Ana SayfaGüncel“İmralı’dan haber yok”: HDP’li vekilden CPT’ye Öcalan eleştirisi

“İmralı’dan haber yok”: HDP’li vekilden CPT’ye Öcalan eleştirisi

HABER MERKEZİ – Kimseyle görüştürülmeyen ve kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çeken yeğeni ve HDP Milletvekili Ömer Öcalan, CPT’nin tutumunu eleştirdi. CPT’nin kendi kuruluş amacından uzaklaştığını ve Öcalan’a tecrit konusunda sınıfta kaldığını söyleyen HDP’li vekil, “Bir an önce asli kuruluş amaçlarını ve görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor” dedi.

19 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan bu yana da ailesiyle görüştürülmüyor.

Müzakerelerin sürdüğü dönemde devrede olan, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) vekillerden oluşan ‘İmralı Heyeti’ de 5 Nisan 2015’ten bu yana İmralı’ya gidemiyor.

Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) gibi uluslararası kuruluşların girişimleri ise yetersiz bulunarak eleştiriliyor.

CPT, 2016 yılının Nisan ayında İmralı Cezaevi’ne yaptığı ziyaretin raporunu iki yıl aradan sonra 20 Mart 2018 tarihinde açıklamıştı.

CPT’ye eleştiri

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili ve Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan, CPT’nin tutumunu eleştirdi.

CPT’nin İmralı Adası’nda Öcalan ile kimi görüşmeler yaptığını hatırlatan HDP’li vekil, CPT gibi kuruluşların halkı doğru bilgilendirme noktasında görevlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

HDP’li Öcalan, “Hem aile olarak hem de Kürt halkı olarak artık İmralı’dan bir haberin gelmesini bekliyoruz. Maalesef kendini insan hakları örgütleri olarak tanımlayan uluslararası kurumlar siyasi çıkarlarını göz önünde bulundurarak hareket etmektedirler” dedi.

Öcalan üzerinde tecrit uygulandığını ve bunun kaldırılması için gerek ulusal gerekse de uluslararası girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini dile getiren HDP’li vekil, “CPT kimi konularda devletlerarası anlaşmalardan kaynaklı bilgi vermeyebilir ancak Öcalan’ın orada hangi koşullarda yaşadığı, sağlık durumuyla ilgili bilgi vermesi gerekiyor. Maalesef bu gibi örgütler artık anlamını yitirmiş. Siyaset birçok şeyin önüne geçmektedir” şeklinde konuştu.

“Öcalan’la kurulacak temas ülkeyi rahatlatır”

Ortadoğu’daki çatışmalı sürece de dikkat çeken HDP’li vekil, Öcalan’ın yapacağı bir açıklamanın ya da onunla kurulacak bir temasın önemine de dikkat çekti: “Öcalan’la kurulacak bir temas kimi noktalarda ülkemizi ve Ortadoğu bölgesini rahatlatır.”

Previous post
'Cezaevinden izinli çıkan erkek, eşini 4. kattan aşağı attı' iddiası
Next post
Kubrick'in 60 yıldır kayıp olan senaryosu bulundu