Ana SayfaGüncelİstinaf’tan emsal karar: İzinsiz de olsa gösteri yürüyüşüne katılmak suç değil

İstinaf’tan emsal karar: İzinsiz de olsa gösteri yürüyüşüne katılmak suç değil

HABER MERKEZİ – Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi emsal bir karara imza atarak, Silopi’de yaşamını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazesini almak için hastane önüne gittiği için HDP’li Nursel Aydoğan’a yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını bozdu.

Hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Silopi ilçesinde öldürülen Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın cenazelerini almak için 7 Ocak 2016’da Şırnak Devlet Hastanesi morgu önüne gelerek açıklamalarda bulunmuştu.

Cenazelerin ailelere verilmemesi üzerine beraberindeki çok sayıda kişi ile birlikte açıklama yapan Aydoğan hakkında, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek ve bunların hareketine katılmak” suçunu işlediği iddiasıyla 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2017 yılında başlayan davada, 4 Ocak 2018’de karar açıklandı.

Mahkeme, üzerine atılı suçu işlediğini ileri sürerek, 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek bu cezayı erteledi.

‘Seçme ve seçilme hakların yoksun bırakılsın’ kararı

Mahkeme, Aydoğan seçme ve seçilme, velayet hakları gibi haklardan yoksun bırakılmasına hükmetti.

Aydoğan’ın avukatı Abdulkadir Güleç, kararının yasaya ve usule aykırı olduğunu, suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Güleç’in itirazı reddedildi.

Bunun üzerine Güleç, Gaziantep Bölge Asliye Mahkemesi’ne istinaf talebinde bulundu.

İstinaf talebini inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere verdiği kararda yerel mahkemenin Aydoğan’a verdiği mahkûmiyet hükmünü, emsal olabilecek bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi.

‘İzinsiz de olsa yürüyüşe katılmak suç değil’

Oy birliğiyle alınan kararda, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun benzer suçlamaya ilişkin 2015 yılında verdiği bir karara atıfta bulunan mahkeme, şunları kaydetti:

“Kararda açıklandığı üzere barışçıl toplantı ve gösteri yapma hakkının Anayasa’nın 34’üncü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 20’nci, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 11’inci, Çocuk Hakları Sözleşmesinin 15’inci ve 2911 Sayılı Yasanın 3’üncü maddesi gereğince ‘Herkesin silahsız, saldırısız toplanma hakkı’ olarak teminat altına alındığından izinsiz de olsa silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma, bu toplantı ve gösteriye katılma halinde suç sayılmayacaktır.”

‘Ortada suç yok’

Kanunsuz bir toplantı ya da gösteriye hangi şartlar ve koşullarda müdahale ve yasal yaptırım yapılacağının yasada belirlendiğini hatırlatan mahkeme, kararın devamında şu ifadeleri kullandı:

“2911 Sayılı Yasanın 28. Maddesinde yasalara aykırı hareket başlığı altında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerini düzenleyen ve yönetenlerle ve bunların hareketlerine katılanlar yönünden yaptırım öngörülmüştür. Bu maddede düzenlenen suçun oluşabilmesi için kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerini düzenlemek veya yönetmek veya düzenleme ve yönetme fiillerine katılmak gerekmektedir. Eğer bir toplantı ve gösteri yürüyüşü saldırısız gerçekleşip dağılmışsa ortada suç yok demektir. Buna göre suç tarihinde yapıldığı ve olaysız dağıldığı anlaşılan toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldığı anlaşılan sanığın eyleminin üzerine atılı suçu oluşturmadığının gözetilerek beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırı ve sanık istinaf itirazları bu yönüyle yerinde olduğu, mahkumiyete dair ilk derece mahkemesi hükmünün kaldırılarak, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla atılı suçtan beraatına karar verildi.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Habertürk son baskısını yaptı, KRT TV kapanıyor
Sonraki Haber
Özgürlük Heykeli'nde eylem yapan mülteci kadın gözaltına alındı