Ana SayfaBilim ve Teknolojiİran, Instagram’ı da yasaklıyor

İran, Instagram’ı da yasaklıyor

HABER MERKEZİ – Ekonomik nedenli protestoların devam ettiği İran’da en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’ın yasaklanacağı duyuruldu.

İran’da, sosyal medya platformları Facebook ve Twitter ile mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kullanımı yasak.

Ülkede en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’ın da yasaklanacağı duyuruldu.

AA’nın haberine göre İran Başsavcı Yardımcısı Muhammed Musaddık, yasağın ne zaman uygulamaya konulacağına ilişkin bilgi vermezken, bu kararın gerekçesi olarak “ülkedeki bazı sanatçıların Instagram üzerinden ihtiyaç sahibi kişiler için yardım toplamasının suistimallere yol açmasını” gösterdi.

İran’da neler oluyor?

İran’da ekonomik nedenli protestolar devam ediyor.

İran’ın farklı noktalarında temiz su talebiyle yapılan protestoların dışında grev ve eylemler de sürüyor.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde halkın ekonomik taleplerle başlayan protestosu ülkenin birçok kentine yayılan hükümet karşıtı protestolara evrilmişti.

“Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor” diye tepkilerini gösteren hükümet karşıtı protestocuların gösterisi Ocak ayının ortalarına dek sürmüştü.

Protestolarda, en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi ise gözaltına alınmıştı. Sivil toplum örgütleri ile insan hakları savunucuları da cezaevlerinde protestoculara işkence yapıldığını bildirmiş, gözaltındaki en az üç kişinin ölüm haberi gelmişti.

Protestolar sonrası Türkiye ile beraber en çok değer kaybeden para birimlerinden birine sahip olan İran’da ekonomi iyiye gitmemiş, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti Nisan’da doların 4.200 Tümen’e sabitlenmesi kararı almış ve serbest piyasada alım satımı yasaklamıştı.

Ancak bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, serbest piyasada 9.000 Tümen seviyesinde işlem görüyor.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran’a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamasıyla da ekonomik gidişattaki kötü seyir devam ediyor.

Son olarak İran’da ekonomideki kötü gidişat ve hızla yükselen dolar kuru nedeniyle başkent Tahran’da bir grup esnafın başlattığı grev protestoya dönüşmüştü.