını aşağıya çekemiyorsanız arabanın kontrolden çıktığı anlamına gelir” dedi.

‘Durgunluğun olduğu bir döneme gidiyoruz’

Kriz denilince akıllara 1994, 2001’deki krizler gibi bir günde ortaya çıkan krizlerin akla geldiğini ifade eden Kozanoğlu, son olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zaten bir kriz içerisindeyiz, zaten enflasyon aldı başını gitti, işsizlik zaten yüzde 10’un üzerinde, cari açık zaten yüzde 7’lere dayandı. Ne olur? Bunun sonucunda yılın 3 aylık döneminde, Temmuz’dan Eylül’e olan kadarki döneminde, sonra Ekim’den Aralık’a kadar olan son üç aylık dönemde ekonomi çok ciddi bir şekilde yavaşlar. Hatta durma noktasına gelebilir, eksi büyüme noktasına geçilebilir. İnsanların satın alma gücü azalır. Böyle olunca ister istemez enflasyon hafif istikrar kazanır, bu kadar fazla sıçramaz. İnsanlar borçlanmak istemedikleri için faizleri bir parça aşağı çekme imkanı olur. Ama ekonominin büyümediği, hala enflasyonun yüksek olduğu bir döneme doğru adım atmış oluruz. Hem enflasyonun yüksek olduğu, hem de durgunluğun olduğu, ne yazık ki Türkiye öyle bir döneme doğru gidiyor.”