Ana SayfaÇeviriİsrail’de erkekler kadınlar yüzemesin diye göletleri kurutuyor, kadınlar mücadele ediyor

İsrail’de erkekler kadınlar yüzemesin diye göletleri kurutuyor, kadınlar mücadele ediyor

HABER MERKEZİ – İsrail’de kadınlar, yıllarca erkeklerin dini ritüel amacıyla işgal ettiği göletleri özgürleştirmeye başlayınca geçen hafta erkekler bir göleti kurutma yoluna gitti. Kadınların yanıtı ise ‘tıpayı açmak’ oldu.


Çeviri-Derleme: Gizem Şahin


Geçtiğimiz hafta Kudüs yakınlarındaki bir gölete akan su erkeklerce kesildi. Asıl meselenin ise oradaki kadınların yüzmesini engellemek olduğu anlaşıldı.

Çünkü İsrail’de din adamları Kudüs yakınlarında yüzülebilecek yerlerden kadınları uzak tutarak buraları yalnız kendi yüzme ritüelleri için kullanıyor.

Yüzlerce erkeğin yüzmek için geldiği bu alanlarda sorun Cuma günleri daha kötü bir hal alıyor.

Kadınlar gölet etrafında gittiklerinde ya da su kaynağına girmeye çalışıtıklarında şiddete ve cinsel tacize maruz kalıyor.

Su alanlarında hak savaşı

Yaklaşık iki ay önce Kudüslü bir grup kadın bu tür yüzme alanlarının işgaline karşı eyleme geçti.

Kadınlar bu alanlardan kolayca uzaklaşmayacaklarını göstermek için özellikle Cuma günü göletlerin olduğu alana bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kadınların odaklandığı yer ise geçtiğimiz birkaç hafta boyunca en çok problemle karşılaştıkları yer olan Kudüs’ün güneyindeki Ein Itamar bölgesi oldu.

Ein Itamar arazisinin bir kısmı yıllardır bölgeyi düzenli olarak kullanan ve araziyi yenilemiş olan Bratslav Hasidim ve bir grup erkek tarafından ‘parsellenmiş’ durumda.

Kadınların bu bölgeye gelmeleri bölgede sıkça protestolara ve çeşitli tartışmalara yol açıyor. Öyle ki bazen olası bir şiddet olayına karşı polis koruması bile onlara eşlik edebiliyor.

Erkekler tıkadı, kadınlar tıpayı açtı

Geçtiğimiz Perşembe günü ‘bilinmeyen bazı kişiler’ kadınların yüzmesini önlemek için beton kullanarak yakınlardaki göletten havuza su taşıyan kanalın su akışını durdurdu. Ayrıca havuzun suyu da komple boşaltıldı.

Tesadüf o ki daha önce bu havuzu sıkça kullanan erkeklerden biri olan Eran Turgeman, Facebook üzerinden ‘harika bir çözümüm var’ diye yazarak benzer bir öneride bulunmuştu:

“Geldiklerinde -ve inanın bana, nefret dolu gözlerle gelecekler kendi gözlerimle görmüş olacağım- tıpayı kaldıracağız! Artık su yok. Çok kötü.”

Ancak Perşembe gecesi kadın aktivistlerden biri su kanalını tekrar açtı ve havuzu yeniden doldurdu.


Kaynak: Haaretz



Önceki Haber
Avusturya Başbakanı Kurz: AB, Türkiye ile müzakereleri derhal durdurmalı
Sonraki Haber
Fikirtepeliler: Ev sahibiydik, kiracı olduk, şimdi de çadırdayız