Ana SayfaGüncelJP Morgan Türkiye merkezli bankalar için tavsiyesini düşürdü

JP Morgan Türkiye merkezli bankalar için tavsiyesini düşürdü

HABER MERKEZİ – JP Morgan, Türkiye bankacılık sektörü için tavsiyesini ‘ağırlı azalt’a düşürdü. Yapılan değerlendirmede, kur artışı nedeniyle yaşanan sermaye kayıplarına ve düşük kârlılığa dikkat çekildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’den 24 bankanın notunu düşürmesinin ardından JP Morgan da Türkiye bankacılık sektörü için tavsiyesini düşürdü.

JP Morgan, varlık kalitesinde daha da kötüleşmeye yol açabilecek zorlu makro ortamı, kurdaki değer kaybı nedeniyle aşınan sermayeleri, GSYH’da büyümenin sonucu olarak düşük kârlılığı ve yüksek fonlama maliyetlerini gerekçe göstererek bankacılık sektörü için tavsiyesini ‘ağırlı azalt’a indirdiğini duyurdu.

Döviz cinsinden kredi riski açıklamalarına bakıldığında, büyük bankalar arasında riskli sektörler olan inşaat ve enerjide en çok riskin Yakı ve Kredi Bankası (YKB) ve İş Bankası’nda olduğunun görüldüğünü belirten JP Morgan, her iki bankanın da kreditörleri ile yeniden yapılandırma görüşmeleri yaptığı haberleri çıkan Bereket Enerji’de riskleri bulunduğuna işaret etti.

İkinci kümedeki bankaların göreceli olarak düşük sermaye tamponları, zayıf kârlılık ve düşük varlık kalitesi ile bir ekonomik yavaşlamaya karşı en kırılgan bankalar olduklarını da savunan JP Morgan, diğer taraftan QNB Finansbank, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Kuveyt Finans Katılım Bankası için daha pozitif görüşlere sahip olduklarını belirtti.

JP Morgan’ın bankalar için tavsiye kararları şöyle:

  • Garanti Bankası’nın tavsiyesi ‘nötr’e düşürüldü.
  • Akbank için tavsiye ‘nötr’den ‘ağırlığını azalt’a çekildi.
  • YKB için tavsiye ‘ağırlığını artırdan ‘ağırlığını azalt’a çekildi.
  • Vakıfbank, Halkbank, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası ve İş Bankası için tavsiye de ‘ağırlığını artır’dan ‘ağırlığını azalt’a düşürüldü.
  • QNB Finansbank, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk için tavsiye ‘nötr olarak kaldı.
  • Albaraka Türk için tavsiye ‘ağırlığını artır’dan ‘ağırlığını azalt’a çekildi.
Previous post
Şenyaşar ailesinin yaşadıkları Meclis'e taşındı
Next post
Laos'ta baraj çöktü: Yüzlerce kişi kayıp