Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Anıtı ‘yarı özgür’: Bariyerler kalktı, karakol yanı başında

İnsan Hakları Anıtı ‘yarı özgür’: Bariyerler kalktı, karakol yanı başında

HABER MERKEZİ – Ankara Valiliği’nin “sanatı ve sanatçıyı korumak” gerekçesiyle 430 gündür polis bariyerleriyle çevrelediği İnsan Hakları Anıtı artık ‘yarı özgür’.

Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde 22 Mayıs 2017’den bu yana İnsan Hakları Anıtı’nı çevreleyen polis bariyerleri kaldırıldı.

Ancak 430 gündür ablukada olan İnsan Hakları Anıtı’nın yanı başında kurulan mobil karakol hala yerinde duruyor.

‘Gözaltındaki anıt’

Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu çalışanlarının işlerine geri dönebilmek talebiyle önünde eylem yapması nedeniyle sembol hale gelmişti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, 9 Kasım 2016 yılında “İşimi geri istiyorum” pankartıyla İnsan Hakları Anıtı önünde eylem başlatmıştı.

Gülmen’in eylemine Semih Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ gibi isimler de katılırken, Özakça ve Gülmen eylemlerini 9 Mart 2017 tarihinde açlık grevine dönüştürmüştü.

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerinin 75’inci günü olan 22 Mayıs tarihinde gözaltına alınmalarıyla birlikte İnsan Hakları Anıtı da polis bariyerleriyle çevrilmişti.

14 Kasım 2017 tarihinde ise anıtın hemen yanında mobil karakol kurulmuştu.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, heykelin bariyerlerle çevirili olmasına dair “Bilgi Edinme” başvurusu yapmış ve 330 gün sonra Ankara Valiliği tarafından “Sanat ve sanatçının korunduğu” şeklinde cevap almıştı.

‘Gözaltındaki anıt’ı yapan heykeltraş Metin Yurdanur ise heykelinin korunmasını istemediğini belirterek şöyle konuşmuştu:

“Böyle bir heykel binlerce yıla varan bir yapıttır. Ben sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum. Heykel kendi kendini korur ve orda duruyor. Kamuoyu tarafından sevilen bir heykel çünkü orada bir kadın figürü var. Elinde kitap var onu okuyor yaklaşık 30 yıldır. Kitabında bir sayfa var İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi onu okuyor. Onun hiç kimseye bir zararı yoktur.”

Previous post
Dengbej Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi
Next post
3 ayda en az 150 tarım işçisi hayatını kaybetti