Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘İşçiler trafikten men edilmesi gereken araçlarla taşınıyor, yaşamlarını kar hırsınıza alet etmeyin’

‘İşçiler trafikten men edilmesi gereken araçlarla taşınıyor, yaşamlarını kar hırsınıza alet etmeyin’

HABER MERKEZİ – Mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmelerinin iş cinayeti olduğunu söyleyen Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, işçilerin trafikten men edilmesi gereken araçlarla işe götürüldüğünü söyledi. 25 kişilik araçlara 50 kişinin bindirildiğini belirten Göksoy, yetkililere seslenerek “İşçilerin yaşamını kendi kar hırsınıza alet etmeyin” dedi.

Yaz aylarının gelişiyle birlikte çalışmak için başka yerlere gitmek zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerinin zor çalışma şartları ve artan iş cinayetleri sık sık gündeme geliyor.

İşçilerin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmelerinin iş cinayeti olduğunu belirten Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, tarım kenti olan Mersin’de işçilerin kuralsız, güvencesiz ve ilkel yöntemlerle çalıştırıldıklarını vurguladı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Göksoy, işçilerin zor şartlarda güvencesiz çalıştırıldığını belirterek şunları söyledi:

“Tarım işçileri eski belki de trafikten men edilmesi gereken araçlar ile işe götürülüyorlar. Kullanılan araçlarda 25 kişi yerine 40 ya da 50 kişiyi doldurarak götürüyorlar. Anlayacağınız her yönü ile kuralsız, güvencesiz ve denetimsiz bir şekilde işliyor. Türkiye’nin her yerinde özellikle Mersin’de narenciye işçisi, sera işçisi tarım işçisi kamyonlarda traktörlerde açık bir şekilde işe götürülüyor. İlkel dediğimiz koşullar bu koşullardır. Bunun için bu durumlar keyfiyete bırakılmamalıdır.”

‘Yol yapmakla övünen hükümet kazalarla anılan yola önlem almıyor’

Geçtiğimiz günlerde Mersin Arslanköy mevkinde gerçekleşen, Suriyeli 3 işçinin yaşamını yitirdiği kazaya değinen ve bu alanda sürekli kaza olduğunu belirten Göksoy, sürekli yol yapmakla övünen hükümet yetkililerinin kazalarla gündeme gelen bu yola dair önlem almadıklarını söyledi.

Göksoy, “Büyükşehir altgeçit yapmak ile övünüyor. Ancak yıllardan beridir bu ‘kanlı viraj’a çözüm bulmuş değildir. Kanlı viraj can alırken yetkililer çözümsüz kalıyor” dedi.

Son kazada yaşamını yitiren 3 kişiden 2’sinin çocuk olduğunu hatırlatan Göksoy, “Okulda eğitim görmesi gereken çocuklar çalışmak zorunda ve çalışmaya giderken hayatını kaybediyor. Suriye’den gelen insanların mülteci olarak kamplara yerleştirilmesi gerekiyor. Eğitiminden sağlığına kadar ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Ancak sermayenin de işine geldiği için ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyorlar” diye konuştu.

‘İşçilerin yaşamını kendi kar hırsınıza alet etmeyin’

İşverenlerin kar hırsına dikkat çeken Göksoy, yetkililere seslenerek şunları söyledi:

“Yetkililere sesleniyoruz işçilerin hayatını ve yaşamını sömürdüğünüz yetmiyormuş gibi bir de canlarını da almayın, işçilerin yaşamını kendi kar hırsınıza alet etmeyin. Biz buna karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz.”




Önceki Haber
Habertürk: Gücü kullanışlılığında - Emre Tansu Keten
Sonraki Haber
Mardin'in iki ilçesine bağlı köylerde sokağa çıkma yasağı