Ana SayfaEkonomiİktisatçı Müftüoğlu: Gıdanın ikamesi yok, ciddi sorun var

İktisatçı Müftüoğlu: Gıdanın ikamesi yok, ciddi sorun var

HABER MERKEZİ – Patates ve soğan başta olmak üzere tarım ürünleri fiyatlarındaki artışın çiftçiye verilen karşılıksız desteğin kesilmesiyle birlikte piyasanın serbest tüccarlara bırakılmasından kaynaklandığını vurgulayan ekonomist Özgür Müftüoğlu, “Gıda ürünleri ithal edilmeye başlanıyorsa ciddi sorun var demektir” ifadelerini kullandı.

Enflasyon son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, gıda fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan açıklamada, yalnızca Haziran ayında patatesin fiyatında yüzde 111’lik artış olduğu kaydedilirken, soğandaki fiyat artışında bu oran yüzde 50 oldu.

Son olarak patates fiyatlarını düşürmek için Suriye’den patates getirilmeye başlandı.

Ancak pazarda esnaflık yapan Sait Yalçın ve iktisatçı Özgür Müftüoğlu, fiyat artışlarının nedeninin üretim eksikliğinden kaynaklanmadığı görüşünde.

Yalçın, patatesin pahalı olmasının sebebinin yapılan stoklardan kaynaklandığını belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

“Devlet, bazı sermayedarların stok yapmasına el atmadığı için böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Bazı fırsatçılar stok yaptığı için iki üç haftadır patates ve soğan fiyatlarında vurgun oldu. Tarladan buraya 5 TL’ye patates ve soğan gelmeye başladı. Devlet bunun önüne geçmelidir.”

Gıda fiyatları neden artıyor?

Mezopotamya Haber Ajansı’na (MA) konuşan İktisatçı Özgür Müftüoğlu da devletin çiftçiye verdiği sübvansiyonu (karşılıksız verilen destek) kestiğini hatırlatırken, artık çiftçi ile köylünün, ürünlerini çok ucuza para vermek zorunda kaldığını belirtti.

“Piyasa ürünlerinin, serbest piyasada bu şekilde değerlendirilmesi ve bir takım tüccarların eline geçmiş olması bugün patates ve soğanda yaşadığımız sorunları ortaya çıkarttı” diyen Müftüoğlu, sermaye tüccarlarının stok yapmayı araç gereç haline getirerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi kötü anlamda etkilediğini belirtti.

‘Ciddi sorun var’

Müftüoğlu, son olarak önümüzdeki süreçlerde gıda sektöründe ciddi problemler yaşanacağı uyarısı yaparak, şöyle konuştu:

“Diğer ihtiyaçlar bir şekilde halledilebilir belki ama gıda en temel ihtiyaçlardan biridir. Ve gıda maddelerinin yerine ikame edebilecek bir şey yok. En temel tüketim alışkanlığı olan patates ve soğan yoksulun tenceresinde kaynayan yemeklerdi. Şimdi bunlar da ithal edilmeye başlanıyorsa ciddi sorun var demektir.”

Previous post
'Kabuklu yemişler sperm kalitesini artırıyor'
Next post
Yıldırım: Yeni KHK yarın yayımlanacak